HOUG konferencia 2008: fókuszban az üzleti intelligencia és az információbiztonság

forrás Prim Online, 2008. április 2. 18:04

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg az Oracle-felhasználók Magyarországi Egyesületének (Hungarian Oracle Users’ Group - HOUG) konferenciáját 2008. április 8. és 11. között a siófoki Hotel Azúrban. A négynapos rendezvényre, amely a magyar piacon az egyik legnagyobb informatikai konferenciának számít, idén is több mint négyszáz vendéget várnak. Bár a régióban más országokban is működnek Oracle-felhasználói csoportok, de korántsem ennyire aktívak, és kevés példa van hasonló nagyságú Oracle-felhasználói konferenciára.

A HOUG minden évben áttekintést nyújt a hazai vállalatok számára az információs technológia szerepéről és hatásáról, az Oracle innovatív megoldásairól, továbbá az átfogó előadásokon keresztül bemutatják az Oracle alkalmazás- és a technológiai portfolióját is. A programot a HOUG és az Oracle közös felhívása alapján születő témajavaslatokból állítják össze, hiszen ezekből hagyományosan lényegesen több érkezik, mint amennyit a rendezvény programja lehetővé tesz. Az idei évben két fő témát jelöltek ki a szervezők, ezekkel külön szekciók foglalkoznak majd a konferencián, csakúgy, mint két kiemelt iparággal.

Üzleti intelligencia

A vállalatok körében egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a vezetés pontos információkat kapjon a cégen belüli folyamatokról, s ezek alapján hozza meg döntéseit. Az üzleti intelligencia (business intelligence – BI) ugyan nem újdonság a vállalati üzleti informatikában, de eddig a cégek inkább alaprendszereik felállítására, majd integrálására fókuszáltak. Most jutottak el odáig, hogy ezekre a rendszerekre üzleti intelligenciát telepítenek, aminek segítségével eddig további összefüggéseket tudnak felfedezni adathalmazaikban. Az Oracle megbízásából, az Economist Intelligence Unit által 2007 végén folytatott kutatásból kiderül, hogy a vállalati döntéshozók mintegy 80 százaléka gondolja úgy, hogy egy megfelelően kidolgozott BI stratégia hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak a piac változásaira, illetve segítségével nagymértékben fejlesztehetik ügyfélszolgálatukat, ezen felül a válaszadók több mint fele úgy gondolja, a BI stratégia a bevételek növekedésében is megmutatkozik. Mára az Oracle olyan egyedülálló üzleti intelligencia portfólióval rendelkezik, amivel mindezeket az igényeket maradéktalanul ki is tudja elégíteni.

Informatikai biztonság

Az informatikában egyre lényegesebb kérdés a hozzáférési jogosultság szabályozása. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a belső folyamatok szabályozására, auditálása általában akkor kerül sor, ha egyrészt már bekövetkezett a baj, másrészt ha valamilyen külső tényező – például törvényi szabályozás – erre készteti a szervezeteket.

Kormányzati és egészségügyi informatika


A konferencia programjában szerepel még két, kiemelt iparági előadássorozat a kormányzati és az egészségügyi informatika témakörében. Ezekre a fejlesztésekre több milliárd forintos uniós források állnak rendelkezésre a különféle operatív programok keretein belül. Az Oracle mindkét területhez hozzá tudja tenni saját megoldásait, nemzetközi tapasztalatát, melyet a konferencián ismertet a résztvevőkkel.

A HOUG részletes programja

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar makettező cég innovatív 3D-s megoldásai a gyártás területén

Az utóbbi években a 3D nyomtatás és a hozzá kapcsolódó modell előállítási folyamatok a mindennapok részei lettek. A technológiával már városrészt, orvostechnikai eszközöket és ékszereket is készítenek, de van, ahol az általános iskolai oktatásban és a háztartásokban is használják. Nem létező, vagy sérült elemeket alkotnak virtuálisan újra, majd állítják elő ismét, hogy azok az eredetivel azonos módon működhessenek felhasználási területükön. Egy magyar cég a makettezés mellett úttörőnek számító területeken is használja a file to factory és a reverse engineering megoldásokat.

2023. március 25. 15:38

Az autóipar megmutatja, hogyan kell a gyártást digitalizálni

A gyártási folyamatok digitalizációjának sikerességét négy tényező befolyásolja – ez derült ki a Roland Berger „Az Ipar 4.0 jelenlegi helyzete” című tanulmányából. A kutatás autóipari OEM-ek és top beszállítók tapasztalataira támaszkodva mutatja be a digitális gyártás sikertényezőit. A német hátterű tanácsadócég szerint a folyamatos priorizálás, a dedikált csapatok, az összehangolt céltérképek és a munkavállalók folyamatos képzése a legfontosabb. 

2023. március 25. 10:17

Kis és közepes méretű épületek intelligensebb és egyszerűbb kezelése

A most bejelentett Connect Box nyílt és könnyen kezelhető IoT-megoldást ad kis- és középméretű épületek felügyeletéhez. A teljesítmény felhasználóbarát monitorozásával és optimalizálásával lehetővé teszi az energiahatékonyság akár 30 százalékos növelését, valamint a beltéri levegőminőség jelentős javítását olyan létesítményekben, mint az iskolák, kiskereskedelmi üzletek, lakások és kis irodák.

2023. március 24. 19:28

A VISZ tisztújító közgyűlése bizalmat szavazott az eddigi vezetésének

Megtartotta idei tisztújító közgyűlését a Magyarországi Vezető Informatikus Szövetsége. A szervezet vezetésébe egy új ember érkezett Pocsai Zsolt személyében.

2023. március 24. 13:59

Újra a Bosch a legsportosabb hazai cég

Sportban is első a Bosch: a vállalat idén negyedszer állt a dobogó legfelső fokára a BSI (Budapest Sportiroda) által meghirdetett, kifejezetten cégeket, vállalatokat, intézményeket és munkahelyi közösségeket célzó „Fut a cég” országos megmérettetésén. A Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. csapata 2022-ben összesen 11 500 kilométert futott, 4260 kilométert kerékpározott és 700 kilométert úszott az abszolút első helyezésért. 

2023. március 24. 11:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48