IBM-Dassault: gyártóipari terméktervezés-gyorsítás

Kovács Attila, 2005. augusztus 10. 13:47
Az IBM és a francia Dassault Systémes új PLM (termék életciklus-kezelési) megoldást jelentett be, amely a hatékonyabb tervezést és a felgyorsított innovációt segíti azáltal, hogy lehetővé teszi a vállalatok számára a projektek során keletkezett adatok és tudás újrafelhasználását más projektekben is, a mindenkori környezethez igazítva.
Az erről szóló mai budapesti sajtótájékoztatón Répási Csaba, az IBM Magyarország termékéletciklus-kezelési menedzsere olyan generatív mechanikai tervezési programcsomagnak és szolgáltatásnak mutatta be azt új GMD (Generatíve Mechanical Design) megoldást, amelyet különlegesen a közép-európai régióban található kis- és középvállalatoknak ajánlanak, mégpedig a gyártási, ajánlattétel, teljesítés, szállítás és karbantartás költséghatékony tervezésére.

Ismeretes, hogy az iparvállalatoknál készülő új tervek és termékek gyakran 70-80 százalékban a korábbi projektek során is alkalmazott adatokra és ismeretanyagra épülnek. A GMD megoldást alkalmazó vállalatok akár 50 százalékkal lerövidíthetik a tervezés időtartamát és akár 60 százalékkal a gyártás, illetve az összeszerelés idejét.

A GMD, a Dassault Systémes által fejlesztett IBM PLM megoldás egy már a gyakorlatban is jól bevált eszköz (példa rá a Sanyo Mechanic Works vagy a raklapgyártó Jokan Systems), amely hozzásegíti a gyártó cégeket termelékenységük, nyereségességük növeléséhez és befektetéseik gyorsabb megtérüléséhez. A GMD megoldás több oldalról is hozzájárul a terméktervezési folyamat egészének felgyorsításához, valamint az innováció kiteljesítéséhez:

- a létrejött tervezési ismeretek rögzítésével és újrafelhasználásával,
- az ismétlődő és monoton tervezési feladatok automatizálásával,
- a tervezési szabályok egységes alkalmazásával a szabvány alkatrészek használatán keresztül,
- a tervező, szimulációs és gyártási részlegek fejlettebb együttműködésének megvalósításával.

A GMD az IBM új, integrált PLM Express portfoliójának fontos komponensén, a Collaborative Generative Design (CGD) platformon keresztül áll rendelkezésre; a PLM Express elérhető árfekvésének köszönhetően a közepes méretű vállalatok számára kínál előnyös PLM megoldást. Alkotóelemei a Catia V5 tervező és tudásközpontú ("knowledgeware") alkalmazások, az együttműködést és a biztonságos termékadat elérést szolgáló Smarteam valamint a Generative Design Practices (GDP) Companion gyakorlati oktatóprogram. Ez utóbbi az oktatási anyagokon kívül terméksablon mintákat is tartalmaz, amelyek megkönnyítik a generatív tervezés legjobb gyakorlatainak elsajátítását és alkalmazását, és elősegítik az új generatív tervezési szemlélet sikeres meghonosítását.

Kulcsszavak: IBM ügyvitel

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

A BASF a sikeres Ethernet-APL kísérletet követően az ABB-t választotta zöldmezős projektjeihez

A BASF első európai zöldmezős Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) projektjének részeként az ABB-t választotta az elosztott vezérlőrendszerekhez (DCS).

2024. május 14. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36