Vista-kompatibilis vírusok: minden marad a régiben

forrás Prim Online, 2007. február 7. 13:17
Hatalmas érdeklődés közepette mutatta be a Microsoft új operációs rendszerét, a Windows Vistát, amely számtalan újdonságot ígér – bizonyos értelemben azonban minden marad a régiben. A vírusok ugyanúgy támadják az új rendszert is.
Habár az új operációs rendszer – amely számtalan, eleve beépített biztonsági rendszerrel, így tűzfallal és kémprogram-eltávolítóval is rendelkezik – premierje csak nemrég volt, az első, kifejezetten Vistára íródott vírusok már 2005 közepén megjelentek. Az akkoriban még csak „proof of concept”-stílusú vírusok (vagyis olyanok, amelyek azt bizonyítják, hogy a dolog működik) mára már tényleges és valódi kárt okozó programokká „nőtték ki” magukat. Szakértők szerint azért is különösen veszélyes lehet egy ilyen új operációs rendszer megjelenése, mert ez maga az ismeretlen tartomány: nincsenek még kiforrott stratégiák, a kezdeti időkben kevés a kompatibilis program, a vírusok viszont olyan mértékben szaporodnak, hogy az már szinte követhetetlen.

Egy új operációs rendszernél rendkívül veszélyes, ha nem fut vírusirtó szoftver, és egyáltalán nincs védelme – véli Sándor Zsolt, a Vista-kompatibilis vírusirtót megjelentető Panda Software Hungary ügyvezetője. – A beépített biztonsági elemek csak minimális védelmet nyújtanak, márpedig így a felhasználó ki van szolgáltatva.

Továbbra sem érdemes tehát lemondani azokról az ún. „third party”, vagyis harmadik fél által készített biztonsági szoftverekről (tűzfalakról, vírusirtó szoftverekről), amelyeket például a Windows XP esetén alkalmazott a legtöbb felhasználó. A gond csak az, hogy viszonylag kevés a Vista-kompatibilis szoftver – ilyenkor érdemes lehet alaposan körülnézni a piacon, és megfontoltan dönteni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50