Civilszervezet bírálja a Viacomot az MTV-anyagok miatt

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 15. 22:20
Az egyik leghíresebb elektronikus jogvédelmi szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) élesen bírálta a Viacomot a zenei videók YouTube-ról történt eltávolítása miatt, szerintük az óriáscég tévesen ítéli meg a helyzetet.
A többek között az MTV felvételeit birtokló Viacom kéthéttel ezelőtt 100 ezer felvétel eltávolítását követelte a YouTube-tól, miután a két cégnek féléves tárgyalássorozat után sem sikerült megállapodni azok felhasználásáról.

Az EFF szerint a Viacom tévesen ítéli meg a zenei anyagok terjedésének módját, de ha ezt nem vesszük bele a képbe, akkor is akadnak ártatlan áldozatai a törléssorozatnak. Ezek közé tartoznak sajáttulajdonú felvételek, például egy vacsorázó társaságról, vagy egy sportolóról készült dokumentumfilm bemutatója, ezek nyilvánvalóan nem köthetők a médiakonglomerátumhoz.

Az EFF jogászai bírósági lépéseket sem tartanak kizártnak, és megkérdőjelezhetőnek tartja az eljárást a Harward internetjoggal foglalkozó vezető professzora, John Palfrey is.

Az EFF egyébként nem a YouTube-ot támadja, inkább a vállalati és személyes érdekeket állítja szembe. A törlés után ugyanis egy olyan üzenet jelenik meg a videó helyén, mely arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy a feltöltő személy jogellenesen használta fel mások szellemi tulajdonát. Egy 25 éve alkotó független filmes szerint, akinek munkáját szintén törölték, ez jó hírének csorbítása. A kérdés tehát az, hogy a vállalati érdekek mennyivel feljebbvalók az egyéni felhasználó érdekeinél. A kérdés hátterében természetesen a pénz áll, a Viacom saját letöltőszolgáltatást kíván indítani a YouTube-hoz hasonló belinkelhető videókkal, így a reklámok után járó összeg teljes egészében hozzá folyna be.
Kulcsszavak: Viacom YouTube MTV

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szolgáltatófüggetlen 5G-s tesztprojekt indul

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni, majd ezt a jövőben, amikor az 5G-alapú alkalmazások elterjedése és az adatforgalom növekedése szükségessé teszi, nagy volumenben is környezettudatos módon széles körben megvalósítani. A tapasztalatok alapján a hálózaton később különféle okos szolgáltatások is elérhetővé válnak.

2022. május 24. 09:55

Az új Internet Pro díjcsomagban a vezetékes internet mobilinternettel egészül ki

A Vodafone frissen bevezetett Internet Pro csomagjával az alap vezetékes internetszolgáltatás mellé egy kiegészítő mobiladatot tartalmazó SIM kártyát és opcionálisan Wi-Fi hotspot eszközt is vásárolhatnak az előfizetők. A korlátlan mobil adatot az ügyfelek havonta egyszer tetszőleges időpontban aktiválhatják 72 órára a My Vodafone applikáción keresztül, így, ha esetleg valami megzavarja a vezetékes szolgáltatást, az internetelérés így akkor is folyamatos marad, ha például az utcában zajló építkezés, csatornázás, áramszünet vagy a rossz időjárás miatt elmegy az otthoni internet.

2022. május 5. 12:43

5G-s otthoni internetszolgáltatást indít a Yettel

A Yettel a vezetékes internetet kiváltani képes új technológia, az 5G eddigi egyik legígéretesebb üzleti modelljét és érdemi felhasználási lehetőségét hozta el a hazai lakossági piacra.

2022. május 3. 19:55

A Huawei a föld alá is elvitte az 5G-t az iparágak digitális igényei miatt

A Huawei több mint tízszeresére növelné a jelenlegi sávszélességet a hálózatok evolúciójának következő állomását jelentő 5.5G technológiával, ami másodpercenként 10 gigabit sebességű, bárhol elérhető hálózati kapcsolatot tesz majd lehetővé – mondta a vállalat elnöke a 19. Huawei Global Analyst Summit csúcstalálkozón. 

2022. április 29. 09:59

Kisvállalkozóknak segít a Telekom szolgáltatása

A kisvállalkozók többsége ritkán szakít időt a munkán kívül másra, mert úgy vélekedik, hogy személyes jelenléte nélkül megáll az üzlet – derül ki a Telekom kutatásából. A vállalat digitális megoldásokkal kívánja csökkenteni a vállalkozókra nehezedő terhelést, hogy jusson idejük más fontos dolgokra is, így például feltöltődésre, miközben az üzlet zavartalanul és hatékonyan megy tovább. 

2022. március 22. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38