Civilszervezet bírálja a Viacomot az MTV-anyagok miatt

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 15. 22:20
Az egyik leghíresebb elektronikus jogvédelmi szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) élesen bírálta a Viacomot a zenei videók YouTube-ról történt eltávolítása miatt, szerintük az óriáscég tévesen ítéli meg a helyzetet.
A többek között az MTV felvételeit birtokló Viacom kéthéttel ezelőtt 100 ezer felvétel eltávolítását követelte a YouTube-tól, miután a két cégnek féléves tárgyalássorozat után sem sikerült megállapodni azok felhasználásáról.

Az EFF szerint a Viacom tévesen ítéli meg a zenei anyagok terjedésének módját, de ha ezt nem vesszük bele a képbe, akkor is akadnak ártatlan áldozatai a törléssorozatnak. Ezek közé tartoznak sajáttulajdonú felvételek, például egy vacsorázó társaságról, vagy egy sportolóról készült dokumentumfilm bemutatója, ezek nyilvánvalóan nem köthetők a médiakonglomerátumhoz.

Az EFF jogászai bírósági lépéseket sem tartanak kizártnak, és megkérdőjelezhetőnek tartja az eljárást a Harward internetjoggal foglalkozó vezető professzora, John Palfrey is.

Az EFF egyébként nem a YouTube-ot támadja, inkább a vállalati és személyes érdekeket állítja szembe. A törlés után ugyanis egy olyan üzenet jelenik meg a videó helyén, mely arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy a feltöltő személy jogellenesen használta fel mások szellemi tulajdonát. Egy 25 éve alkotó független filmes szerint, akinek munkáját szintén törölték, ez jó hírének csorbítása. A kérdés tehát az, hogy a vállalati érdekek mennyivel feljebbvalók az egyéni felhasználó érdekeinél. A kérdés hátterében természetesen a pénz áll, a Viacom saját letöltőszolgáltatást kíván indítani a YouTube-hoz hasonló belinkelhető videókkal, így a reklámok után járó összeg teljes egészében hozzá folyna be.
Kulcsszavak: Viacom YouTube MTV

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan alakul az üvegszálas adatátvitel technológia jövője?

Jelenleg vitathatatlan az üvegszálas technológiák szerepe a szélessávú internethálózatokban. Azonban ezek a hálózatok elsősorban a nagyvárosokat és környéküket szolgálják ki, így jogos a kérdés, hogyan fejlődik majd ez az iparág a következő években 2030-ig. A Deloitte tanulmánya négy szélsőséges forgatókönyvet vázol fel a piac fejlődésével kapcsolatban, melyekben azt igyekeztek megbecsülni, milyen irányt vehet az üvegszálas adatátvitel technológia jövője, kik lehetnek a legfontosabb szereplők, illetve hogyan alakulhatnak a fogyasztói szokások. 

2021. december 4. 11:54

Egymillió oktatási intézmény internethozzáférését térképezték fel az Ericsson segítségével

Egy évvel azután, hogy az Ericsson globális partnerségre lépve támogatni kezdte a Giga Kezdeményezés elnevezésű, az iskolai internetellátottságot feltérképező programot, mérföldkőhöz érkezett a közös munka, hiszen világszerte egymillió iskola internet hozzáférési lehetőségeit sikerült már felmérni.

2021. november 4. 21:25

Évi kétmillió mérés az NMHH független netsebességmérő oldalán

Ha az internetsebességünk rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  mérőszolgálatához fordulnunk. A Szélessáv.net oldalon elérhető internetsebességmérő most megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztó védelmét. Az elmúlt évben a külső felhasználók több mint kétmillió mérést végeztek el a független hatósági felületen.

2021. október 21. 15:38

Bemutatja 10 Gbit/s sávszélességű lakossági szolgáltatását a DIGI

A DIGI Magyarországon elsőként indítja el a 10 Gbit/s sávszélességet biztosító szolgáltatását, a jelenlegi piacon legnagyobb sávszélességgel bíró Fiberlink 10G-t. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalat az első magyarországi távközlési szolgáltató, amely 10 Gbit/s-ot elérő szolgáltatást biztosít, ezzel a technológiai fejlődés új fejezetét elindítva a piacon.

2021. október 19. 18:42

A 3G küszöbön álló búcsúja során a hírközlési hatóság a fogyasztók védelmére összpontosít

A mobiltelefon-hálózatokban használt 3G-technológia felett eljárt az idő, lassú, drága és nem hatékony – ezt erősítették meg a mobilszolgáltatók és az állami szereplők is a 3G jövőjéről szervezett konferencián csütörtökön. A kivezetés időpontjáról a szolgáltatók döntenek, a hatóság célja a fogyasztók védelme, a tudatos döntésekhez szükséges információ biztosítása – mondta Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértője.  

2021. október 1. 18:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58