BS7799 információbiztonság minősítést szerzett az AAM

forrás Prim Online, 2005. szeptember 20. 15:47
Ma a szervezetek többsége kizárólag informatikai megoldások segítségével kezeli a technológiai kockázatokat. Vírusirtót, tűzfalat szereznek be, miközben sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy a biztonság nem teremthető meg pusztán informatikai megoldások segítségével. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Rt. e megközelítésen kívánt túllépni, amikor úgy döntött, hogy – a magyarországi vezetési tanácsadók közül az elsők között – bevezeti a BS7799 információbiztonsági szabványt.
Az információtechnológia töretlen fejlődésével párhuzamosan az információkat, az adatvagyont fenyegető veszélyforrások köre is egyre bővül. Ha egy szervezet sikerrel kíván megfelelni e kihívásoknak, akkor tudatos tervezésre és átgondolt működésre van szüksége, ami nem merülhet ki informatikai megoldások telepítésében.

Az információk megfelelő védelme érdekében biztosítani kell azok bizalmasságát (az információ csak a felhatalmazottak számára legyen elérhető), sértetlenségét (kerüljön megőrzésre az információk pontossága), valamint rendelkezésre állását (a felhatalmazott felhasználók férjenek is hozzá a működéshez szükséges információkhoz).

Fontos kiemelni, hogy a fentiek biztosítása nem csupán a technológiai rendszerekben tárolt információk esetében szükséges, hanem az információ összes – az adott szervezet esetében értelmezésre került – megjelenési formájánál, így például a kinyomtatott dokumentumok, a kézi jegyzetek, a videó anyagok, a mikrofilmek, vagy a hanganyagok esetében is. A British Standards Institiute (BSI) által kiadott BS7799 információbiztonsági szabvány ezért olyan információvédelmi irányítási rendszert határoz meg, mely mindezen kérdéseket egységesen kezeli egy adott szervezet esetében.

Az információvédelmi irányítási rendszer kialakítása során az AAM-nek elsősorban az ISO folyamatok kiegészítését kellett elvégeznie: az új folyamatokat integrálnia kellett a meglevő folyamatokhoz, valamint a korábban különféle belső utasításokban megjelenő eljárásokat kellett egységesíteni és megfeleltetni a szabvány követelményeinek.

A folyamat végén a vállalat sikeres tanúsító auditon esett át, és 2005. augusztus végén megkapta a BS 7799-2 szabványnak való megfelelést igazoló információbiztonsági tanúsítványt, a tanúsítást végző SGS Hungary Kft-től.

Kulcsszavak: +céginfo security AAM

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50