Magán és céges e-mail kezelése a NAIH szerint – avagy tanuljunk mások hibáiból

forrás: Prím Online, 2020. július 16. 10:45

"Született egy NAIH határozat a munkahelyi és a magán e-mail kezelésről. Az információbiztonságban már évek óta küzdünk a levéltitok- magántitok, a céges adatok és az üzleti titok védelméért a céges e-mail fiók kezelése miatt. A GDPR sok szempontból rendet csinált, majd a Munka törvénykönyvének 11/A paragrafusának GDPR miatti megváltoztatása tovább tisztázta a helyzetet. Azonban sokan még ma sem ezen elvek mentén kezelik a céges e-mail fiókokat" – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry Adatvédelmi szakértő partnere.

A most közzétett határozat felvázolja a közös adatkezelést a munkáltató és a munkavállaló esetében, ami az adott szituációban annak a következménye, hogy nem volt tiltva a magán célra történő felhasználás.

 

"Ma már a Munka törvénykönyve szerint alapértelmezetten munka célra lehet használni az informatikai eszközöket – ideértve a céges e-mail fiókot is. Ettől még az e-mail cím és a benne tárolt adat nem veszti el a személyes adat jellegét. Azonban a legtöbb cég nem szabályozza és kommunikálja kellően, hogy a céges e-mail cím mire használható. Alapértelemzetten nem használható webáruházba való regisztrációkor, magán levelezésre, nem adható ki csak olyan személynek, aki jelenleg is partnere vagy várhatóan partnere lesz a szervezetünknek." – tette hozzá Sándor Zsolt András – "Amennyiben a szervezet ettől eltér és engedélyezi a magán használtot – a munka törvénykönyve lehetőséget teremt erre – a magán célú levelek kezelése körében a munkavállaló adatkezelővé válik. Annak a szabályozása, hogy “közös adatkezelésben” kinek mi a hatásköre a NAIH a fent említett határozatban egyértelműen a munkáltatót nevezi meg."

 

 

Mindig érdekes kérdés a helyettesítés és a munkavállaló szervezettől való távozását követően a levelekhez és a postafióhoz való hozzáférés kezelése.

 

Amit még tanulni érdemes a határozatból, hogy ha a munkaviszony megszűnése után már a teljes levelezés nem adható ki a korábbi alkalmazott számára, mert üzleti titok lehet benne és a preambulum 63. szerint védhető és indokolható is, hogy nem adjuk ki.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a GPPR és informatikai szabályozást felülvizsgálják az Adatkezelők a határozat és az e-mail kezeléssel kapcsolatos új információk alapján.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50