Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 2 szoftver

forrás Prim Online, 2008. július 29. 09:53

Már elérhető az Adobe Photoshop Lightroom 2 szoftver, amely a nagy számú digitális fényképek kezeléséhez, beállításához és bemutatásához szükséges fényképészeti eszközöket tartalmazza. A két monitor támogatása, az eredeti képet nem károsító helyi képjavításban elért radikális fejlesztések és a kényelmes keresési lehetőségek mellett számos új fejlesztés jellemzi. A Lightroom 2 az Adobe első olyan alkalmazása, amely támogatja a 64 bites Mac OS X 10.5 rendszert futtató Macintosh számítógépeket (Intel processzorral) és a Microsoft Windows Vista 64 bites operációs rendszereket, így még jobb memóriateljesítményt nyújt a nagyméretű képek kezeléséhez.

Photoshop Lightroom 2: Intelligensebb, gyorsabb és pontosabb

A Lightroom 2 továbbfejlesztett könyvtármodulja segít a fényképészeknek a munkafolyamatok felgyorsításában és zökkenőmentessé tételében. Mivel több merevlemezen vizuálisan szervezhetők a képek, a Lightroom 2 és hatékony könyvtárszűrője megkönnyíti a felhasználóknak a kívánt képek gyors megtalálását. A kulcsszóajánló funkcióval a fényképészek kulcsszavakkal láthatják el képeiket a korábbi munkáikon alapuló intelligens javaslatok segítségével. A két monitor használatával a felhasználók kibővíthetik munkaterüket, és így rugalmasan szerkeszthetik és szervezhetik képeiket egy másik megjelenítési felület teljes kihasználásával.

A Develop modulban található helyi módosító ecsettel a fényképészek a szín, a megvilágítás és a színárnyalatskála precíz beállításával aprólékosan kidolgozhatják a kép egyes részeit, és biztosak lehetnek abban, hogy e műveletek a kép többi területére nincsenek hatással. A Lightroom eszköztárát az új fokozatos szűrő bővíti ki, amely a nagyobb területek szerkesztését úgy teszi lehetővé, hogy fokozatos átmenetet képez a megvilágítási, a színtisztasági és a telítettségi beállítások között. A Lightroom 2 segítségével a fényképészek emellett hatékonyabban is nyomtathatnak, mivel különböző méretű fényképeiket gyorsan elrendezhetik a lapokon a rugalmas, testre szabható sablonokkal, amelyek segítik a papír és a festék lehető leghatékonyabb felhasználását. Az intelligens algoritmusok automatikusan meghatározzák a képernyőn és a nyomtatásban használt optimális képélesítést, így gyorsabban készülhetnek el a még élesebb képek. A fejlesztők tovább bővíthetik a Lightroom munkafolyamatát az Adobe Developer Connection http://www.adobe.com/devnet/ webhelyén elérhető webes, exportálási és metaadat-kezelő szoftverek fejlesztésére szolgáló fejlesztési eszközökkel.

Jelentős innováció a RAW-technológiában


Az új RAW-technológia segítségével a fejlesztők hozzáférhetnek a rugalmas fényképezőgép-profilokhoz. A fényképezőgép-profilok a RAW-feldolgozási folyamat vizuális kiinduló pontjai, azonban minden fényképész más-más képpreferenciákat támogat. A meglepetések kiküszöbölése érdekében az Adobe alapértelmezett fényképezőgép-profilokat kínál, amelyek pontosan utánozzák azt a képmegjelenést, amihez a fényképészek hozzászoktak kedvenc fényképezőgép-modelljükön, és emellett lehetővé teszik nagymértékben testre szabható profilok létrehozását, hogy megfeleljenek a különböző ízléseknek. A fényképezőgép-profilok már letölthetők az Adobe Labs (http://labs.adobe.com) webhelyéről és használhatók a Lightroom 2 és a Camera Raw 4.5 programokkal. Emellett letölthető a DNG Profile Editor, amellyel a közösség tesztelheti és létrehozhatja saját profiljait.
Az Adobe Camera Raw 4.5 modul és a DNG Converter 4.5 is elérhető az Adobe.com webhelyről. E szoftverek több mint 190 fényképezőgép-modellt támogatnak, beleértve az Olympus E 420 és E 520 modelleket.

Az Adobe Photoshop Lightroom 2 angol, francia és német nyelven már elérhető az Adobe Store webáruházban, a www.adobe.com/store webhelyen. A japán verzió megjelenése a jövőben várható. A szoftver becsült végfelhasználói ára 299 dollár új felhasználóknak, illetve 99 dollár a Lightroom licenccel rendelkező regisztrált felhasználók számára. Javasolt rendszerkövetelmények: Macintosh OS X 10.4 vagy 10.5 operációs rendszer esetén 1 GHz órajelű PowerPC G4, G5 vagy Intel®-alapú processzor, illetve Microsoft Windows® XP SP2 vagy Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate és Enterprise rendszerek esetén Intel Pentium 4® processzor, 1 GB RAM és 1024x768 képernyőfelbontás. A termékjellemzőkről, frissítési lehetőségekről, árakról és nyelvi változatokról további információ a www.adobe.com/products/photoshoplightroom/ weblapon található.

Kulcsszavak: Adobe Photoshop fotó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50