A legkockázatosabb weboldalak listája

forrás Prim Online, 2008. június 4. 14:24

A McAfee legújabb, a „Rosszindulatú Web Feltérképezése - Ismétlés” című tanulmánya szerint a Hong Kong-i domain (.hk) 28 helyet ugrott előre a legveszélyesebb internetes oldalak listáján. Hong Kong egy Tokelau nevű, apró, ezerötszáz lakosú szigettől vette át a stafétát.

A McAfee által másodszorra kiadott, évente megjelenő „Rosszindulatú Web Feltérképezése” című jelentés megállapította, hogy az összes (.hk)-val végződő website 19,2 százaléka jelent biztonsági kockázatot a felhasználókra nézve. Kína (.cn) idén a második, 11 százalékot meghaladó eredményével. Ezzel szemben Finnország (.fi) megelőzte Írországot (.ie), mint a legbiztonságosabb online célállomás 0,05 százalékkal, őket követi Japán (.jp).

A 2007-es tanulmány legkockázatosabb általános tartománya (.info) még veszélyesebb lett, 11,8 százalékkal jelenleg a harmadik legveszélyesebb domain végződés, míg idén is a kormányzati weboldalak (.gov) maradtak a legbiztonságosabb általános domain nevek. A legkedveltebb domain név továbbra is a (.com), és egyben a kilencedik legveszélyesebb is. A teljes „Rosszindulatú Web Feltérképezése - Ismétlés” című jelentés letölthető a www.mcafee.com oldalról.

A SiteAdvisor vörös besorolást adott azoknak a kockázatos oldalaknak, amelyek reklámprogramokat, kémprogramokat, vírusokat, rosszindulatú kódokat, spameket, nagy számú felugró ablakot, illetve kapcsolatokat tartalmaznak egyéb vörös oldalakkal. Azok a domain nevek, amelyek biztonságos honlapokhoz vezettek, zöld besorolást kaptak. A domain nevek ezek után rizikófaktoruk alapján kerültek újabb besorolás alá.

A világ legveszélyesebb  
      Összesített    Összesített   
ország-tartományai         helyezés    helyezés
(sorrendbe állítva)         2008-ban    2007-ben

Hong Kong (.hk)            1        28
Kínai Népköztársaság (.cn)    2        11
Fülöp-szigetek (.ph)        4        19
Oroszország (.ru)        8        7

A világ legbiztonságosabb    Összesített    Összesített   
ország-tartományai         helyezés    helyezés
(sorrendbe állítva)         2008-ban    2007-ben

Finnország (.fi)        74        70
Japán (.jp)            72        57
Norvégia (.no)            71        68
Szlovénia (.si)            70        62
Kolumbia (.co)             69        64

Az ország-tartományok közül Románia (.ro) 6,75 százalékkal és Oroszország (.ru) 6 százalékkal továbbra is az első öt legveszélyesebb, míg Japán (.jp) és Ausztrália (.au) az öt legbiztonságosabb böngészési környezet maradtak.

További kulcsfontosságú eredmények a McAfee „Rosszindulatú Web Feltérképezése - Ismétlés” 2008-as tanulmányából:

•    A kémprogramok, reklámprogramok, vírusok és más kéretlen szoftverek letöltésének az esélye a neten böngészve 41,5 százalékkal emelkedett 2007 folyamán.
•    A letölthető anyagokat, például csengőhangokat és képernyőkímélőket kínáló, vírusokat, reklámprogramokat és kémprogramokat tartalmazó oldalak aránya 3,3 százalékról 4,7 százalékra emelkedtek a tavalyi év folyamán.
•    A fülöp-szigeteki ország-tartományban (.ph) összesen 270 százalék kockázatnövekedést tapasztaltak.
•    Tokelau (.tk) és Samoa (.ws) domainek láthatóan biztonságosabbak 2008-ban, visszaestek a 28-ik, illetve a 12-ik helyre.
•    Európában Spanyolország (.es) tartományneve mutat 91 százalékos általános rizikófaktor növekedést.

Kulcsszavak: McAfee security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50