Megjelentek az első Atom alapú szerverek

Kiss Ádám Zoltán, 2009. május 7. 08:20

Elsőre ellentmondásnak tűnik a leggyengébb processzorkategória és a legerősebb hardver egy lapon emlegetése, ám valójában nagyon is létező piaci igényeket fejez ki.

Az Intel Atom processzora sok kétség között a Mega-Giga Hertzek mániájának letűntével jelent meg, olcsó, kis energiaigényű és visszafogott teljesítményű alternatívaként. Az azóta eltelt kicsivel több mint egy év beigazolta a processzor létjogosultságát, sőt a netbookok és nettopok megjelenésével az Intel egyik legsikeresebb terméke lett. Időközben nőtt a teljesítmény is, megjelent az első kétmagos változat, ám maradt az alacsony energiaigény és a szabályozható fogyasztás. És éppen ezek azok a tényezők amik a szerverek piacára becsempészték az apró processzort. A nem is olyan régen még abszurd kérdésre, miszerint kinek kellene egy Atom alapú szerver, ma már az a válasz, hogy mindenkinek. Hiszen az Atom különösen a szerverprocesszorokhoz képest kifejezetten olcsó, és nem ez az egyetlen vonzó tulajdonsága. A kis energiaigény és hőtermelés egyre fontosabb a szerverek üzembentartói számára, és bár példaértékű, hogy már építettek olyan irodaházat, melyet részben a benne üzemelő szerverpark fűt, ezt az energiát is meg kell termelni és ki kell fizetni, így az igaz megoldás nem ez, hanem a takarékosabb szerver. Ha mindez elfogadható teljesítménnyel és kifejezetten vonzó árral párosul, akkor ez igazi bombaüzletnek ígérkezik. Nem véletlen, hogy a Hewlett-Packard már meg is jelentette a MediaSmart LX195 otthoni szórakoztatóközpont-szerverét, és a Super Micro is a héten jelentett be két adatmentő szervert szintén Atom magokkal. Míg az Intel ezzel kicsit a saját farkába harap, hiszen drága csúcsprocesszorai elől veszi el a teret, a legnagyobbak mind az Atom jövőjét fontolgatják. Jellemző például, hogy a Microsoft is kísérleteket végez hatalmas adatszerverei Atom alpú szerverparkra történő átültetésével.

Kulcsszavak: Intel processzor szerver

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jobb teljesítmény és több funkció a céges adatok biztonságban tartásához

A tajvani Zyxel bemutatta új, a kisvállalkozásokra szabott és távoli munkavégzés kihívásaira is választ adó tűzfal eszköztárát. Az USG FLEX sorozattal a járványhelyzet csillapodása után is biztosított a mobilis munkavégzés, és a folyamatos biztonságos kapcsolódás.

2020. június 5. 17:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás