ABBYY: megjelent a FineReader 10 OCR szoftver - dokumentumdigitalizálás új alapokon

Kovács Attila, 2009. október 7. 12:33

A szövegfelismerési, adatkinyerési és nyelvészeti technológiáiról ismert orosz ABBYY cég ma bejelentette a FineReader új 10.0-s verzióját, amely egy új szintet képvisel a professzionális szövegfelismerés (OCR) terén.

A két legfontosabb technológiai elem - a többoldalas dokumentumok élethű megjelenítéséért felelős ADRT (Adaptive Document Recognition Technology), valamint digitális kamera OCR - is teljesen megújult, túlmutatván a hagyományos szövegfelismerési technológiákon. A különösen felhasználóbarát, intuitív felületének és a hozzá kapcsolódó új technológiának köszönhetően, a szoftver használata nagyon egyszerű és mégis nagyon hatékony, legyen szó bármilyen dokumentum típusról úgy az üzleti szférában, mint a magán felhasználásban.

Különösen a háttérképet tartalmazó dokumentumok (pl. magazinok) esetén javult sokat a pontos reprodukció. De mintegy 30%-kal nőtt a felismerési pontosság az ázsiai nyelveknél (pl. kínai, japán) és 20%-kal pedig az európai nyelvek esetében. A gyengébb minőségű anyagoknál, mint a faxok, digitális fényképek, vagy mobil telefon képek, szintén jelentősen javult a felismerési pontosság. Ez a megnövelt pontosság jelentősen lecsökkenti az utómunkálatokat, megkönnyítvén az átmenetet a papírmentes környezet irányába.  

Főbb jellemzők:


A 2. generációs ADRT - az OCR technológia új alapokon
Az ADRT az ABBYY OCR motorjának csúcstechnológiát képviselő és egyedi része. Ezzel lehet a több oldalas dokumentumok logikai struktúráját reprodukálni. A FineReader 10-ben megjelenő 2. generációs ADRT a legösszetettebb dokumentumok esetében is hatékonyan működik. Ilyen új elemek a tartalomjegyzék és a bekezdés struktúrák felismerése és reprodukálása. A láblécek és stílusok felismerésénél pedig tovább javult a reprodukciós pontosság. Ellentétben a hagyományos OCR technológiákkal, az ADRT nemcsak egyszerűen visszaadja a dokumentum eredeti kinézetét, hanem intelligensen reprodukálja annak szerkezetét, úgy ahogy az a Microsoft Office -ban található.

Az OCR széleskörűvé válik - Mobiltelefon-képek felismerése   
A 3. generációs camera OCR, a FineReader 10 felhasználók esetében, lehetővé teszi, hogy a szkenner és a digitális fényképezőgép mellett a mobiltelefont is beviteli eszköznek használják. Ezáltal az ABBYY OCR használata széles rétegek számára elérhetővé válik, helytől és egyéb speciális eszköztől függetlenül. A korábban már alkalmazott képjavító algoritmusok mellet új funkciók jelentek meg, úgy, mint a 3D torzítás kiküszöbölésére, az ISO zaj kiszűrésére, valamint a mozgásból adódó elmosódás korrigálására.

A hatékonyság növelése, feladat centrikus OCR-rel   
A FineReader 10 egy új továbboptimalizált felhasználói felületet kapott, amely jelentősen lecsökkenti a lépések számát, amivel egy kívánt célt el lehet érni. Jóval kevesebb kattintással, sok esetben automatizáltan dolgozhatunk, javítva a napi munka hatékonyságát. Az ún. gyors feladatok száma növekedett és csoportosítva lettek témák szerint. Egy gombnyomással szinte minden megoldható.

Újdonság az E-book Reader-hez átdolgozott HTML mentésnél   
A jelentősen átdolgozott HTML export funkció eredményeképpen a FineReader 10 jelentősen leegyszerűsíti az elektronikus könyvek olvasását és publikálását. A FineReader a könyvek fejezeteit automatikusan önálló HTML fájlként mentve, majd link alapú tartalomjegyzéket létrehozva, jelentősen megkönnyíti a navigálást. Nem kell hosszan görgetni a dokumentumban. Természetesen a FineReader 10 tud menteni standard HTML formában, ami egy weboldalon aztán könnyen szerkeszthető, indexelhető és publikálható.

Az ABBYY FineReader 10 teljesen kompatibilis a Microsoft Windows 7 op. rendszerrel. Emellett számos olyan technológia továbbfejlesztést és finomítást kínál, amelyekkel a hatékonyság növelhető: javított oldalkép felismerés - pontosabb dokumentum reprodukció; megnövelt PDF tömörítés; az MRC technológiának köszönhetően, akár 10 szeres tömörítés is elérhető a PDF fájloknál, anélkül, hogy ez minőségromlást eredményezne; új felismerési nyelvek.
A felismerési nyelvek száma a koreai és a jiddis beépítésével 186-ra nőtt. A FineReader a legtöbb nyelvet ismerő OCR program a világon.; kibővített PDF/A mentési lehetőségek.

Az ABBYY FineReader 10 három változatban lesz kapható. Professional, Corporate és Site License Edition. Most a Professional Edition jelent meg, amelynek teljesen magyar változata december elejére várható, amit nem sokkal előz majd meg a Corporate Edition angol nyelvű változata, amelyből később a teljes magyar változatot is kézbe vehetjük. A mai naptól, a most még hazánkban széles körben elérhető 9.0 magyar változatot megvásárlók, a 10-es magyar megjelenésekor ingyenesen upgradelhetnek majd. Az új verziókkal a termék ára nem változik.

Kulcsszavak: ABBYY

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50