Bill Gates utolsó nagy fellépése

Genda Csongor Zoltán, 2008. január 7. 16:49

A tegnapi napon nyitotta meg a kapuit a Las Vegas-i CES technológiai kiállítás, melynek nyitó előadását a szoftverguru Bill Gates tartotta, aki beszédében felvázolta a következő digitális évtized körvonalait. A nyitó előadás Gates részéről egyben "zárás" is: ez év nyarán visszavonul a Microsoft éléről.

A Microsoft alapítója 2001-ben használta először a digitális évtized kifejezést, mostani beszédében pedig előrevetíti a következő "digital decade"-et, melyet szerinte még intenzívebben fog megélni a társadalom. A hajdanán a világ leggazdagabb emberének számító Gates elmondta, ő úgy véli, hogy a számítógépes technológia a közeljövőben végérvényesen részévé válik majd az emberek mindennapjainak, és gazdagabbá teszi azok életét. A Microsoft első embere beszélt a készülékek vezérlési módjának kifinomulásáról, ezt pedig a fél évvel ezelőtt bemutatott Surface névre hallgató asztalszerű PC-vel szemléltette. Gates mind ez idáig a Microsofttal kapcsolatosan emlegette az intuitív vezérlési megoldásokat (érintésérzékeny kijelzők, hangvezérlés), azonban ezen a területen inkább jeleskedtek a Nintendo, valamint Apple vállalatok a Wii, illetve iPhone termékeikkel, semmint a redmondi konszern. A hamarosan ránkköszönő második digitális évtized részletes ismertetésén kívül azonban Gates bemutatott még több okostelefont és egy autóba szerelhető számítógépet is.

Bill Gates mostani CES-beszéde történelmi értékűnek számít, mivel ez volt a szoftverguru utolsó nagyszabású nyilvános fellépése, ugyanis ez év nyarán visszavonul a Microsoft éléről (csupán háttérszereplőként fog tovább tevékenykedni a vállalatnál), és alapítványának szenteli majd minden idejét.

Kulcsszavak: CIO Bill Gates CES

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Indul az emberszabású robotok sorozatgyártása

Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezekkel az eszközökkel a manuális tevékenységek több mint fele automatizálható. Az emberszabású robotok bevezető ára 80.000 euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – mutatta ki tanulmányában a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

2024. május 21. 13:02

KPMG: Az energiaipar sem ússza meg a genAI bevezetését

Óvatosak a generatív mesterséges intelligencia bevezetése kapcsán az energiaipari vezetők. A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket mérséklik azonban az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok. A kutatásból az is kiderül, hogy a vezérigazgatók az ESG-t ma már az üzleti siker egyik alapjának tartják.

2024. május 21. 11:28

A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

2024. május 21. 09:54

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59