Európai premier: egy magyar fejlesztés révén bankkártya lesz a SIM-kártya

forrás Prim Online, 2011. október 25. 16:13

A Cellum által kifejlesztett technológiának köszönhetően ezután bárki MasterCard bankkártyaként is használhatja mobiltelefonját Magyarországon. A magyarországi bemutató egyben az alkalmazás európai premierje is. Így a Cellum – multinacionális partnerének köszönhetően – a világ élvonalában bizonyíthat egyszerre négy platformon (iPhone, Android, Windows Mobile, SIM) elérhető alkalmazásával.

A hang-, a kép- és a szöveg-továbbítás régóta magától értetődő alapszolgáltatása a mobiltelefonoknak. A technológiai evolúció következő állomásaként a mobilkészülékre költözik a bankkártya is, így pénz is szabadon küldhetővé válik. A piaci várakozások szerint így néhány éven belül kivonható lesz a forgalomból a hagyományos csekk, és jelentősen csökken a készpénz, valamint a hagyományos plasztik alapú bank- és hitelkártyák szerepe is. A Magyar Nemzeti Bank idén márciusban készített tanulmánya szerint, nemzeti szinten évente százmilliárdos megtakarítás volna elérhető a pénzforgalom hatékonyságának javításával.

 

A mobil fizetéssel kapcsolatos fejlesztések a világ számos pontján korszakhatárhoz érkeztek az elmúlt hónapokban. Idén szeptemberben mutatták be a Google Mobile-t, amely egyfajta mobil pénztárcaként magában foglalja a hitelkártyát, törzsvásárlói kártyát és az ajándék kártyát is. Miközben a Google egyelőre csak az Egyesült Államokban lép piacra a fejlesztéssel, a MasterCard Európában mutatja be az új megoldását. A MasterCard Mobile alkalmazás európai premierjére egy kis uniós piacon, Magyarországon kerül sor.

 

A MasterCard a Cellumot választotta az új fizetési megoldás technológiai rendszerszállítójának és -üzemeltetőjének (Trusted Service Manager ­ TSM). A Cellum, Magyarország vezető, mobilfizetési megoldásokat fejlesztő cégcsoportjaként évek óta sikerrel dolgozik biztonságos mobilfizetési rendszerek fejlesztésén, és most, multinacionális cégek partnereként a világ élvonalában bizonyíthat. A szolgáltatás bevezetésében a mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekom és a Telenor, a pénzügyi szolgáltatók közül az FHB Bank vesz részt.

 

A magyar fejlesztők olyan biztonságos rendszert alkottak, ahol a bankkártyánkat egyszerűen és gyorsan a telefonunkra „másolhatjuk”, és így kezdeményezhetünk tranzakciókat. Az alkalmazás egyesíti a mobiltelefon kényelmét, a bankkártya előnyeit és a hagyományos, vagy internetes bankkártya-terminál funkcióit, hogy elfelejthessük az egyenlegfeltöltés, postai csekkbefizetés, pénzküldés, elektronikus vásárlás eddigi nehézségeit.

 

Az alkalmazás egyszerre négy platformon (iPhone, Android, Windows Mobile, SIM) is elérhető, így lényegében az összes mobiltelefon tulajdonos igénybe veheti. A Cellum által fejlesztett ún. integrált QR kód alapú rendszer az ügyfél számára egyszerűen használható, a kereskedők számára pedig gyors és biztonságos tranzakciót biztosít. A cégcsoport készen áll arra, hogy a fejlesztést Magyarországon kívüli piacokra is bevezesse.

Kulcsszavak: MasterCard SIM Cellum

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05