A Check Point szerint nő a nem megfelelően védett hálózati végpontok száma

Kovács Attila, 2010. január 21. 08:06

A Check Point végpontbiztonsági trendekkel kapcsolatban végzett globális felmérése szerint a távoli hozzáféréssel dolgozó alkalmazottak száma továbbra is nő; a vállalatoknak erősíteniük kell a mobil munkaerő informatikai védelmét. A 224 informatikai és biztonsági szakember körében végzett felmérés szerint az elmúlt év során a vállalatok 40%-ánál 2008-hoz képest nőtt a vállalati hálózathoz távoli hozzáféréssel, otthonról vagy utazás közben kapcsolódó alkalmazottak száma. A cégek többsége (77%) esetében a munkaerő negyede rendszeresen távoli hozzáféréssel dolgozik.

Mindezek ellenére a válaszadóknak mindössze 27%-ánál alkalmaznak merevlemez-titkosítást az érzékeny adatok vállalati végpont védelmére. A felmérésben résztvevő vállalatok mindössze 9%-a használ titkosítást a mobil tároló eszközök esetében, mint például az USB pen drive-okon. A hordozható eszközökön óriási mennyiségű adatot tároló, egyre mobilabb munkaerő adatvesztésnek és -lopásnak teszi ki a bizalmas vállalati adatokat.

„A vállalatok kevesebb, mint 30%-a használ adattitkosítást, ami azt jelenti, hogy jelentős részük veszélyes adatkiszivárgásnak teszi ki magát,” mondta Juliette Sultan, a Check Point globális marketingért felelős vezetője. „Szerencsére a felmérésünkből az is kiderült, hogy a vállalatok tudják, kezelniük kell ezt a problémát, különösen azoknak, amelyeknél egyre nő a mobil munkaerő.”

A Check Point felmérése szerint, a válaszadók mintegy 47%-a tervezi végpontbiztonsági megoldás beszerzését a következő év során; a legkedveltebb alkalmazások: 24% lemeztitkosítást, 22% NAC-ot, 13% médiatitkosítást választ. Ugyanakkor a megkérdezett vállalatoknál a már meglévő végpont-alkalmazások körében továbbra is vezető szerepet tölt be a desktop antivírus (90%), az antispyware (56%), a személyi tűzfal (49%) és a VPN kliensek (49%).

Az 5000 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatok esetében az informatikai szakemberek arról számoltak be, hogy átlag három különböző gyártó végpont termékeit használják, ami biztonsági menedzsment problémákat okoz. A nagyobb vállalatok átlag öt gyártó végpont termékeit használják, és úgy érzik, nehéz hatékonyan kezelni az ebből adódó komplexitást.

A Check Point felmérésében részt vevők 18%-a a pénzügyi szektorban, 14%-a gyáriparban, 11%-a pedig a közigazgatásban tevékenykedik. 40% Észak- és Dél-Amerikában, 42% az EMEA-ban, míg 11% az Ázsia és Csendes-óceáni térségben működik. Méret tekintetében 22%-nak 99-nél kevesebb, 25%-nak 100-499, 13%nak 500-999, 24%-nak 1000-4999, míg 15%-nak több mint 5000 alkalmazottja van.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50