Szeptemberi toplista: a legfertőzőbb károkozók

Beperli a Sunbelt a hamis antivírusok fejlesztőit

forrás Prim Online, 2008. október 1. 16:26

A Sunbelt Malware Research Labs 2008 októberében is megjelentette toplistáját a szeptemberben legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A felhasználók továbbra is az erotikus tartalmú oldalakon gyűjthetik össze a legtöbb fertőzést.

2008 szeptemberében statisztikailag nem változott a toplista összetétele: az előző hónaphoz hasonlóan öt trójai, három reklámprogram, egy álantivírus és egy böngészőeszköztár okozta világszerte a legtöbb fertőzést. A felhasználók továbbra is az erotikus tartalmú oldalakon gyűjthetik össze a legtöbb fertőzést, erre enged következtetni, hogy nagyságrendekkel több fertőzést okoz a lista sokszoros első helyezettje, a Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec. A kodek Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, amely a felnőtt-tartalmú videók lejátszásához szükséges, vagyis a fertőzések száma alapján nagyon sokan telepítik.

A 2-4. helyen reklámprogramok találhatók, köztük a szintén régi ismerősnek számító, Magyarországon is sok fertőzést okozó Virtumonde a dobogó harmadik helyét csípte el. Az ötödik helyen a hamis biztonsági riasztásokat adó Trojan.FakeAlert, míg a hatodik helyen egy böngészőeszköztár található, amely a felhasználó keresési eredményeit manipulálja, illetve adatokat gyűjt a felhasználó böngészési szokásairól. A hetedik helyen egy becsapós nevű álantivírus található: az Antivirus XP 2008 azokat a felhasználókat célozza meg, akik nem cserélték le Vistára az operációs rendszerüket, ám szeretnének egy neves gyártó termékével védekezni a vírusok ellen. A Sunbelt Software a minap be is perelte az Antivirus XP fejlesztőit, hiszen nehéz eldönteni, hogy melyik antivírus mennyire hatékony, ám a káros folyamatokat beindító, további károkozókat telepítő antivírus biztosan nem tartozik a vírusirtók táborába - olvasható a Sunbelt közleményében.

Az utolsó három helyen ismét trójai programok találhatók, ráadásul ezek közül kettő teljesen új szereplő. A 8. helyen tanyázó Trojan.TDSServ a rootkitekhez hasonló technikákkal próbál rejtve maradni a számítógépen. A TDSServ saját folyamatát is képes elrejteni, míg futása során több vírusirtó és kémprogram-eltávolító cég honlapját is blokkolja, így próbálja megakadályozni a védelmi szoftverek telepítését. Az utolsó helyen található Trojan-Downloader.Win32.Small.eqn hátsó ajtót nyit, s így a számítógép távolról vezérelhetővé válik. A program egy internetes beszélgetőcsatornára (IRC) történő feljelentkezéssel fogad utasításokat közvetlenül a bűnözőktől. Az első futtatását követően a program Windows szolgáltatásként regisztrálja magát, így a számítógép jövőbeni újraindításai után a többi kiszolgálószolgáltatással együtt elindulva automatikusan újból kihasználhatóvá teszi a számítógépet.

A legfertőzőbb károkozók toplistája 2008. szeptemberében

1. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)


A káros alkalmazás általában felnőtt-tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy az Antivirus XP 2008, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek.

A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

2. Zango (reklámprogram)

A Zango az egyik legelterjedtebb és az egyik legsokszínűbb reklámprogramcsalád az interneten, ami szinte kivétel nélkül ingyenes programok mellé települ fel, sokszor a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. Legtöbbször böngésző beépülő modulként, illetve keresési asszisztensként működik, és ingyenes alkalmazások, játékok, képernyővédők mellé "jár". Működése során felugró reklámablakot jelenít meg, befolyásolja a keresési találatokat és különféle módokon zavarja a felhasználót a mindennapi munkában.

3. Virtumonde (reklámprogram)

A Virtumonde az egyik legnépesebb kémprogramcsalád, általában felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, egyes változatai pedig különböző módokon összegyűjtött felhasználói adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában kifejezetten nehéz eltávolítani, és csak kevés kémprogram-eltávolító tudja teljesen megszüntetni. Az újabb Virtumonde variánsok több módszerrel is küzdenek a kémprogram-eltávolítók és a népszerű biztonsági szoftverek ellen.

4. Adware.NetAdware.Gen (reklámprogram)


A reklámprogram eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző álantivírusok és hamis kémprogram-eltávolító szoftverek megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Az álantivírusok letöltése és telepítése további fertőzésekkel jár, a programok esetleges megvásárolásával pedig hasznos hitelkártyaadatokat gyűjtenek be a bűnözők. Sajnos a kiadott hitelkártyát többször is leterhelik különböző, általában kisebb, néhány ezer forintos összegekkel, így a már megtörtént vásárlást követően a védekezésre a legjobb módszer a kiadott hitelkártya adatainak minél előbbi letiltása.

5. Trojan.FakeAlert (trójai)

A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például álantivírusok feltelepítésére.

6. Hotbar.ShopperReports (böngészőeszköztár)

A böngészőbe kéretlenül beépülő eszköztár egy teljes, hasznosnak tűnő programcsomagot is feltelepít: időjárás-jelentőt, asztaliháttérkép-letöltőt, Outlook Tools néven az Outlook levelezőkliensekbe beépülő modult és az internetes vásárlásokat "segítő" böngészőoldalsávot, ami vásárláskor a konkurencia reklámjait jeleníti meg a weboldal mellett. A program kézi eltávolítása nehézkes, többször próbálja a felhasználót lebeszélni a valós eltávolításról, és teljesen csak kémprogram-eltávolító használatával tüntethető el. Az eszköztár működése során megváltoztatja a böngésző kereső- és sajáthonlap-beállításait, böngészési beállításait, és gyűjtött adatokat jelent a böngészési és kommunikációs szokásokról.

7. Antivirus XP 2008 (álantivírus)


Az új álantivírus 2008 augusztusában jelent meg és óriási mennyiségű fertőzést okozott. A bűnözők többször sikeresen hirdették a Google Adwords rendszerében is, ami nem csak az összes keresési találatban, de a Google reklámhálózatához tartozó többi szakmai honlapon (itthon is sok számítástechnikai portálon) is szabályosan reklámozásra kerülhetett. Az álantivírus a többi hasonló hamis biztonsági szoftverhez hasonlóan nem végez valódi keresést, a felhasználót szimulált keresési eredményekkel próbálja megijeszteni és a háttérben további károkozókat telepít, a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül.

8. Trojan.TDSServ (trójai)


A trójai alkalmazás rootkitekhez hasonló technikákkal próbál rejtve maradni a számítógépen. A TDSServ saját folyamatát is képes elrejteni, míg futása során több vírusirtó és kémprogram-eltávolító cég honlapját is blokkolja, így próbálja megakadályozni a védelmi szoftverek telepítését. A trójait más károkozók is fel tudják használni terjedésükhöz, ezért minél előbb távolítsuk el, ha kémprogram-eltávolítónk felfedezi és lehetőséget biztosít erre.

9. Trojan.Win32.Monder.gen (trójai)


A Monder trójaihoz leggyakrabban illegálisan feltört programok mellé csatolva, vagy fájlcserélő hálózatokon letöltve juthatunk. A program a Windows rendszermappát különböző véletlenszerűen elnevezett DLL fájlokkal tölti meg, majd rendszerfolyamatokhoz kapcsolódva fut, ezért eltávolítása rendkívül nehéz. Működése során további kémprogramokat és károkozókat tölt le a számítógépre, amivel a számítógépet sokszor instabillá teszi, a Monder jelenléte ezért nem marad sokáig titokban.

10. Trojan-Downloader.Win32.Small.eqn (trójai és hátsó ajtó)

A hátsó ajtó futtatásával a számítógép távolról vezérelhetővé válik, a program egy internetes beszélgetőcsatornára (IRC) történő feljelentkezéssel fogad utasításokat közvetlenül a bűnözőktől. Az első futtatását követően a program Windows szolgáltatásként regisztrálja magát, így a számítógép jövőbeni újraindításai után a többi kiszolgálószolgáltatással együtt elindulva automatikusan újból kihasználhatóvá teszi a számítógépet.

Kulcsszavak: Sunbelt vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55