Az Infineon második üzleti negyedéve: ismét veszteség

MTI Sajtóadatbank, 2007. május 2. 09:04
A német Infineon Technologies AG, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, pénteken 11 millió eurós adó utáni veszteséget jelentett az üzleti éve márciussal zárult második negyedéről, kevesebb mint fele akkorát az egy évvel korábbi 26 milliós hiánynál, de az előző negyedévben sikerült nyereséget kimutatnia hosszú veszteségsorozat után.
Az üzemi eredmény 75 százalékkal, 49 millió euróra nőtt az egy évvel azelőtti 28 millióhoz képest, de a külön számolt Qimonda memórialapka-gyártó részleg nélkül hiány volt üzemi szinten, 28 millió euró, az egy évvel korábbi, 7 milliós többlet helyett. Továbbra is nyomja a céget a BenQ-csőd okozta forgalomcsökkenés és költség, egyebek között a termelés csökkentésével járó átszervezések, végkielégítések költsége, elsősorban a franciaországi gyártóhelyen. Az egyik volt fő megrendelő, a tajvani BenQ Mobile mobilkészülék-gyártó német leányvállalata ősszel csődbe ment. Vagyonértékelési leírások is terhet jelentettek, és mindezt nem ellensúlyozta a vállalat karcsúsítása.

A forgalom, 1,962 milliárd euró, 8 százalékkal kevesebb volt az előző negyedévinél és 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,993 milliárdnál. A Qimonda nélkül számolva a forgalom, 978 millió euró, 2 százalékkal több az előző negyedévinél és 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,065 milliárdnál. A Qimonda forgalma 6 százalékkal 984 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 928 millióhoz képest.

Az autóipari beszállító részleg rekord bevételt ért el 741 millió eurón, a távközlési megoldások részlege nem növelte bevételét, másutt csökkent a bevétel.

A harmadik üzleti negyedévben a forgalom növekedését várják a cégnél a Qimonda nélkül számolva, főleg a távközlési megoldásoknál számítanak erős javulásra.
  •  

Az első üzleti negyedévben az Infineon 120 millió eurós adózott eredményt ért el, az előző negyedévi, 36 millió eurós veszteség és az egy évvel korábbi, 183 millió eurós veszteség helyett.

A vártnál jobb eredmény ellenére a piaci környezetet továbbra is nehéznek minősítették a cégnél, de az autóipari és általában az ipari felhasználóktól már érezhető bevételnövekedésre számítottak. Másfelől azt is eleve közölték, hogy átalakításra van szükség a BenQ-csőd miatt, és ennek költségeit a második üzleti negyedévre számolják el.

Az üzemi eredmény 216 millió euró volt; az előző negyedben 30 millió eurós üzemi eredmény keletkezett, egy évvel korábban 122 millió euró volt a hiány üzemi szinten.

A bevétel, 2,131 milliárd euró, 7 százalékkal elmaradt az előző negyedévi 2,29 milliárdtól, de 27 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi 1,674 milliárdot.

A tavaly kiszervezett, de 86 százalékban birtokolt Qimonda memórialapka-gyártó részleg nélkül számolva üzemi szinten a hiány 9 millió euróra csökkent az előző negyedévi 174 millióról. Egy évvel korábban 1 millió eurós üzemi eredmény volt, így számolva.

A Qimonda nélkül a forgalom 9 százalékkal 958 millió euróra csökkent az előző negyedévi 1,058 milliárdról, és 4 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbi 996 milliónál.

  •  

Az előző, tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon 268 millió eurós veszteséget írt adó után, 14,1 százalékkal kevesebbet az előző üzleti évi, 312 milliós hiánynál.

Az üzemi veszteség 15 millió euróra csökkent az előző évi 183 millióról. A tavaly májusban kiszervezett Qimonda memórialapka-gyártó részleg nélkül számolva az üzemi veszteség 217 millió euróra csökkent 294 millióról. Egyszeri tételek - az átszervezés terhe, a Qimonda tőzsdei kibocsátásának költsége és az egyik legnagyobb vevő, a BenQ mobilkészülék-gyártó összeomlásának következményei - nélkül az Infineon üzemi eredménye 181 millió euró lett volna az előző évi, 79 milliós veszteség helyett. A Qimonda üzemi eredménye 202 millió euró volt a teljes üzleti évben, 82 százalékkal több az előző évi 111 milliónál.

Az Infineon bevétele 17 százalékkal 7,929 milliárd euróra nőtt 6,759 milliárdról, ehhez a Qimonda 3,815 milliárd euróval járult hozzá, 35 százalékkal többel az előző évi 2,825 milliárdnál, az év közben emelkedett lapkaáraknak köszönhetően. Az Infineonnál maradó tevékenységek bevétele 5 százalékkal, 4,114 milliárd euróra emelkedett 3,934 milliárdról.

A Qimondával az Infineon a forgalmának közel felétől vált meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memóriaáramkör-piactól. Tavaly az irányadó 256 MByte-os DDR DRAM árak 40 százalékkal estek. A jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire akar összpontosítani.

Azonban a távközlési beszállítást csapás érte: már októberben közölték, hogy 80 millió eurós terhet jelentett a szeptemberrel zárult utolsó üzleti negyedévben az üzemi mérlegben, hogy legnagyobb megrendelőjük, a BenQ Mobile GmbH csődbe ment. Ez a mostani, 2006/07-es pénzügyi évben várhatóan 150 millió eurós bevételkiesést is okoz az Infineonnak.

A tajvani cég tavaly októberben szerezte meg a német Siemenstől a mobilgyártást, és Magyarországon is megkezdte a gyártást. Az Infineon távközlési részlegének bevétele 13 százalékkal 1,205 milliárd euróra csökkent az üzleti évben, üzemi vesztesége 22 százalékkal, 231 millió euróra csökkent, ebből 120 millió az utolsó üzleti negyedévben keletkezett. A cég előrejelzése szerint a részleg a mostani pénzügyi évben is minden bizonnyal veszteséges marad.

  •  

Az Infineon 1999. áprilisban alakult, a Siemens nehézipari gép- és mobiltelefon-gyártó leválasztott félvezetőrészlegéből, és 2000. márciusban ment a tőzsdére. A Siemens 2004. januárban, további 20,8 százaléknyi Infineon-részvény eladásával, 18,9 százalékra csökkentette részesedését az Infineonban.
Kulcsszavak: Infineon +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50