Neumann Emlékülés

forrás Prim Online, 2007. január 31. 11:42
A Budapesti Műszaki Főiskola Emlékülést szervez Neumann János halálának 50. évfordulójára.
A világhírű matematikus emlékének 2007. február 8-án kíván tisztelegni a Budapesti Műszaki Főiskola. Neumann János a XX. század első felének kiemelkedő matematikusa volt, akinek tevékenysége sok más tudományterületre is kiterjedt. Teljes nevén Margittai Neumann János Lajos, akit a nemzetközi életben John von Neumann néven ismerünk. Párhuzamosan folytatott mérnöki és tudományegyetemi tanulmányokat Budapesten, majd Berlinben szerzett diplomát. Tanár volt különböző német egyetemeken, majd vendégtanárként dolgozott Princetonban Einstennel, Weyllel és Wigner Jenővel együtt. Ballisztikával, hidrodinamikával és nagy sebességű elektronikai számításokkal foglalkozott. A II. világháború idején Los Alamosban bekapcsolódott a haditechnikai kutatásokba, részt vett az első atombomba megépítésével kapcsolatos titkos programban. A 40-es évektől kezdve vezető szerepet játszott a számítógép kifejlesztésében. 1944-től intenzíven vett részt az EDVAC-típusú gép kialakításában. A játékelmélet és számos matematikai és közgazdasági alapvetés is a nevéhez fűződik. Élete utolsó éveiben az automaták általános elméletével foglalkozott. 1956-ban, Dwight D. Eisenhower, az Egyesült Államok elnöke az egyik legrangosabb amerikai kitüntetést, a Szabadság Érmet adományozta Neumann Jánosnak.

A rendezvény védnökei Hiller István, oktatási és kulturális miniszter és Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Tiszteletbeli védnök April H. Foley, az USA jelenlegi nagykövete.
Az Emlékülés a megnyitó után Neumann János szobrának avatásával folytatódik, majd számos színvonalas előadást hangzik el.
Az Emlékülés együttműködő partnerei: NJSZT, Magyar Mérnökakadémia, IEEE Hungary Section.
Kulcsszavak: Neumann BMF

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14