VirusBuster az AVAR2009-en

Takács Zsolt, 2009. november 7. 09:05

Kiotóban most tartotta éves konferenciáját az ázsiai antivírus-kutatók szövetsége (Association of Anti-Virus Asia Researchers, AVAR), melyen VirusBuster-előadás is elhangzott.

November 4-6-án rendezték az AVAR 12. kongresszusát a kiotói Hyatt Regency Hotelben. A találkozó második napján tartotta meg előadását - "A generikus felismerés művészete" címmel - Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője, a nemzetközi antivírus tesztszabványosítási szervezet (AMTSO) igazgatótanácsának tagja.

Néhány további érdekesség a konferencia második napjáról:

Stefan Tanase (Kaspersky Lab) a Web 2.0-s fenyegetésekről beszélt, különös tekintettel a közösségi portálokat - a Facebookot és a Twittert - ért támadásokra. Rámutatott: az online közösségi site-ok üzemeltetőinek az elsődleges üzleti érdeke nem a biztonság, hanem a kényelmes használat biztosítása, így a biztonsági helyzet csak romlani fog.

Közszájon forgó témát választott Craig Johnston és David Harley (ESET). Azt tekintették át, milyen eszközöket alkalmaznak - vagy szeretnének alkalmazni - kormányok a polgárok gépeinek megfigyelésére/ellenőrzésére, az online tartalom cenzúrázására. A terület törvényi szabályozása országról országra, sőt az USA-ban tagállamról tagállamra változik. Vajon élnek-e ilyen eszközökkel a kormányok? "Szinte biztos" - volt az előadók válasza. Az egyik lehetőség például, hogy kiberbűnözőnek álcázzák magukat. Így, ha le is buknak, nem érheti szó a ház elejét. Idézték a szakértők azt az "összeesküvés-elméletet" is, miszerint a Conficker netán egy kormány műve. Jóllehet ez igencsak valószínűtlen feltételezés, azt kétségkívül megmagyarázná, miért hagyják az alkotók (egyelőre?) gyakorlatilag parlagon a féreg által létrehozott óriási botnetet.

"Felelősségvállalás a világhálóért" címmel tartott előadást Eugene Kaspersky, a nevét viselő cég alapítója és első embere. Mint mondta, a számítógépes bűnözést lehetetlen felszámolni. Nincs az az eszköz, amivel le lehetne lefaragni a nyereségét, hiszen az interneten mozgó, a világhálóba fektetett pénz folyamatosan nő. A gyártók nem igazán fogják megnehezíteni a bűnözők dolgát, hiszen a fogyasztókat elsősorban a termékek használhatósága érdekli, a biztonság fokozása pedig nem éppen ezt javítja. És hiába szeretnénk jobban büntetni a hackereket, ha egyszer online névtelenségük leplét olyan nehéz lerántani róluk. Kaspersky az internet szabályozását, például világháló-útlevél bevezetését sürgette. Biztonságosabb internet-konstrukcióra lenne szükség - jelentette ki -, ám ez aligha valósul meg, míg valami nagy regionális vagy globális világháló-katasztrófa be nem következik.

Forrás: VirusBuster

Kulcsszavak: VirusBuster

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36