Sharp: Környezetvédelem, mint vállalati cél

forrás Prim Online, 2008. május 11. 08:01

A prémium termékminőség, nyereségesség és a társadalmi felelősségvállalás mellett a Sharp a természetes források védelmét fontos és fejlesztendő kérdésként kezeli. Ez megmagyarázza, hogy a Sharp számára üzleti tevékenysége során már hosszú évek óta miért központi kérdés a környezet tartós védelme.

A Sharp számára a teljes körű és fenntartható környezetvédelem azt jelenti, hogy egyértelmű evidenciaként kezeli az ezzel kapcsolatos jogi követelményeket, és minden téren megfelel azoknak. Mindemellett az üzleti tevékenységébe környezetvédelmi szempontokat épít, és folyamatosan fejleszti a környezetvédelmi szempontokat vállalat szinten is. A Sharp állandó jelleggel újításokat vezet be. Ezen a téren szinte minden Sharp egységben hitelesített környezetvédelmi program biztosítja, és átfogó környezetvédelmi stratégia segíti a vállalat munkáját. A hitelesített környezetvédelmi program célja, hogy érzékelhető módon tegyen a környezet megóvása érdekében a “környezeti technológiák”, a “termékek és összetevőik” és a “gyártás” során, továbbá hogy megfeleljen a követelményeknek és kiterjessze a azokat ezen a téren, függetlenül attól, hogy ez kötelező, vagy a piacok követelmények diktálják. A Sharp hatékonyan használja a rendelkezésre álló forrásokat, ahol csak tudja kerüli, vagy legalább is minimálisra csökkenti a veszélyes áruk használatát és kibocsátását.

Technológiák: A Sharp napenergiával az éghajlat megóvása érdekében


A jövő felé irányuló technológiák fejlesztése fontos előfeltétele egy olyan termékportfóliónak, amely emberileg kivitelezhető szinten - kerüli a környezet rombolását. A napenergia kiemelt fontosságú project a Sharpnál. Általában a Sharp két környezetbarát technológiát különböztet meg: egyfelől technológiákat, amelyek természetes élőhelyeink védelmét és fejlesztését szolgálják, másfelől technológiákat, amelyek segítenek a szennyezés csökkentésében.
A Sharp termékei közül a napelemek gyártása során egyértelműen látszik a pontos igény a környezet kímélésére és fenntartására. Minden előállított kilowatt óra napenergia védi a föld légkörét a szennyeződéstől, amely a fosszilis tüzelőanyag égetéséből származik, illetve óvja a véges nyersanyag készleteket.
A napenergia úttörőjeként, a Sharp tapasztalata ezen a téren közel 50 évre nyúlik vissza. Az intelligens, prémium minőségű napenergia termékek előállítása mellett a Sharp továbbra is népszerűsíti a fotovoltatikus technológiák területén végzett kutatásokat és fejlesztéseket. A Sharp 2000 óta a világ első számú napelem előállítója. 2006-ban az előállított energia mennyisége elérte a 434 megawattot. A Sharp továbbra is a szilikon takarékos, nagy hatékonyságú, fotovoltatikus technológiák fejlesztésén dolgozik. A napenergia úttörőjeként a Sharp húzóerőként áll a fotovoltatikus technológiák globális szinten történő bevezetése mellett.

Környezetvédelmi szempontból optimalizált termékek: védeni az éghajlatot és megőrizni a nyersanyagokat

A Sharp, annak érdekében, hogy termék-portfoliója megfeleljen a mai környezetvédelmi elvárásoknak, újító gyártási intézkedéseket vezetett be és ezeket minden évben felülvizsgálja. A cél, hogy folyamatosan fejlesszék a környezetbarát termékek előállítását. A kutatások és a fejlesztések a következő hét irányvonal alapján történnek: alacsony energiafelhasználás, biztonságos termék-előállítás, források védelme, fenntarthatóság, újrahasznosíthatóság, termékek tartóssága, szétszerelhetőség. Más szóval a Sharp célja, hogy termékeinek előállítása során kevés energiát használjon fel, és a források megőrzése érdekében sok újrahasznosított anyagot használjon. A Sharp ahol teheti, kerüli azoknak az anyagoknak a használatát, amelyek veszélyesek a környezetre és az egészségre. Olyan anyagok kiválasztására törekszik, amelyek fenntarthatóságon, újrahasznosításon alapulnak.
A Sharp LCD tévéit megfelelő példaként említhetjük. Ezek a TV készülékek nyerték el először az EU hivatalos környezetbarát termékminősítését, az EU Eco Label-t. 36 Sharp LCD tévé viseli büszkén az EU Eco Label címet. A kitüntető cím az Európai Bizottság elismerésének tekinthető a Sharp számára azért, amiért a vállalat a gyártása során elkötelezett híve az energiatakarékosságnak, a források megőrzésének és a nyersanyagok újrahasznosításának.
A Sharp volt az első szórakoztatóelektronikai gyártó vállalat, amely részt vett a klíma-partner projektben. 2007 márciusában a Sharp, a neckermann.de exkluzív partnereként bejelentette zero-impact LCD televízióját. Ennek a projektnek a keretében a Sharp és a neckermann.de felvállalta, hogy tíz évig kompenzálja a CO2 közvetett kibocsátását, önként cselekedve ezzel a környezet védelme érdekében.

Fejlett gyártó egységek: környezetvédelmi követelmények alkalmazása Kameyama-ban


A Sharp környezetvédelmi stratégiájában kiemelt helyen szerepel az ultra-modern gyárak fejlesztése és építése. Az itt alkalmazott eszközök és technológiák célja, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatást, továbbá hogy megteremtsék a harmóniát a természettel és a gyárat övező lakott területekkel.
Az LCD tévék gyártása Kameyama-ban, Japánban csak egy példa ezeknek a céloknak a sikeres megvalósítására. Kameyama I és II modern LCD TV üzemek, ahol a világon először indult el a nyolcadik generációs LCD TV előállítás, és ahol függőleges a gyártási folyamat, az LCD panelektől a kész televízió előállításáig. Ezáltal a Sharpnak nem kell becsomagolnia és távolabbi üzemekbe szállítania a törékeny LCD paneleket.
A gyártáshoz szükséges energia előállítása környezetbarát technológiák ötvözetével történik. Az energia természetes gáz, üzemanyag cellák és a világ egyik legnagyobb fotovoltatikus rendszerének használatán keresztül keletkezik. A hagyományos technológiákhoz képest ezek segítségével közel 40 százalékkal csökken a CO2 kibocsátás. A gyártás során keletkezett szennyvizet (körülbelül 28, 000 m³ naponta) modern, filteres üzemben összegyűjtik, kezelik és visszavezetik a zárt rendszerbe.

A vállalat környezetbarát programja

A Sharp elismeri a jövő generációi iránt érzett felelősségét. Ezért alapított a Sharp világszerte ISO 14001 minősítés szerinti, magas színvonalú, globális környezetvédelmi rendszereket. Azonos irányelvek érvényesek minden jelentős egységre, és ezeket külső szervezetek meghatározott időközönként, rendszeresen auditálják. A Sharp egyik első európai értékesítési egysége, a hamburgi Sharp Electronics (Europe) GmbH 2001-ben ISO 14001 minősítést kapott. Mára már szinte minden európai Sharp egység, továbbá Európa, Japán és a tengerentúl összes termelési központja viseli ezt a címet. A Sharp célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül minden új termelési egység elnyerje az ISO minősítést.
A vállalat európai központja környezetvédelmi partnere Hamburg városának. Hamburgban a környezetvédelmi partnerség egy szövetség, amelyet a Szenátus és a vállalatok alkotnak azzal a céllal, hogy a helyi vállalkozások óvják a környezetet, és ezáltal fejlesszék Hamburg városának környezeti egyensúlyát. 2006 óta a vállalat európai központja által felhasznált energia olyan fenntartható forrásokból származik, amelyeket az eco-áramszolgáltató, a NaturEnergie szolgáltat.
Az Európai Közösség Sharp LCD tévéi számára adományozott Eco Label kitüntetése mellett a vállalat környezetvédelmi tevékenységét más nemzetközi elismerések is bizonyítják. Például a Sharp sikeresen pályázott a GEEA Energy Label címre azzal, hogy irodai és szórakoztatóelektronikai termékei – televíziói, videó felvevői, audió rendszerei – energiatakarékosak. Nyomtatóit, másolóit, multifunkciós eszközeit, energiatakarékosságuk okán viselték a korábban érvényes Energy Star minősítést. A Sharp szinte összes jelenleg forgalmazott készülékén megtalálható az április 1-től bevezetett Energy Star matrica. A piacon bemutatott termékek mindössze 25 százaléka felel meg az új Energy Star kritériumoknak.

sajtóközlemény

Kulcsszavak: Sharp környezetvédelem

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59