A Sun a nagy gyártók közül elsőként lép a szoftverek ingyenessé és nyílt forráskódúvá tétele felé

forrás Prim Online, 2005. december 2. 11:58
A Sun két döntő változás megkezdését jelentette be a következő generációs internetes szoftverplatform megteremtéséért folytatott küzdelemben.
Az első az - megtapasztalván a Solaris operációs rendszer ingyenes és nyílt foráskódú szoftverként elért kirobbanó sikerét -, hogy a Java Enterprise Systemet, a Sun N1 menedzsment és grid szoftvert és a Sun fejlesztő eszközeit ingyenesen teszi elérhetővé mind fejlesztés, mind alkalmazás céljára, valamint továbbra is megerősíti a nyílt forráskódú szoftverek iránti elkötelezettségét. A második fontos újdonság pedig az, hogy ezeket a szoftvereket a Solaris operációs rendszerrel együtt a Solaris Enterprise Systembe integrálja, amely az egyetlen, ma elérhető, átfogó és nyílt szoftverinfrastruktúra platform.

Ezzel a bejelentéssel a Sun ingyenes és nyílt alternatívát kínál a Windows-rendszerekkel szemben. A Solaris Enterprise System ugyanis amellett, hogy teljes körű és integrált csomag, biztosítja a felhasználóknak azt a rugalmasságot is, hogy a számukra szükséges komponenseit az általuk használt más operációs rendszerekre is telepíthessék. A Sun Java Enterprise System azon a lehetőségen túl, hogy a Solaris Enterprise Sytemmel együtt férhető hozzá, azzal az előnnyel is jár, hogy szabadon bocsát rendelkezésre olyan fejlesztőeszközöket, amelyek a többplatformos környezetekben például Windows, HPUX és Linux alatt is használhatók.

Az ingyenes disztribúció kockázatmentesen biztosít szabad és professzionális vállalati szoftverinfrastruktúrát a fejlesztőknek és felhasználóknak, akik a fejlesztési életciklus azon pontján léphetnek formálisan kapcsolatba a Sunnal, amikor konkrét alkalmazásfejlesztési és bevezetési szolgáltatásokra van szükségük. Ez jelentős mértékben csökkenti az üzleti kockázatot, és növeli azoknak a vállalatoknak és egyéni felhasználóknak a számát, akik így hozzájuthatnak a teljes körű, integrált, vállalati szintű szoftverekhez.

A Sun elkötelezte magát teljes szoftverportfoliója forráskódjának nyilvánosságra hozatala mellett, és ipari szabványú nyílt forráskódú licencelési modellek alkalmazásával biztosít ügyfeleinek könnyű és széles körű hozzáférést összes forráskódjához. A Sun integrált platformjának számos komponense már most is elérhető nyílt forráskódként, köztük a Solaris operációs rendszer, a Java Application Server, a NetBeans eszközök, valamint számos olyan fontos háttérszolgáltatás, mint az egyszeri bejelentkezés (OpenSSO) és az összetett, független alkalmazások szabványos összekapcsolását támogató funkciók (Project Liberty).
Kulcsszavak: fejlesztés Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14