Alerant éves konferencia: BEA Systems technológiai és termékújdonságok

forrás Prim Online, 2005. október 9. 12:30
Nagy érdeklődés kísérte az Alerant Rt. héten megrendezett éves konferenciáját, mely a BEA Systems technológiai és termékújdonságait mutatta be. Az esemény középpontjában a BEA WebLogic Server új, 9.0 verziója, valamint a BEA új termékcsoportja, az AquaLogic állt.
A BEA-eszközök hazai elterjedése nagy lendületet vett az elmúlt években - mondta el nyitó elődásában Szabó Tamás, az Alerant Rt. ügyvezető igazgatója. A pénzügyi, távközlési és ipari szektor nagyvállalatai közül többek, így például az Erste Bank, az OTP, a három mobilszolgáltató, a UPC, a Mol, továbbá kormányzati szervezetek is felhasználják a BEA termékeit. A sikerben jelentős része van az Alerant Rt.-nek is, mely az ügyfelek és partnerek számára is háttértámogatást nyújt.

A konferencia szakmai előadásai olyan átfogó és aktuális kérdésekkel foglalkoztak, mint a rugalmas, a gyorsan változó igényekre megfelelő megoldást adó informatikai infrastruktúra kialakítása, integráció heterogén környezetben, valamint a speciális iparági kihívások.

Marian Grala, a BEA Systems Ausztriáért és Kelet-Európáért felelős igazgatója előadásában elmondta, mára bizonyossá vált, hogy a szolgáltatásorientált architektúrák kialakítása jelenti a megoldást a vállalatok számára. A SOA-rendszerek bevezetése érdekében a megfelelő eszközök és technológiák létrehozása mellett a BEA átfogó módszertant nyújt és jelentős SOA-szakértelmet munkatársai, illetve partnerei révén.

Mikulas Strelecky, a BEA Systems vezető rendszermérnöke és Ertner Iván Péter, az Alerant vezető technológusa a BEA új termékvonaláról, az AquaLogicról beszélt, mely teljes körű szolgáltatás-infrastruktúrát biztosít szolgáltatásorientált architektúrák kifejlesztéséhez, telepítéséhez, kezeléséhez és üzemeltetéséhez. A SOA-rendszerek kialakításához már eddig is rendelkezésre álltak megfelelő eszközök, így az alapinfrastrutkúra (WebLogic Server), szabványok, tervezési metodológia és fejlesztési keretrendszerek (WebLogic Workshop, Apache Beehive), nem létezett viszont olyan egységes eszközkészlet, mely a szolgáltatások kialakításával, kezelésével foglalkozott volna. Hiánypótló tehát az AquaLogic termékcsalád, mellyel a létrehozott szolgáltatások regisztrációja, életcikluskezelése, menedzsmentje (monitoring, naplózás, jogosultságkezelés) egységessé és áttekinthetővé válik; biztosítja, hogy azok homogén és heterogén környezetben egyaránt jól működjenek. Az AquaLogic eszközeivel kialakított intelligens szolgáltatások ezen kívül rugalmasan teljesítik az üzleti logika elvárásait (például a tartalomfüggő üzenetközetítést).

A szolgáltatásorientált architektúrák kialakításához szükséges alapinfrastruktúrát a BEA WebLogic Serverének új, 9.0-ás verziója biztosítja. Németh László, az Alerant Rt. technológiai igazgatója a szerver fejlesztőknek és üzemeltetőknek szóló újdonságairól beszélt. A hatékony fejlesztést segíti elő a több programozási modell, illetve a meglévő és friss szabványok támogatása, a nagy teljesítményű XML-feldolgozás, valamint a plug-in rendszerű security framework. Az üzemeltetés és menedzsment számára jelent segítséget a professzionális adminisztrációs konzol, az új diagnosztikai szolgáltatás, valamint a telepítési folyamatok teljes biztonsága.

Napjaink egyik legégetőbb informatikai kérdése a speciális iparági megoldások létrehozása. Darmai Gábor, az Alerant vezető technológusa a BEA iparágaknak szóló, többszintű megoldásmintáiról beszélt előadásában. A BEA egyrészt egy olyan szolgáltatásorientált architektúrát nyújt, mellyel az üzleti folyamatok jól elkülöníthetőkké és menedzselhetővé válnak, másrészt rugalmasan felhasználható komponensgyűjteményt (pl. Customer Self-Service Accelerator Kit), végül speciálisan egy-egy iparágnak szóló eszközöket. Ez utóbbi közé tartozik a távközlés számára készített WebLogic Communications Platform, mellyel egyszerűen, szabadon variálva hozhatunk létre összetett kommunikációs szolgáltatásokat.

Az előadáshoz kapcsolódva, a telekommunikációs szolgáltatások fejlesztésében szerzett tapasztalatairól beszélt Iváncsics Pál, a T-Mobile Magyarország IT-alkalmazásfejlesztési igazgatója, megerősítve a nap folyamán elhangzottakat. Előadásában szólt a távközlés előtt álló jelenlegi és várható kihívásokról, a mobil szolgáltatások és az informatika egyre növekvő konvergenciájáról.

Az esemény záró szekciójában Kalapos Viktor, a HP Magyarország szoftver tanácsadója a BEA WebLogic-ban futó alkalmazások magas szintű monitorozozási és menedzselési lehetőségeit ismertette.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14