A BME csapatai taroltak az IBM 48 órás programozó bajnokságán

forrás Prim Online, 2011. november 17. 19:09

Az IBM 48 órás programozó bajnokságán idén csak BME-s csapatok fértek fel a dobogóra, a különdíjak Szegedre és Debrecenbe kerültek. A versenyen a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztásainak koordinálásához készült új online platform, amely néhány hónap finomhangolás után állhat majd munkába. A programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, az Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatták.

November 4. és 6. között ötven elszánt programozó költözött be a Debreceni Egyetem Informatikai Karának aulájába, hogy a világtól hermetikusan elzárva, 48 óra munkával megoldást találjon az IBM által kiválasztott problémára. Feladatuk az volt, hogy a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét korszerűsítsék egy online platform kialakításával. A programozáshoz kizárólag IBM szoftvereket, illetve opensource és más ingyenes szoftvereket használhattak.

A versenyre 26 csapat nevezett, végül 16 indult el, és 13-an nyújtottak be kész eredményt. Budapestről 3 intézményből 8 csapat érkezett, 4-en a Debreceni Egyetemen alakultak, 2-en Szegedről, 1-1 csapat Nyíregyházáról és Egerből jött. A verseny jó hangulatban telt, a csapatok keveset pihentek, sok energiaital és csokoládé fogyott.

Pirates of the JavaBean és a többiek
Az elkészült alkalmazások értékelésénél a zsűri a funkcionalitást és a használhatóságot tekintette a két legfontosabb szempontnak. Meglátásuk szerint két kiemelkedően jó funkcionalitású program, és két könnyen használható, jó design-nal rendelkező megoldás született. A két szempont egyesítésére 48 óra alatt már nem jutott erejük a versenyző csapatoknak.

A szakemberek összességében a Java programnyelv kalózainak produkcióját ítélték a legjobbnak, vagyis a BME-n tanuló Kóródi Norbert, Gargya Róbert és Ferencz Endre lett a verseny győztese. Felkészítő tanáraik Dr. Ráth István, Dr. Ekler Péter, Hartung István és Budai Péter voltak.

A második helyezést a zsűri a Bakter elnevezésű BME-csapatnak, vagyis Tönköl Viktornak, Gaál Norbertnek, és Slezák Balázsnak adta, őket Dr. Martinek Péter készítette fel. Harmadik helyezett pedig a Liter Andrásból, Turi Andrásból és Zsinkó Balázsból álló szintén BME-s Albi Rizs csapat lett, felkészítő tanáruk Szeless Zoltán volt. Mindhárom csapat tagjai fejenként egy laptoppal, illetve notebookkal lettek gazdagabbak. A Red Bull különdíját a szegedi SzTEAM nyerte el, az IT Café ajándékai a BME-s Eclipse-hez kerültek.

Nem vigaszképpen
Rendkívül hősiesen viselkedett a debreceni CodeBoys csapata, ahol az egyik programozó személyes okokból feladni kényszerült a részvételt, de társai villámgyorsan találták cserét a helyére. Egy jóbarátjuk reggel gyanútlanul munkába indult, de magába szippantotta a 48 órás programozó verseny.

A fiatal programozók kitartását és ügyességét Hegedűs Zsuzsa, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány elnöke, Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója és Prof. Dr. Terdik György, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja méltatta. Nem vigaszképpen idézték fel újra a kezdeményezés célját és értelmét. A tehetséges programozók versengése hozzásegítette az alapítványt ahhoz, hogy hatékonyabban, gyorsabban oszthassa el a beérkező adományokat, ott nyújtva azonnali segítséget a nélkülözőknek, ahol a legnagyobb a szükség.

A nyertes program véglegesítéséhez szükséges további fejlesztésekben a versenyt támogató cégek egyike, a Commitment nyújt majd segítséget, az online platform a néhány hónapig tartó finomhangolás után jövõ év elején állhat munkába.

Kulcsszavak: programozás verseny BME

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilan tartja második helyét a legtöbb tévét értékesítők listáján a Hisense

Több mint 25,9 millió eladott készülékkel, 2023-ban is a második helyet foglalta el a Hisense a legtöbb tévét értékesítő gyártók globális listáján. A vállalat a magyar piacon is jelentős bővüléssel zárta a tavalyi évet: több mint 38 ezer tévékészüléket adott el, így 29 százalékkal növelte a tévéeladásokat az előző évhez képest. A globális eladásnövekedésnek köszönhetően a Hisense az egyetlen márka a top 5-ös listán, amely az elmúlt hat évben folyamatosan növelte eladásait az észak-amerikai és európai piacokon.

2024. február 22. 17:43

A magyar fejlesztésű Chameleon Smart Home segít a hotelek okosításában is

A Smart Hotel Solution Zrt., a rendszerfüggetlen okosotthon-szakértő Chameleon Smart Home stratégiai partnere bemutatta a kifejezetten szállodák számára fejlesztett, okosotthonnal kombinált komplex szállodaüzemeltető rendszert. A Hotelify okoshotel-applikáció, amely az App Store és a Google Play felületein is elérhető, lefedi a szállodai tartózkodás teljes folyamatát a foglalástól a távozásig. A Hotelify segíti a vendégeket, hogy mobiltelefonjukon keresztül elérjék a szállodák szolgáltatását, az üzemeltetőket pedig abban támogatja, hogy komoly digitalizációt és hatékonyságnövelést hajthassanak végre a költséghatékonyabb és professzionálisabb hotelüzemeltetés érdekében.

2024. február 22. 16:04

Az LG három hónapig ingyenes Apple TV+ hozzáférést kínál okostévéin

Három hónapos ingyenes Apple TV+ hozzáférést kínál az LG okostévék tulajdonosainak az LG Electronics (LG). Az ajánlat 93 országban*, köztük Magyarországon is érvényes 2024. február 6-tól 2024. április 30-ig az új Apple TV+ felhasználók számára.**  Az ingyenes próbaidőszak a 2018-as, vagy későbbi gyártású 4K és 8K LG okostévéken, az Apple TV alkalmazáson belül érhető el. 

2024. február 22. 14:29

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

AI innovációs kézikönyvet állított össze vállalati döntéshozók számára a Bobcats Coding

A Bobcats Coding AI innovációs útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az AI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.

2024. február 22. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07