Civilszervezet bírálja a Viacomot az MTV-anyagok miatt

Kiss Ádám Zoltán, 2007. február 15. 22:20
Az egyik leghíresebb elektronikus jogvédelmi szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) élesen bírálta a Viacomot a zenei videók YouTube-ról történt eltávolítása miatt, szerintük az óriáscég tévesen ítéli meg a helyzetet.
A többek között az MTV felvételeit birtokló Viacom kéthéttel ezelőtt 100 ezer felvétel eltávolítását követelte a YouTube-tól, miután a két cégnek féléves tárgyalássorozat után sem sikerült megállapodni azok felhasználásáról.

Az EFF szerint a Viacom tévesen ítéli meg a zenei anyagok terjedésének módját, de ha ezt nem vesszük bele a képbe, akkor is akadnak ártatlan áldozatai a törléssorozatnak. Ezek közé tartoznak sajáttulajdonú felvételek, például egy vacsorázó társaságról, vagy egy sportolóról készült dokumentumfilm bemutatója, ezek nyilvánvalóan nem köthetők a médiakonglomerátumhoz.

Az EFF jogászai bírósági lépéseket sem tartanak kizártnak, és megkérdőjelezhetőnek tartja az eljárást a Harward internetjoggal foglalkozó vezető professzora, John Palfrey is.

Az EFF egyébként nem a YouTube-ot támadja, inkább a vállalati és személyes érdekeket állítja szembe. A törlés után ugyanis egy olyan üzenet jelenik meg a videó helyén, mely arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy a feltöltő személy jogellenesen használta fel mások szellemi tulajdonát. Egy 25 éve alkotó független filmes szerint, akinek munkáját szintén törölték, ez jó hírének csorbítása. A kérdés tehát az, hogy a vállalati érdekek mennyivel feljebbvalók az egyéni felhasználó érdekeinél. A kérdés hátterében természetesen a pénz áll, a Viacom saját letöltőszolgáltatást kíván indítani a YouTube-hoz hasonló belinkelhető videókkal, így a reklámok után járó összeg teljes egészében hozzá folyna be.
Kulcsszavak: Viacom YouTube MTV

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két fontos újítást vezet be a Yettel, és az OtthonNet tarifához automatikusan 5G-routert is biztosít

Majdnem megkétszereződött egy év alatt az otthoni internetes ügyfelek átlagos adathasználata a Yettelnél, és a legtöbb adatot az 5G-s felhasználók forgalmazták. Az ügyfeleknek még inkább kedvező újdonságokkal pedig újabb szintet lép a Yettel OtthonNet szolgáltatása: a mobiltechnológia előnyeit kihasználva mostantól még egyszerűbben és gyorsabban beüzemelhetővé, valamint rugalmasabban használhatóvá vált. A szolgáltatás országszerte már 2,5 millió címen érhető el a Yettel eddigi legjobb hálózatán.

2023. szeptember 14. 14:35

Az NMHH az elégséges internetről végzett piackutatást

Az internet sem korlátlan. A technológia meghatározza, hogy egy hálózat mekkora adatforgalmat képes lebonyolítani. A hálózat kiépítése, fejlesztése, fenntartása költséges, melyet a szolgáltatók – részben – az igénybevételtől függően terhelnek az ügyfelekre. Éppen ezért díjcsomagokat határoznak meg. De mit gondolnak maguk a felhasználók a számukra elégséges otthoni sávszélességről és mobilinternet adatkeretről? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) internethasználókat vizsgáló piackutatása erre kereste a válaszokat.

2023. szeptember 5. 11:24

A tanévkezdést támogatja a Vodafone új akciója

A korábbi években megnövekedett érdeklődést tapasztalt a Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásai iránt az iskolakezdés időszakában, ezért a vállalat az új tanévkezdetben a növekvő ügyféligényre reagálva, fél évig fél áron teszi elérhetővé otthoni internet szolgáltatásait. A kedvezmény 2023. augusztus 15. és 2023. október 31. között megkötött új, határozott idejű lakossági internetelőfizetés esetén automatikusan aktiválódik.

2023. augusztus 28. 16:21

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59