Turbófunkció az Operában

Genda Csongor Zoltán, 2009. március 16. 13:50

Az Opera Labs kiadta a böngésző egyik legújabb előzetes változatát, amely immár fel van vértezve egy a gyors megjelenítésért felelős technológiával, így lassú internetkapcsolattal is élvezhetővé válik a szörfölés.

Igaz ugyan, hogy manapság a legtöbben már szélessávról csatlakoznak a világhálóra, egyes helyeken azonban még mindig létezik a betárcsázós modem, és a mobil kapcsolatok sem éppen a nagy sebességről híresek. Az ilyen esetekben jöhet jól az Opera Turbo névre keresztelt funkciója, ami akár 80%-kal felgyorsíthatja a weboldalak betöltődését - állítják a fejlesztők. Az alkalmazott technológia a Mini alapjaira épül, lényege pedig, hogy a honlapok tömörítve érkeznek a végfelhasználókhoz, a csomagolást egy proxy szerver végzi. Az egész folyamatból az internetező szinte semmit sem érez, a szöveg és a forma megmarad, csupán a képeket komprimálja részben a szoftver. Az Ajax és Flash-tartalmakat is támogatja a Turbo funkció, ezek azonban csupán akkor jelennek meg, ha a felhasználó rájuk kattint.

Az Opera figyelmeztet, hogy a sebességnövekedés csakis lassú kapcsolatok esetén észlelhető. A fejlesztők által végzett tesztek alapján 100 kb/s-os sávszélesség mellett egy átlagos weboldal háromszor kevesebb idő alatt töltődik be aktív Turbóval, mint anélkül.

A 10-es verzió alfa kiadását a Letöltés.com-ról tölthetik le az érdeklődők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55