Új kategóriás Netbookokat fejleszt az Intel

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 7. 19:10

Az Intel hordozható eszközökre szakosodott részlege a MacBook Air-t megszégyenítő vékonyságú olcsó hordozható gépekben gondolkodik.

Az egyelőre csak Netbook néven emlegetett készülékek a közeljövő igen gyakran látott eszközei lesznek az elemzők szerint. Ennek a kategóriának a fejlesztésére szán most hatalmas összeget az Intel. A vezető processzorgyártó ezeket a gépeket elsősorban Linux alapú eszközökként képzeli el, melyek igen olcsók lennének, ám egyben vezető technológiai megoldásokat is tartalmaznának. A közös jellemzők:

Flash alapú memória:
A merevlemezeknél ma még drágább, de igen praktikus SSD használata a HDD-k helyett. Ezek a masszív epoxi gyantába ültetett chipekre épülő memóriák nem tartalmaznak mozgó részeket, rendkívül ellenállók a külső környezeti hatásokkal szemben, kevés energiát fogyasztanak, és zajtalanok.

Optikai meghajtó hiánya: Mivel az adatátvitel vezetékes, vagy vezetéknélküli kapcsolattal is megoldható, hely és költségcsökkentési okokból a gyártók elhagyják a lemezmeghajtókat.

Rendkívül energiatakarékos processzor: Az energiatakarékos és az energiatakarékos között is óriási különbség lehet, a MacBook Air-be készített alacsonyabb energiafelhasználású Core 2 Duo 20 wattos fogyasztásával szemben a nemrég bemutatott Intel Atom processzor képes már 0,65 wattos fogyasztással üzemelni.

A megszokottnál kisebb méretű kijelző: Ezeket a gépeket egyértelműen nem szélesképernyős felhasználásra szánták, a kisebb megjelenítő kisebb gépméretet és egyben jóval alacsonyabb áramfelvételt jelent.

A NetBookok jóval kisebb teljesítményűek lesznek, mint egy mai PC, vagy drágább noteszgép, például a MacBook Air, azonban az áruk sem 3000 dollár, hanem inkább 300 dollár körül lehet majd, ha tömeggyártásuk beindul. Jellemző felhasználási területük az utazás közbeni, napi használat, főként vezetéknélküli kapcsolatra építve, az otthoni vagy/és munkahelyi gép kiegészítéseképpen.

Kulcsszavak: Intel notebook UMPC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50