Új HP penge PC-k

Széll Zoltán, 2005. november 9. 10:19
A Hewlett-Packard az egy processzoros penge PC-k új sorozatát vezette be. A HP bc1500 penge PC a kis energia-felvételű AMD Athlon 64 processzor köré épül. A HP 2004-ben bocsátotta ki az első penge PC-t, amely Transmeta processzort tartalmazott. A Transmeta lapkák nagy előnye, hogy kevés energiát fogyasztanak, aminek eredménye az alacsony hőtermelés. Ezek a tulajdonságok nagy sűrűségű pengeszerverek építését teszi lehetővé.

A penge PC-k különböznek a standard PC-ktől. Az előbbiek rack fiókba, illetve rack szekrénybe dugaszolhatók, ami központi számítógép-teremben helyezhető el. A felhasználók egy monitort, egy billentyűzetet és egy kommunikációs kaput kapnak az asztalukra. A penge PC-k ennek ellenére sem hasonlítanak a vékony kliensekre, mivel saját processzoruk és merevlemezes meghajtójuk van. Bár a penge PC-k ma még közel sem olyan népszerűek, mint a pengeszerverek, ennek ellenére egy wall street-i cég már több darabot vásárolt ezekből.

A központi rack szekrénybe dugaszolt PC-k csökkentik a kezelési költséget, növelik a biztonságot és helyet takarítanak meg az asztalon. A bc1500 penge PC Athlon 64 1500+ processzort, 512MB DDR SDRAM memóriát és 40GB-os merevlemezes meghajtót tartalmaz. A processzor energia-felvétele mindössze 9W. A felhasználó, ha vásárolni szeretne egy penge PC-t, akkor egy rack fiókot is meg kell vennie, amelybe 20 penge és HP e-osztályú Gigabit Ethernet hálózati kapcsoló dugaszolható. A rendszer felügyelő szoftvert és asztali ’hozzáférési eszközöket’ tartalmaz. Egy munkahely költsége 1000 dollár körül van. Hasonlóan konfigurált asztali PC-k használata esetén a költség 600 dollár/egység. Azonban a pengeszerverek kezelési- és üzemeltetési költsége hosszú távon jóval alacsonyabb. Például az adminisztrátoroknak nem kell körbejárniuk minden PC-t, ha ki akarnak cserélni egy meghibásodott hardvert. Az új penge PC-k Microsoft Windows operációs rendszer felügyelete alatt futnak. Az új pengeszerverek támogatják a virtuális technológiát, amely a következő generációs AMD és Intel asztali processzorokba lesz beépítve. Ez lehetővé teszi, hogy egy pengét több felhasználó használjon.

Egyenlőre nincs információnk a PC-k magyarországi bevezetéséről.(a szerk.)

Kulcsszavak: desktop PC HPQ

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50