Eluralkodott a kutyás levélszemét

forrás Prim Online, 2005. június 29. 14:51
A Clearswift, az információbiztonság egyik vezető vállalata, megjelentette legújabb Spam Index felmérésének eredményeit, mely szerint májusban emelkedett a rosszindulatú programokat tartalmazó kéretlen levelek száma. A levélszemét-küldők továbbra is leginkább azzal veszik rá a felhasználókat a fertőzött levelek megnyitására, hogy baráti üdvözlőlapnak álcázzák a spameket.
A rosszindulatú kódokat tartalmazó, üdvözlőlapnak tűnő levelek leggyakrabban a karácsonyi időszakban terjednek, azonban a Clearswift előrejelzései szerint az ilyen típusú támadások száma nőhet az elkövetkező hetekben. A Clearswift fokozott elővigyázatosságot javasol, mivel még a leghumorosabb kéretlen levelek is károsnak bizonyulhatnak. Az Egyesült Királyságban például számos vállalkozás munkáját lehetetlenítették el a közelmúltban az Ázsiából érkező trójai támadások.

„Minden vállalat érdeke, hogy szigorú e-mail biztonsági házirend bevezetésével és kihirdetésével, valamint az átjárón telepített átfogó szűrőszoftverekkel védje számítógépes rendszerét a kéretlen levelek ellen. Sok esetben az alkalmazottak nincsenek tisztában azzal, hogy mennyi kárt okozhatnak a vállalati rendszerekben, ha megnyitnak egy ártalmatlannak tűnő spamet” – mondta el Fórján Tamás, a 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója.

A nyár közeledtével nem csak a hőmérséklet emelkedett, de a kéretlen levelek témája is egyre forróbb lett: a pornográf spamek száma megháromszorozódott, és ezzel az összes levélszemét több mint 14 százalékát adták ki. A közvetlen termékajánlatok között a kutyatartással kapcsolatos levelek száma növekedett leginkább, ezek a spamek a kutyaeledeltől a kiképzési könyvekig minden lehetséges témát „feldolgoztak”.

Az elmúlt hónap egyik legbizarrabb kéretlen levele a „News from Neverland Ranch” (Hírek a Neverland Ranchről) címet viselte, és Michael Jackson öngyilkosságának hírét keltette. A levélszemét-küldők az emberi hiszékenységet kihasználva elérték, hogy a felzaklatott felhasználók rákattintsanak a levélben található webes hivatkozásra, ahonnan automatikusan letöltöttek egy trójai programot.

Egy másik spam a több európai országban mostanában induló Big Brother körül kialakult felhajtást kihasználva érte el, hogy megnyissák. Ez a kéretlen levél a versenyzőknek azt javasolja, hogy élő műsorban egyenek meg egy kanálnyi férget.

Kulcsszavak: spam Clearswift

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59