Jelentősen nőtt az IT döntéshozók érzékenysége az információbiztonságra

forrás Prim Online, 2006. február 15. 09:27
A Business Software Alliance (BSA) most nyilvánosságra hozott kutatása szerint az elmúlt két évben jelentős mértékben nőtt az európai és az észak-amerikai IT döntéshozók érzékenysége az információbiztonságra. A válaszadók 78%-a ma a korábbiaknál több figyelmet fordít az IT biztonsággal foglalkozó projektekre és nagyrészük kezdeményező módon lép fel ebben a témában.
A kutatás azt is megállapítja, hogy a válaszadók majd háromnegyede az üzleti tervezési folyamat alapelemének tartja a biztonság kérdését, 81%-uk pedig leginkább amiatt az üzleti veszteség miatt aggódik, ami egy esetleges leállás következtében érné. Figyelemreméltó az a tény is, hogy a döntéshozók 63%-a beismeri, hogy ügyfelei rendszeresen érdeklődnek biztonsági rendszereik állapota felől, 70%-uk pedig pontosan az ügyfelek érdeklődése nyomán vizsgálta felül biztonsági rendszereit.

A BSA megbízásából a Forrester Consulting által végzett kutatás során az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia és Németország 410 információ technológiai döntéshozóját kérdezték.

A kutatás szerint az üzleti szféra képviselőinek meggyőződése, hogy az egyes kormányoknak komoly szerepet kell játszania az információbiztonság, különösen pedig a törvény érvényesítés területén, hiszen gyakran bűncselekmények elkövetéséről van szó. Az ipar szereplői a maguk részéről készek a hatóságokkal történő együttműködésre, amit az is igazol, hogy 54%-uk rendelkezik a kormányzati, hatósági szereplők azon listájával, akiket az információbiztonság megsértése esetén értesít. A válaszadók 67%-a még inkább együttműködne a kormányzattal abban az esetben, ha azok teljes egészében rendelkeznének a számítógépes bűnözés nyomozásához szükséges tudással és eszközökkel.

Európában a BSA aktívan támogatja a kormányokat abban, hogy a társadalom szereplőiben jobban tudatosítsák a biztonság hiányából fakadó kockázatokat, segítsék a hálózat biztonságát és az olyan "public-private" együttműködési modelleket, mint amilyen például az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (European Network and Information Security Agency, ENISA). A BSA támogatja az Európai Uniónak az internetes támadások büntetésének érvényesítésére vonatkozó döntését is.

“Biztatóak a kutatás eredményei, hiszen úgy tűnik, az informatikai döntéshozók felismerik az adatbiztonság jelentőségét és egyre inkább törődnek a szükséges biztonsági lépések megtételével" - mondta Beth Scott, a BSA-nak az EMEA régióért felelős alelnöke. “Miközben az üzleti szektor technikai értelemben egyre jobban fel tud készülni az információbiztonság kérdéseire, addig továbbra is nagyon fontos, hogy törvényhozók támogatásával mindenkiben tudatosodjanak a kockázatok, és el lehessen érni, hogy a büntetőjog hatékonyan távol tartja az internetes bűnözőket."

A kutatás letölthető a www.bsa.org/eupolicy címről.
Kulcsszavak: BSA

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36