Szupergyors fotónyomtatók 1 pikoliteres cseppmérettel

PIXMA iP5200, PIXMA iP5200R

forrás Prim Online, 2005. szeptember 19. 10:13
A Canon két új prémium-kategóriás modellel bővíti a PIXMA termékcsaládot: az 1 pikoliteres cseppmérettel dolgozó PIXMA iP5200 9600×2400 dpi felbontásra képes, az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező PIXMA iP5200R pedig vezeték-nélküli adatkapcsolatra is alkalmas.

A korábbi szupergyors PIXMA iP5000 és iP4000R modelleket kiváltó új fotónyomtatók a továbbfejlesztett, több mint 3500 egyedi vezérlésű fúvókát tartalmazó FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) nyomtatófejeket alkalmazzák. Az új nyomtatófejnek köszönhetően az új modellek alig 36 másodperc alatt készítenek el egy 10×15 centiméteres, fotólabor-minőségű szegélymentes fotót.

A hosszú élettartamú, fakulás-álló nyomatok elérése érdekében a nyomtatók az új ChromaLife 100 kellékanyag rendszerrel dolgoznak. Így az új modellek a Canon médiák alkalmazásával olyan nyomatok előállítására alkalmasak, amelyek albumban tárolva akár 100 éven át megőrzik színeiket. A keretezés nélküli, fedetlen nyomatok 10 éven át képesek ellenállni a levegő fakító hatásának, ha azok Photo Paper Pro-ra (PR-101) készültek.

FINE: a sebesség és minőség garanciája


A Canon szabadalmaztatott, a félvezető-gyártásban használatos FINE elnevezésű eljárása rendkívüli nyomtatási sebesség elérését teszi lehetővé fényképek és dokumentumok esetében. A kivételesen hosszú nyomtatófejek sűrűn elhelyezett fúvókákat tartalmaznak, így rövidebb idő alatt is több tintát képesek a papírra juttatni, A/4-es méretű hordozók esetén is szegélymentes nyomatokat produkál. A színes fej hossza és fúvókáinak száma kétszerese az előző modellekének. A FINE egyúttal gyakorlatilag szemcsézettség nélküli fotólaboratóriumi minőséget produkál, a 9 mikrométeres fúvókákból másodpercenként millió szám kilőtt mikroszkopikus, 1 pikoliteres1 cseppek rendkívül egyenletes és pontos célba juttatásával. A mindkét modellben alkalmazott nagy sebességű USB 2.0 kapu felszámolja az adatátviteli torlódásokat, hogy a nyomtatómű maximális teljesítménnyel dolgozhasson. Az iP5200R emellett bármilyen vezeték nélküli, Wi-Fi (IEEE802.11g/b) vagy vezetékes Ethernet hálózathoz (10BASE-T/100BASE-TX) is csatlakoztatható.

Kifogástalan nyomatok

A 9600×1200 dpi felbontás, az egy pikoliteres1 cseppméret és az öt különálló tintának köszönhető minőség gyakorlatilag szemcsézettségtől mentes, magasfényű, szegélynélküli, professzionális fotókat eredményez, amely vetekszik a hagyományos ezüst-nitrát előhívással. A ContrastPLUS technológia (olyan rendszer, mely az élesebb kontraszt érdekében magában foglalja a vízfesték alapú fekete tintát is), a FINE-nal együttműködve kivételesen éles, magas kontrasztú eredményt ad. A dokumentumok szövegeit élesítendő továbbfejlesztett, nagy optikai sűrűségű pigment-alapú fekete tintát is alkalmaz a nyomtató.

Hatékony tintafelhasználás

A nyomtatók egyedi, külön cserélhető PGI-5BK és CLI-8 tintakazettái biztosítják, hogy csak az éppen kifogyott színeket kelljen cserélni. Olyan LED-eket tartalmaz, amelyek csak akkor világítanak, ha megfelelően telepítették a kazettákat. Az egyéni felhasználókhoz rendelt használat során mindenki nyomon követheti az aktuális tintaszinteket: a LED mérsékelt ütemben villog, ha kifogyóban van a tinta, és gyorsabban jelez, ha a hozzá tartozó kazetta egészen kiürült.

Maradandó minőség


A tökéletesebb színtartás érdekében a nyomtató támogatja az új Canon ChromaLife 100 rendszert: az eredeti, vízfesték alapú, kivételesen széles színskálát biztosító Canon-tinták és speciálisan a FINE nyomtatófejekkel való együttműködéshez kifejlesztett fotópapír együttesét. A tinta, a média és a fúvóka-kialakítás (az új technológiai három alapköve) olyan nyomatok előállítására képes, amelyek minőségben és sebességben is felveszik a versenyt az ezüst-nitrát előhívással. Az albumban tartott nyomatok 100, az üveg alatt kiállítottak 30, a levegőnek kitett fotók pedig 10 évig állnak ellen a fakulásnak4.

Vezeték-nélküli nyomtatás

A legkiválóbb otthoni nyomtatást kínáló iP5200R Ethernet-kompatibilis, ráadásul egyidejűleg kapcsolódhat mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli hálózatokhoz. A magas átviteli sebesség érdekében IEEE802.11g/b vezérlőt tartalmaz. Az iP5200R 54 Mbps átviteli sebességre képes vezeték nélkül 50 méteres beltéri hatósugáron belül. Biztonsági lehetőségeket is kínál: kezeli a WPA/WPA2, WEP64/WEP128 bites titkosításokat, MAC azonosító alapján szűri a hozzáférést és jelszavas védelmet alkalmaz.

Haladó PIXMA design

Követve a PIXMA hagyományos ízlését és kompakt kialakítását, az iP5200 és az iP5200R elegáns, kéttónusú, ezüst-fekete házban testesül meg, jól harmonizál az otthoni készülékekkel. A nyomtatókban két papírtálca található, így lehetőség van a fotómédiák és az irodai papír egyidejű betöltésére, illetve a média-kapacitás megkettőzésére. A felhasználó könnyen válthat az automata lapadagoló és a kazetta között. A két tálca, az automatikus lapfordító (duplex) egység és a CD-R/DVD nyomtatás kezelőszervei tökéletesen illeszkednek a formatervezett ház csillogó kialakításához.

Nyomtatás számítógép nélkül


Az iP5200 és az iP5200R egyaránt támogatja a gyártó-független PictBridge szabványt, mely a nyomtató és a kortárs digitális kamerák, kamkorderek fotónyomtatás céljából történő közvetlen, számítógépet kiiktató, kábeles összekötésére szolgál.

Szoftverek



A nyomtatók a következő szoftverekkel csomagolva kaphatók:

Easy-PhotoPrint – lehetővé teszi képek kinyomtatását három egyszerű lépésben – különböző opciókkal segít, pl. a média kiválasztása, skálázás. Olyan funkciókat tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése: ami a fókuszon kívülre került arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (vörösszem-korrekció) és a Digital Face Smoothing (digitális arcsimítás, ami a ráncokat teszi kevésbé feltűnővé).

Easy-WebPrint (csak Windowshoz) – az Explorer eszközsorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb széle.

PhotoRecord  (csak Windowshoz)– végigvezeti a felhasználót egy személyes fotóalbum kinyomtatásához szükséges lépéseken, illetve segítséget nyújt a Canon új, kétoldalas fotópapírjának használatához.

CD-LabelPrint – Leegyszerűsíti a közvetlenül CD-re és DVD-re történő nyomtatást.

Network Tool (csak az iP5200R-hez) -- a hálózathoz csatlakoztatott nyomtatók áttekintésére és beállítására szolgál.

Easy-Print Toolbox (csak Windowshoz) mindenkor üzemkész indítómenü a Windows Asztalon, olyan gyakran használatos alkalmazások indításához, mint a PhotoRecord és az Easy-PhotoPrint.

Mindkét nyomtató a Win 98/Me/2000/XP és Macintosh OS X v10.2.1 vagy újabb rendszerekkel kompatíbilis.

sajtóközlemény

Kulcsszavak: fotó printer Canon

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50