A Corel eladja Linux-részlegét

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 15. 13:00
Nem hivatalos források szerint a New York-i Linux Global Partners (LGP) 5 millió dollártért felvásárolná a Corel linuxos részlegét. A szebb időket is megért kanadai Corel Corp. hamarosan más cégekkel is felveszi a kapcsolatot, hogy mentsék még, ami menthető.
A Corel az 5 millió dolláron kívül az új Linux-cég részvényeinek 20 százalékát is megkapná. Joe Orlando az LGP részéről kijelentette, hogy "jó üzletnek néznek elébe, de korai lenne még beszélni róla". A Corel nem reagált az állításokra.

Még novemberben kapott szárnyra a hír, hogy a Corel meg kíván szabadulni linuxos részlegétől. Akkor az LGP-t nevezte meg, mint lehetséges tárgyalópartnert.

Várható, de egyben meglepő is volt a Corel bejelentése, hiszen a Las Vegas-i Comdexen Derek Burney (Corel CEO) még azt hangsúlyozta, hogy nem hagynak fel a fejlesztéssel, sőt augusztusban, az egykor Linux-ügyekért felelős Michael Cowplandot is újra a soraik közé veszik. Burney állítása szerint új utakat keresnek a desktop-orientált Debian alapú disztribúciójuk számára. Néhányan állítják, hogy a Corel tüstént lemond a Linuxról, mihelyt Cowpland kilép, és hogy a szoftvercégnek - mely egyébként 320 munkahelyet szüntetett meg a nyáron költségmegtakarítás néven - nagyobb szüksége van a pénzre, mint a linuxra.

Még októberben a Corel egy 135 milliós "vérfrissítést" kapott a Microsofttól, amely cserébe ígéretet tett, hogy termékeik ezentúl kompatibilisek lesznek a Microsoft .Net alapú technológiájával.

Az LGP ez év márciusában szerzett érdekeltséget hat linuxos cégben, ezenkívül jogot vásárolt öt, a Linuxhoz kötődő társaságban. Az LGP nem birtokolhatja 100 százalékosan az összes céget, de sokat irányíthat közülük. Átlagosan 20-25 százalékos részesedése van partnercégeiben, melyek mögött olyan nevek állnak, mint a Helix-Code, a Code Weavers (a közismert Windows-to-Linux program, a WINE készítője) és a Gnumatic Inc. (korábban GnuCash). A ZDNet szerint nem csak az LGP-nek fűzödik érdeke Corel Linux megvásárlásához. Az ottawai TransGaming Technologies - amely sok régi coreles dolgozót is alkalmaz - állítólag segített a Corel és LGP között zajló tárgyalásokban. A TransGaming elzárkózott a hír kommentálásától.

Kulcsszavak: Corel Linux linux +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás