NGN: helyzetkép magyar szakértői szemmel

Kovács Attila, 2008. március 8. 19:06

Március 7-én tartották a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács által szervezett, az információs társadalom technológiai távlataival foglalkozó baráti társaság újabb találkozóját. A szakmai összejövetelen Bartolits István az új generációs hálózatok (NGN) témáját aktualizáló, mintegy 45 flekkes friss tanulmányát ismertette. A szinte minden részletre kiterjedő, átfogó szakmai anyag néhány megállapítása alapján állítottunk mellékelten egymás mellé tényeket és előrejelzéseket.

A távközlő hálózatok konvergenciája következtében a távközlési szolgáltatók különböző tartalmakat továbbító hálózatai helyett egyetlen, egységes protokollt használó, intelligens, a szolgáltatások kialakítása szempontjából rugalmas, mindenfajta tartalmat továbbítani tudó, univerzális hozzáféréssel rendelkező hálózat jön létre. Ennek az univerzális hálózatnak képesnek kell lennie arra is, hogy az eddig különböző hálózatok által hordozott szolgálatokat (beszéd, videó, adat) egyetlen hálózaton belül optimalizálja. Erre kínál lehetőséget az NGN (Next Generation Networks – újgenerációs hálózatok) koncepció. Az NGN egy csomagkapcsolt, az IP-n alapuló, többszolgálatú, szélessávú, garantált szolgáltatásminőséget nyújtani képes átviteli hálózat, mely a többszolgálatú hozzáférési hálózaton keresztül egyaránt támogatja a vezetékes és vezeték nélküli, a helyhez kötött és mobil szélessávú alkalmazásokat.
Az NGN a szolgáltatók által üzemeltetett hagyományos távközlő hálózatok helyébe lépő hálózat, amely minden tartalmat továbbítani tud.

Az NGN szabványosításán – a szerteágazó témakörök miatt – sok szervezet dolgozik,  ezek közül összefogó jellegű tevékenységük miatt érdemes kiemelni az ETSI-t és az ITU-t. A szabványosítási szervezetekben folyó munka eredményeit a gyártók szinte azonnal felhasználják fejlesztéseikben, a szolgáltatók pedig a hálózatok kialakításánál. Ennek következtében a fejlesztési munkák szorosan követik a szabványosítási munka eredményeit.

A fejlesztési munkák egy része az NGN hozzáférési hálózataira irányul. Vezetékes területen a DSL technológia terén folynak a sebesség további növelését célzó jelentős kutatások, illetve fejlesztések a VDSL2 elterjesztése tárgyában. Ugyancsak erőteljes a fejlesztés az optikai kábellel történő előfizetői hozzáférés terén. Előretörőben van az FTTH (Fiber-to-the-Home) megoldás PON (Passive Optical Network) technológiával, Ethernet alapon (E-PON), illetve gigabit alapon (G-PON). A vezeték nélküli hozzáférés terén kiemelhető fejlesztések:  „IEEE 802.16 Rev e” szabványra épülő WiMAX megoldások, a W-CDMA alapján kidolgozás alatt lévő szélessávú hozzáférések,  a 4G-s mobil rendszerek. Az NGN gerinchálózatában elsősorban a központosított hálózati intelligencia kérdése áll a középpontban. A gyártók erőfeszítései a nagyobb hatásfokú softswitch-ek kifejlesztésére és az alapvető újdonságokat hozó IMS-rendszer továbbfejlesztésére irányulnak. A szolgáltatók pedig megkezdték az IP-alapú gerinchálózat kiépítését, illetve meglévő hálózatuk IP-alapúra történő átállítását.

Funkcionálisan teljes NGN rendszer kiépítésére vonatkozó bejelentést mindeddig egyetlen szolgáltató, a British Telecom tett (www.btplc.com/21CN/). A 21st Century Network (21CN) névre hallgató projekt célja a bejelentés szerint, hogy 2012-re a BT összesen 16 különböző célú hálózatát egyetlen IMS alapú NGN hálózattal váltsa ki, beleértve ebbe a telefonhálózatot is.

Az NGN-re történő migráció egy hosszabb folyamat eredménye lesz, és a migrációs időszak hosszát, valamint egyes lépéseinek az ütemezését az egyes szolgáltatók külön-külön – üzleti lehetőségeik és pénzügyi korlátaik figyelembe vételével – fogják kialakítani. Önmagában az NGN megjelenése nem jelent előnyt a felhasználóknak, ha csak a korábbival azonos szolgáltatásokat lehet elérni az új hálózaton. A szolgáltatók egyik célja is éppen az, hogy új, személyre szabott szolgáltatásokat tudjanak rövid idő alatt a piacra vinni az igényeknek megfelelően. Az NGN kiépítésének ez az egyik hajtóereje. Fontos kérdés lesz az NGN-ben nyújtott garantált szolgáltatásminőség (QoS) kérdése.

Időzítések terén az valószínűsíthető, hogy 2010 körül a berendezésgyártók megkezdhetik a kiforrott NGN eszközök, berendezések gyártását. A fejlett országokban ennek megfelelően 2013-2015 közötti időpontra épülhetnek ki országos illetve regionális méretekben az NGN-ek. A második vonalba tartozó, kevésbé fejlett, de jó infrastruktúrával rendelkező országokban a fejlesztések 2-3 éves eltolódással (2015-2017) jelentkeznek. Valószínűleg ez az időzítés a reális Magyarország tekintetében is.

A hazai piacon jelenleg nincsenek bejelentett NGN-koncepciók, azonban Magyar Telekom már több fórumon is deklarálta, hogy tervei között szerepel az NGN kiépítése. Az előkészületeket erre vonatkozóan mind a hozzáférési hálózatok, mind a gerinchálózatban megkezdte. Nem jósolható meg, lesz-e másik NGN-szolgáltató. Ha egyik hazai szolgáltató sem vállalkozik erre a feladatra, akkor is elképzelhető, hogy még egy NGN-hálózat kiépül Magyarországon, amennyiben a régióban megjelenik egy globális szolgáltató, aki több országra kiterjedő beruházást indít.

Kulcsszavak: hírközlés NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50