Betiltották a DVD-másolóprogramot

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 13. 10:00

Egy amerikai szövetségi bíró ítélete alapján a RealNetworks cég többé nem árulhat olyan szoftvert, amellyel a vásárlók DVD-filmek tartalmát másolhatják számítógépükre.

A Walt Disney Co., a Sony Corporation és az Universal Studios beperelték a Seattle-ben lévő RealNetworks nevű céget 2008-ban, mondván az általuk gyártott RealDVD illegális kalózmásolatra alkalmas szoftver. A hollywoodi stúdiók szerint a RealDVD miatt a potenciális bolti vásárlók inkább olcsón kibéreltek a filmeket és lemásolták azokat.

A RealNetworks vezetői viszont úgy gondolják, hogy termékük azt a jogos igényt elégíti ki, hogy a vásárlók a legális úton megvásárolt DVD-ket digitális úton tárolhassák. A cég ügyvédjei azt is hangsúlyozták, hogy a RealDVD-n kalózkodás elleni védelem található, amely megakadályozza, hogy egynél több másolat készüljön a filmről.

A keddi tárgyaláson az illetékes bíró a filmstúdiók javára hozott egy előzetes döntést a RealDVD betiltásáról azzal az indoklással, hogy a technológia segítségével a vásárlók a szerzői jogok megsértésére használhatják fel a DVD-ket. A bíró szerint a RealNetworks nem tudta hatékonyan bebizonyítani, hogy termékét legális célokra használják fel.

"Bár a bíróság figyelembe veszi a Real érveit, melyek szerint a vásárlónak joga van a DVD-jéről másolatot készíteni, ugyanakkor a szövetségi törvény tiltja, hogy olyan eszközt gyártsanak, amelynek segítségével a vásárló ilyen kópiát tud gyártani" - írta indoklásában.

Dan Glickman, a Motion Picture Association of America vezérigazgatója elégedett az ítélettel, amely szerinte "azt bizonyítja, ami eddig is közismert volt: a RealNetworks csak arra kapott engedélyt, hogy DVD lejátszó szoftvert készítsen és ehhez képest egy illegális DVD-másolót gyártottak le."

A RealNetworks szóvivője azt nyilatkozta, hogy csalódott a bíróság döntésével kapcsolatban, azonban még nem döntöttek arról, hogy mit tesznek a továbbiakban az üggyel kapcsolatban.

Kulcsszavak: RealNetworks jog

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Többféle jelszókezelésre képes a Kingston új pendrive-ja

A memóriatermékek és technológiai megoldások globális piacvezetője, a Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette az IronKey Locker+ 50 (LP50) USB Flash meghajtó bevezetését. Az új termék fogyasztói szintű biztonságot kínál XTS módban, AES hardvertitkosítással és digitálisan aláírt firmware-rel a BadUSB támadások és Brute Force jelszófeltöréses támadások ellen.

2022. július 6. 09:55

Magyarok a poszt-kvantum kriptográfiában

A kvantumszámítógépek fejlődése alapvetően változtatja meg az információbiztonság-technológia világát: a kvantumszámítógépek erejével ugyanis feltörhetővé válik számos olyan titkosított információ, amely ma még megfelelően védettnek számít. Új megközelítésekre van szükség a kriptográfiában, amelyek kidolgozásában élen jár a magyar székhelyű i4p

2022. július 5. 10:02

Új Philips modell az egyszerűbb közös munka érdekében

A Philips monitors széles portfóliójához egy olyan új modell csatlakozik, amely megfelel a videohívások új sztenderdjeinek: a Philips 34E1C5600HE.

2022. június 30. 20:11

Még mindig sokan kockáztatnak nem jogtiszta szoftverekkel

A legtöbben tisztában vannak a nem jogtiszta szoftverek használatának veszélyeivel, ennek ellenére a felhasználók 30%-a még mindig nem megbízható forrásból származó programokat részesít előnyben – derül ki a Microsoft Magyarország megrendelésére készült felmérésből.

2022. június 30. 15:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24