Betiltották a DVD-másolóprogramot

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 13. 10:00

Egy amerikai szövetségi bíró ítélete alapján a RealNetworks cég többé nem árulhat olyan szoftvert, amellyel a vásárlók DVD-filmek tartalmát másolhatják számítógépükre.

A Walt Disney Co., a Sony Corporation és az Universal Studios beperelték a Seattle-ben lévő RealNetworks nevű céget 2008-ban, mondván az általuk gyártott RealDVD illegális kalózmásolatra alkalmas szoftver. A hollywoodi stúdiók szerint a RealDVD miatt a potenciális bolti vásárlók inkább olcsón kibéreltek a filmeket és lemásolták azokat.

A RealNetworks vezetői viszont úgy gondolják, hogy termékük azt a jogos igényt elégíti ki, hogy a vásárlók a legális úton megvásárolt DVD-ket digitális úton tárolhassák. A cég ügyvédjei azt is hangsúlyozták, hogy a RealDVD-n kalózkodás elleni védelem található, amely megakadályozza, hogy egynél több másolat készüljön a filmről.

A keddi tárgyaláson az illetékes bíró a filmstúdiók javára hozott egy előzetes döntést a RealDVD betiltásáról azzal az indoklással, hogy a technológia segítségével a vásárlók a szerzői jogok megsértésére használhatják fel a DVD-ket. A bíró szerint a RealNetworks nem tudta hatékonyan bebizonyítani, hogy termékét legális célokra használják fel.

"Bár a bíróság figyelembe veszi a Real érveit, melyek szerint a vásárlónak joga van a DVD-jéről másolatot készíteni, ugyanakkor a szövetségi törvény tiltja, hogy olyan eszközt gyártsanak, amelynek segítségével a vásárló ilyen kópiát tud gyártani" - írta indoklásában.

Dan Glickman, a Motion Picture Association of America vezérigazgatója elégedett az ítélettel, amely szerinte "azt bizonyítja, ami eddig is közismert volt: a RealNetworks csak arra kapott engedélyt, hogy DVD lejátszó szoftvert készítsen és ehhez képest egy illegális DVD-másolót gyártottak le."

A RealNetworks szóvivője azt nyilatkozta, hogy csalódott a bíróság döntésével kapcsolatban, azonban még nem döntöttek arról, hogy mit tesznek a továbbiakban az üggyel kapcsolatban.

Kulcsszavak: RealNetworks jog

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Deloitte ismét vezető minősítést kapott a felhőalapú IT-szolgáltatások terén

A Deloitte a Gartner Magic Quadrant for Public Cloud IT Transformation Services 2022 jelentésében vezető minősítést kapott, a legmagasabb helyezést elérve az „Ability to Execute” (megvalósítási képesség) és a „Completeness of Vision” (teljeskörű vízió) terén. 

2022. augusztus 12. 13:59

Megérkezett a Huawei új, nagy teljesítményű zászlóshajó notebookja

Új csúcskategóriás notebookkal bővül a HUAWEI MateBook-széria: augusztus 15-től Magyarországon is elérhető a HUAWEI MateBook X Pro. A modell ultravékony magnézium fémházzal, 14,2 hüvelykes 3,1K-os HUAWEI Real Color FullView kijelzővel rendelkezik. 

2022. augusztus 11. 17:25

Augusztustól itthon is kapható a Huawei legújabb, nagy képernyős notebookja

Hazánkba is megérkezik a Huawei legújabb notebookja, az új HUAWEI MateBook D 16, amely 15.6”-es gépházban 16”-es FullView kijelzőt kínál. Ez a gépméret könnyű hordozhatóságot, míg a nagyméretű kijelző, valamint a gyártó által elsőként ebben a modellben alkalmazott 16:10-es képarány kényelmes és hatékony feladatvégzést tesz lehetővé. 

2022. augusztus 11. 15:42

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

A felhőalapú rendszerek is lehetnek energiatakarékosak

Egyre intenzívebben tapasztaljuk a klímaváltozás környezeti hatását, mely nem csak az élő szervezetet viseli meg, de az infokommunikációs eszközök és adatközpontok megfelelő működését is nehezíti. A tech cégeket, különösen a felhőszolgáltatókat a fokozódó energiahiány mellett az adatok ökológiai lábnyomának enyhítése is kihívások elé állítja, miközben évről évre emelkedik az internethasználók száma. 

2022. augusztus 10. 14:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24