NKÖM: a kormány már többször próbálta módosítani a médiatörvényt az EU kábeltelevíziós irányelvei miatt

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 12. 09:02
A kormány az utóbbi években több ízben tett kísérletet a médiatörvény módosítására azzal a céllal, hogy összhangba hozza az EU kábeltelevíziós irányelveivel, ezek a próbálkozások az ellenzéki támogatás hiányában azonban kudarcot vallottak - tájékoztatta Zachar Balázs, a kulturális tárca audiovizuális főosztályának vezetője kedden az MTI-t.
A minisztérium képviselője annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság ismét arra szólította fel Magyarországot, tegye lehetővé a kábeltelevíziós társaságok műsorszórását az ország egész területén.

A brüsszeli bizottság szerint a magyar médiatörvény a kábeltársaságok szolgáltatási jogát akkora területre korlátozza, amelyen a lakosság mindössze egyharmada él, ez pedig ellentétes az uniós irányelvvel.

A brüsszeli testület ezért hivatalosan felkérte Magyarországot, hogy szüntesse meg az EU versenyjogába ütköző korlátozást. (A vonatkozó EU-szabály, egy 2002-es bizottsági irányelv minden társaság számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít.)

Zachar Balázs elmondta, hogy az ügyben négypárti tárgyalások folytak, és a kormány az elmúlt két évben többször benyújtott a parlamentben olyan értelmű módosítást, amellyel kiemelnék a törvényből a kábelszolgáltatók vételi körzetét korlátozó szakaszt.

A kétharmados többséget igénylő jogharmonizációs módosítást azonban az ellenzék nem támogatta.

Mivel ez már a második uniós figyelmeztetés ebben a témában, Magyarországnak két hónapon belül módosítania kell a vonatkozó törvényt, ha el akarja kerülni, hogy eljárás induljon ellene az Európai Bíróságon. Brüsszel ezúttal már úgynevezett indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz, ami a jogsértési eljárás második fázisának felel meg.

A kulturális tárca főosztályvezetője megjegyezte: a kifogásolt törvénycikket nyilvánvalóan meg kell változtatni, a korlátozást el kell törölni, az új kormánynak újra be kell terjesztenie a parlamentben az ez irányú módosítást.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két OPPO termék is "Best Product" elismerést kapott

Az OPPO okoseszköz gyártó két kategóriában is megkapta a Best Product elismerést a világ legrangosabb audiovizuális és mobilelektronikai szakmai médiumainak díjátadóján. Idén a márka csúcskategóriás zászlóshajója, az OPPO Find X5 Pro nyerte el a Best Product díjat Advanced Smartphone kategóriában, az OPPO Enco X2 bluetooth fülhallgatót pedig a legjobb hallójárati fülhallgatónak találta a nemzetközi szakértőkből álló zsűri.

2022. augusztus 17. 15:32

Iskolakezdés okosan

A nyárból már alig van hátra, és beindult az iskolaszezonos vásárlás is: mindenki szalad új táskáért, tornazsákért, füzetekért és tollakért. Ezzel együtt érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi mindenre lehet a játékon és filmezésen túl használni az okostelefonokat. Ha már a gyerekek egyre többet lógnak rajtuk, célszerű lehet figyelni arra, hogy milyen hasznos alkalmazások érhetőek el Android készülékeken.

2022. augusztus 17. 14:01

Mobilpiac: a legolcsóbb díjcsomagok drágultak, de többet is nyújtanak érte

A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 első félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elemzésből kiderül: elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára emelkedett, amik ugyanakkor minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak.

2022. augusztus 16. 18:43

Milyen fülhallgatót használj, ha nincs a mobilodon jack csatlakozó?

Szűk egy évtizede még szinte minden telefonon ott volt a szabványos 3,5 mm-es jack csatlakozó, ami azért volt remek, mert így voltaképpen bármilyen fülhallgatót használhattunk a mobilunkhoz. 

2022. augusztus 11. 11:16

A Galaxy Z sorozat új tagjai megváltoztathatják az okostelefonokhoz való viszonyt

A Samsung bejelentette az összehajtható okostelefonok következő generációját: megérkezett a Galaxy Z Flip4 és a Galaxy Z Fold4. A készülékek testreszabható, elegáns külsővel és továbbfejlesztett teljesítménnyel érkeznek. A Galaxy Z sorozat, ahogy eddig is, szakít a hagyományokkal, a negyedik generációs készülékek új lehetőségeket hoznak el a mindennapi kapcsolattartásba.

2022. augusztus 10. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40