A BME csapatai taroltak az IBM 48 órás programozó bajnokságán

forrás Prim Online, 2011. november 17. 19:09

Az IBM 48 órás programozó bajnokságán idén csak BME-s csapatok fértek fel a dobogóra, a különdíjak Szegedre és Debrecenbe kerültek. A versenyen a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztásainak koordinálásához készült új online platform, amely néhány hónap finomhangolás után állhat majd munkába. A programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, az Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatták.

November 4. és 6. között ötven elszánt programozó költözött be a Debreceni Egyetem Informatikai Karának aulájába, hogy a világtól hermetikusan elzárva, 48 óra munkával megoldást találjon az IBM által kiválasztott problémára. Feladatuk az volt, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét korszerűsítsék egy online platform kialakításával. A programozáshoz kizárólag IBM szoftvereket, illetve opensource és más ingyenes szoftvereket használhattak.

A versenyre 26 csapat nevezett, végül 16 indult el, és 13-an nyújtottak be kész eredményt. Budapestről 3 intézményből 8 csapat érkezett, 4-en a Debreceni Egyetemen alakultak, 2-en Szegedről, 1-1 csapat Nyíregyházáról és Egerből jött. A verseny jó hangulatban telt, a csapatok keveset pihentek, sok energiaital és csokoládé fogyott.

Pirates of the JavaBean és a többiek
Az elkészült alkalmazások értékelésénél a zsűri a funkcionalitást és a használhatóságot tekintette a két legfontosabb szempontnak. Meglátásuk szerint két kiemelkedően jó funkcionalitású program, és két könnyen használható, jó design-nal rendelkező megoldás született. A két szempont egyesítésére 48 óra alatt már nem jutott erejük a versenyző csapatoknak.

A szakemberek összességében a Java programnyelv kalózainak produkcióját ítélték a legjobbnak, vagyis a BME-n tanuló Kóródi Norbert, Gargya Róbert és Ferencz Endre lett a verseny győztese. Felkészítő tanáraik Dr. Ráth István, Dr. Ekler Péter, Hartung István és Budai Péter voltak.

A második helyezést a zsűri a Bakter elnevezésű BME-csapatnak, vagyis Tönköl Viktornak, Gaál Norbertnek, és Slezák Balázsnak adta, őket Dr. Martinek Péter készítette fel. Harmadik helyezett pedig a Liter Andrásból, Turi Andrásból és Zsinkó Balázsból álló szintén BME-s Albi Rizs csapat lett, felkészítő tanáruk Szeless Zoltán volt. Mindhárom csapat tagjai fejenként egy laptoppal, illetve notebookkal lettek gazdagabbak. A Red Bull különdíját a szegedi SzTEAM nyerte el, az IT Café ajándékai a BME-s Eclipse-hez kerültek.

Nem vigaszképpen
Rendkívül hősiesen viselkedett a debreceni CodeBoys csapata, ahol az egyik programozó személyes okokból feladni kényszerült a részvételt, de társai villámgyorsan találták cserét a helyére. Egy jóbarátjuk reggel gyanútlanul munkába indult, de magába szippantotta a 48 órás programozó verseny.

A fiatal programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatta. Nem vigaszképpen idézték fel újra a kezdeményezés célját és értelmét. A tehetséges programozók versengése hozzásegítette az alapítványt ahhoz, hogy hatékonyabban, gyorsabban oszthassa el a beérkező adományokat, ott nyújtva azonnali segítséget a nélkülözőknek, ahol a legnagyobb a szükség.

A nyertes program véglegesítéséhez szükséges további fejlesztésekben a versenyt támogató cégek egyike, a Commitment nyújt majd segítséget, az online platform a néhány hónapig tartó finomhangolás után jövõ év elején állhat munkába.

Kulcsszavak: programozás verseny BME

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05