Microsoft szoftver Linuxon?

Milkovits Gábor, 2005. július 14. 17:36
Stuart Cohen, a nyílt forráskódú szoftverfejlesztőket tömörítő OSDL vezetője szerint a Microsoft még a közeljövőben olyan alkalmazások fejlesztésébe kezd, amelyek nyílt forráskódú rendszereken, például Linuxon is futnak majd.
Cohen kijelentése egy olyan időszakban hangzott el, amikor több tekintetben is enyhülni látszik a Microsoft és a nyílt forráskódot támogató közösség közötti viszony. Steve Ballmer MS-vezérigazgató például nemrég Matthew Szulik-kal, a Red Hat vezetőjével tárgyalt, Alistair Baker, a szoftveróriás brit leányvállalatának igazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy a Linux nem jelent fenyegetést számukra a fejlődő piacokon. Ballmer a retorikáján is változtatott az utóbbi időben: míg korábban sommásan „ráknak” titulálta a nyílt forráskódú szoftvereket, addig nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a MS „nem mozgalmakkal, hanem termékekkel versenyez”. Mindebben persze benne rejlik az is, hogy a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő társaságok elüzletiesedése miatt a redmond-i cég valóban egyre inkább olyan vállalatokkal áll szemben, mint a Novell, a Red Hat, vagy a MySQL, semmint egy nonprofit mozgalommal. Ami a kézzelfogható közeledést illeti, egyelőre annyi történt, hogy a Microsoft egy ideje lehetővé teszi Windows és Linux futtatását egyazon számítógépen, illetve szervermenedzselő szoftvere a Linux-alapú rendszereket is felügyeli.

Cohen szintén barátságos hangot ütött meg, amikor arról beszélt, hogy a Linux platformon egyformán fontos szerepük van a szabadalmaztatott, és a nyílt forráskódú szoftvereknek. A Microsoft részéről egyelőre nem kommentálták az OSDL-vezér nyilatkozatát.
Kulcsszavak: Linux Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55