Májusban ismét Adattárház Fórum

forrás Prim Online, 2010. április 22. 14:15

Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Adattárház Fórum, amely a hazai adattárházas szakemberek és felhasználók legnagyobb szállítófüggetlen szakmai találkozója.

Az adattárházak népszerűsége töretlen
Az egyre több forrásból érkező, mindent elborító adattömeget magába nyelő és könnyen érthető jelentésekké és elemzésekké alakító adattárházak továbbra is egyre nagyobb szerepet játszanak a vállalati informatikában, újabb és újabb üzleti területeket meghódítva.
 A technológiai fejlődés is igen gyors ütemben zajlik; mind a hardveres, mind a szoftveres oldalon újabb és újabb szállítók és megoldások jelennek meg. Egyre népszerűbb az óriási feldolgozási feladatokat számos szerver között szétosztó masszívan párhuzamos számítógépfürtök alkalmazása,  az adattárolás terén pedig a Flash és SSD alapú lemezek ígérnek a jelenleginél többször nagyobb feldolgozási sebességeket.
Szükség is van azonban a folytonos műszaki innovációra, hiszen az adatbázisok mérete és a felhasználók száma egyre nő. Immár Magyarországon sem szokatlan a több tucat terabájtos, felhasználók százait vagy ezreit kiszolgáló adattárházak alkalmazása.

Külföldi és hazai előadók
Az idei konferencia egyik fénypontja a hatalmas részecskegyorsítójáról ismert svájci CERN kutatóintézet előadása. A fizikai kísérletek eredményeképpen rendszeresen sok-sok terabájt mérési adat keletkezik, és ennek az adattömegnek a tárolása, feldolgozás és elemzése nem mindennapi kihívások elé állítja az intézet szakembereit.
Szintén érdekesség, hogy a konferencia kedvéért hazánkba látogat a neves Rittman Mead tanácsadócég egyik alapítója, aki egy angliai adattárházas esettanulmányt fog bemutatni előadásában.
A külföldi vendégek mellett közel tucatnyi, az adattárházakkal kapcsolatos fejlesztési és üzemeltetési kérdéseket tárgyaló előadás és esettanulmány szerepel a programban.  Szó esik az adattárház projektek sikertényezőiről, az agilis fejlesztési módszerek alkalmazhatóságáról és beszámol tapasztalatairól a Telenor csoport hazánkban működő BI kompetenciaközpontjának vezetője is.

Gyakorlati szemléletű workshopok
Újdonságként a hagyományos előadások mellett két workshop is megrendezésre kerül, amelyeken a résztvevők a mindennapi gyakorlatban is alkalmazható, praktikus tudnivalókat sajátíthatnak el.
Az egyik ilyen munkacsoport az adatbányászati alkalmazások adattárházas integrációjával fog foglalkozni, a másik pedig az egyre népszerűbb csillagsémás adatmodellezési technikákba ad betekintést.


 Az Adattárház Fórum 2010. május 11-én kerül megrendezésre. A rendezvény részletes programja a www.adattarhazforum.hu weboldalon olvasható.

 

Kulcsszavak: adattárház konferencia

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09