Új megközelítés az alkalmazásintegrációban

forrás Prim Online, 2005. június 20. 13:27
A BEA Systems a napokban mutatta be új termékcsaládját, a BEA AquaLogicot, mely nyílt, független platform teljes szolgáltatásorientált architektúrák (SOA) kifejlesztéséhez, üzembe helyezéséhez, kezeléséhez és üzemeltetéséhez olyan heterogén informatikai környezetekben is, mint például a .Net, Java vagy különböző örökölt rendszerek - adta hírül az Alerant Rt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.
A BEA AquaLogictől máris azt várják, hogy a szoftverfejlesztés területén talán a legjelentősebb áttörést hozza a Java-technológia egy évtizeddel ezelőtti megjelenése óta. A vállalati informatikai környezetek manapság több különböző technológia és alkalmazásplatform együtteséből állnak, amelyek csak hatalmas mennyiségű szoftverkódolás és integráció révén képesek az egymás közötti információcserére. Bár már elterjedőben van a SOA-hoz hasonló új informatikai stratégiák alkalmazása, a legjellemzőbb üzleti informatikai környezet továbbra is a sokfelé osztott, vegyes infrastruktúra.

Az AquaLogic összekapcsolja a heterogén platformokon épített szolgáltatásokat. Az informatikai szakemberek így erőforrásaikat a kódolás helyett arra fordíthatják, hogy a teljes vállalkozást lefedő, az interneten keresztül is használható üzleti folyamatokat hozzanak létre.

"Mostanáig két választási lehetőség állt a vállalatok előtt: vagy kompromisszumokat kellett kötniük, hogy a különböző funkciókat együttműködésre bírják, vagy ki kellett cserélniük informatikai rendszereiket, ami viszont megzavarta az üzletmenetet. A BEA AquaLogic a szolgáltatáskezelés szempontjából közelíti meg az integrációt, így többé nem kell sem a kompromisszumos megoldást, sem az informatikai rendszer lecserélését választanunk" - mondta a bejelentés kapcsán Dennis Byron, az IDC üzleti folyamat-automatizálási és üzembehelyezési szoftverkutató részlegének alelnöke.

Az új megközelítés további előnye, hogy segítségével újrahasznosítható informatikai szolgáltatások jönnek létre, melyeket csak egyszer kell kialakítani, és attól kezdve bárhol felhasználhatók. (Ezt a szemléletmódot COLA-elvnek is nevezik - Compose once, leverage anywhere).

A BEA AquaLogic termékcsalád a szolgáltatások teljes életciklusára kiterjedő megoldást nyújt, valamint kezeli a korábban létrehozott szolgáltatás-orientált architektúrákat. Hat termékcsoportból áll, ebből a BEA az első hármat mutatta be most:

  • A BEA AquaLogic Messaging termékek közé tartozó AquaLogic Service Bus az első olyan eszköz, amely egyesíti a vállalati szolgáltatásokat kezelő buszt (Enterprise Service Bus) és a webes szolgáltatáskezelést. E termékcsoport tagja az AquaLogic Service Registry üzleti szolgáltatás-nyilvántartó program is, mely az életciklus-menedzsment alapjául szolgál. Szabványokon alapul, és támogatja a legújabb UDDI V3 specifikációt.
  • A BEA AquaLogic Data termékek közül a BEA AquaLogic Data Services Platform (korábban Liquid Data) a vállalat különböző részéről származó adatokat teszi áttekinthetővé. Segítségével az adatokhoz kapcsolódó szolgáltatások egységes hozzáférési pontokká válnak, így könnyen kiépíthetők, lecserélhetők és újrahasznosíthatók.
  • A BEA AquaLogic Security termékek AquaLogic Enterprise Security (korábban WebLogic Enterprise Security) eszköze egységes, rugalmas biztonsági infrastruktúrát biztosít heterogén vállalati környezetek számára.

A BEA tervei szerint további termékeket fog piacra dobni a fenti termékcsoportokon belül, az AquaLogic termékcsaládot pedig újabb három termékcsoporttal fogja kiegészíteni:

  • Az AquaLogic Process-szel, mely segítségével a vállalat informatikai rendszere, szolgáltatásai dinamikus, vállalati szintű folyamatokba foghatók össze.
  • Az AquaLogic Portallal, mely egységes felhasználói környezetet ad a tágabb értelemben vett vállalat számára.
  • valamint az AquaLogic Composerrel, egy eszközkörnyezettel valamennyi AquaLogic termék és a hozzájuk kapcsolódó, harmadik felek által gyártott kiegészítők számára.

A most bejelentett AquaLogic termékcsalád kiegészíti a BEA korábbi WebLogic termékcsaládját. A WebLogic elsősorban a fejlesztők, míg az AquaLogic inkább üzleti elemzők és az informatikai rendszerek tervezői számára nyújt hasznos megoldást.
Kulcsszavak: Alerant BEA Systems

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55