Emlékülés Neumann János halálának 50. évfordulójára

forrás Prim Online, 2007. február 8. 14:32
A Budapesti Műszaki Főiskola Emlékülést szervezett Neumann János halálának 50. évfordulójára. A világhírű matematikus emlékének 2007. február 8-án kívánt tisztelegni a főiskola.
Neumann János a XX. század első felének kiemelkedő matematikusa volt, akinek tevékenysége sok más tudományterületre is kiterjedt. Teljes nevén Margittai Neumann János Lajos, akit a nemzetközi életben John von Neumann néven ismerünk. Párhuzamosan folytatott mérnöki és tudományegyetemi tanulmányokat Budapesten, majd Berlinben szerzett diplomát. Tanár volt különböző német egyetemeken, majd vendégtanárként dolgozott Princetonban Einstennel, Weyllel és Wigner Jenővel együtt. Ballisztikával, hidrodinamikával és a nagy sebességű elektronikai számításokkal foglalkozott. A II. világháború idején Los Alamosban bekapcsolódott a haditechnikai kutatásokba, részt vett az első atombomba megépítésével kapcsolatos titkos programban. A 40-es évektől kezdve vezető szerepet játszott a számítógép kifejlesztésében. 1944-től intenzíven vett részt az EDVAC-típusú gép kialakításában. A játékelmélet és számos matematikai és közgazdasági alapvetés is a nevéhez fűződik. Élete utolsó éveiben az automaták általános elméletével foglalkozott. 1956-ban Dwight D. Eisenhower, az Egyesült Államok elnöke az egyik legrangosabb amerikai kitüntetést, a Szabadság Érmet adományozta Neumann Jánosnak.

A rendezvény védnökei Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Tiszteletbeli védnök April H. Foley, az USA jelenlegi nagykövete.
Az Emlékülést Prof. Dr. Rudas Imre, a BMF rektora, Hiller István, oktatási és kulturális miniszter és Philip T. Reeker, az USA Nagykövetség helyettes misszióvezetője nyitotta meg.

A megnyitó után Prof. Dr. Rudas Imre rektor és Prof. Dr. Szeidl László, a BMF Neumann János Informatikai Kar dékánja leplezte le Neumann János bronzszobrát, melyet Dr. Hiller István az OKM oktatási és kulturális minisztere, Philip T. Reeker az USA Nagykövetség helyettes misszióvezetője, Prof. Dr. Péceli Gábor az NJSZT elnöke, Prof. Dr. Ginsztler János akadémikus, az MMA elnöke, Dr. Kádár Péter, a Villamosmérnökök Magyarországi Egyesülete titkára, Prof. Dr. Szeidl László dékán és Prof. Dr. Rudas Imre rektor koszorúzott meg.

Köszöntő avató beszédet Prof. Dr. Meskó Attila akadémikus, az MTA főtitkára és Prof. Dr. Péceli Gábor az NJSZT elnöke mondott.

Az Emlékülésen színvonalas előadások keretében mutatták be Neumann János életútját, és méltatták munkásságát:

Prof. Dr. Szász Domokos akadémikus, MTA Matematikai Osztály elnöke: Neumann János kihívásai
Dr. Paál Péter, IBM elnök-vezérigazgató: Neumann János és az IBM
Dr. Dömölki Bálint, NJSZT tiszteletbeli elnöke: Neumann János és napjaink informatikája
Prof. Dr. Bokor József akadémikus: Neumann János és a műszaki tudományok

A tudományos Emlékülést Prof. Dr. Rudas Imre, a BMF rektora zárta be.


Az Emlékülés együttműködő partnerei: NJSZT, Magyar Mérnökakadémia, IEEE Hungary Section.
Kulcsszavak: Neumann BMF

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14