A szerb kormány alacsonynak találja a Telekom Austria ajánlatát a nemzeti távközlési vállalatra

MTI Sajtóadatbank, 2011. március 23. 08:01

A szerb kormány várhatóan nem járul hozzá a nemzeti távközlési vállalat Telekom Srbija 51 százalékos tulajdonhányadának értékesítéséhez, mivel túl alacsonynak tartja az egyetlen pályázó Telekom Austria 950 millió eurós ajánlatát - derül ki a szerb miniszterelnök keddi közleményéből.

Mirko Cvetkovis közleményben arról tájékoztatott, hogy a kormány nem adja el a vállalat részvénycsomagját a kijelölt 1,4 milliárd eurós minimumár alatt.

Az osztrák Tekeom Austria - egyedüli ajánlattevőként - legutóbb 950 millió eurót és 450 millió eurós beruházási csomagot ajánlott a társaság 51 százalékáért.  A Telekom Srbija iránt érdeklődő több vállalat is korábban kiszállt a versenyből, mivel túl magasnak találták a kormány által kért összeget.

A kormányfő elmondta: a végső döntés a privatizációért felelős munkacsoporté; a döntés azután válhat hivatalossá, hogy az ajánlat technikai vizsgálatát is befejezik. A döntés nyilvánosságra hozatalának határideje március 28.

Predrag Markovic, Szerbia távközlési minisztere kedden úgy fogalmazott: "ez az ajánlat egy sértés" és "ezt az álláspontot képviselem majd a kormányban".

A Telekom Austria vezérigazgatója, Hannes Ametsreiter kedden arról tájékoztatott, hogy a társaságnak nem kell részvényeket kibocsátania a szerb vállalat akvizíciójának finanszírozásához. "Nem tervezünk tőkeemelést" - tette hozzá. Ametsreiter elmondta: A Telekom Austria az egyetlen ajánlattevő. "Pontosan tudjuk, mennyit vagyunk hajlandóak fizetni és, hogy mennyit nem vagyunk hajlandóak fizetni" - fogalmazott a vezérigazgató.

A Telekom Austria kevesebb, mint 24 órával azután nyújtott be ajánlatot a szerb távközlési cég részvényeinek megvásárlására, hogy a német Deutsche Telekom hétfőn bejelentette: eladja az amerikai T-Mobile USA egységét 39 milliárd dollártért az AT&T távközlési vállalatnak.

A szerb kormány az értékesítésből származó bevételeket infrastruktúra-fejlesztésre, a beruházások és a költségvetési bevételek fellendítésére, valamint külső hitelezőinek kifizetésére fordította volna.

A miniszterelnök kedden azonban elmondta: a döntés nem veszélyezteti a költségvetés fejlesztési tételeit. A kormányfő által kiadott közlemény nem tért ki arra, hogy a közeljövőben újra értékesítésre bocsátják-e a vállalat részvénycsomagját. Elemzők azonban úgy vélik, a kormány a 2012-ben esedékes választások utáni időpontra halaszthatja a privatizációt.

Szerbia jelenleg a Telekom Srbija 80 százalékos tulajdonhányadával rendelkezik, míg a maradék 20 százalék a görög OTE holding tulajdona. A vállalat 2009-ben 13,3 milliárd dinár (129,1 millió euró) nettó nyereséget ért el.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a rendszergazdák is tehetnek a tudatos energiafelhasználásért!

Az Eaton Intelligent Power Manager szoftver legújabb verziójának kíméletes leállítás funkciójával a vállalatok innovatív módon csökkenthetik az energiafogyasztásukat a csúcsidőn kívüli órákban. Ezzel a gyártó a rendszergazdák kezébe adja a megoldást, amellyel nagyban hozzájárulhatnak az energiafogyasztás csökkentéséhez, ha a szerverek és a virtuális infrastruktúra kíméletes leállítását az üzemen kívüli órákra, például éjszakára és hétvégére ütemezik, és a rendszereket csak akkor indítják újra, amikor arra szükség van.

2024. június 26. 09:54

Új iparági sztenderd a tűzvédelemben

Folyamatosan bővül azoknak intézményeknek, gyáraknak, logisztikai központoknak a száma, amelyek egyszerűbbé és papírmentessé tették az ellenőrzési, karbantartási folyamatokat és azok dokumentálását egy egyedülálló magyar fejlesztésnek köszönhetően. A szoftvercég innovációja a következő időszakban egyfajta iparági sztenderddé válik a területen, amellyel átláthatóvá, egységesség válnak az ellenőrzések, auditálások folyamata is.

2024. június 25. 17:04

A pénzügyileg legstabilabb vállalatok között a Robot System

A Robot System Kft. mostantól Dun & Bradstreet tanúsítvánnyal rendelkezik, mely a globális üzleti információszolgáltatás és -minősítés vezetőjeként, minden működő vállalkozás pénzügyi stabilitását és üzleti megbízhatóságát értékeli egy folyamatosan ellenőrzött és bizonyított, nemzetközi szakértők által kidolgozott módszertan alapján. Ennek eredményeként került cégünk, a Robot System Kft., a pénzügyileg legstabilabb vállalatok közé.

2024. június 25. 09:56

A mesterséges intelligencia bevezetésekor a vezérigazgatóknak kell az élen járni

A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során.

2024. június 24. 18:20

Bemutatják, mit kell tudni a skizofrén marketing korszakáról

A Marketing Summit témái idén az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által jegyzett European Marketing Agenda pilléreire épülnek. A szakma elismert hazai és nemzetközi szakértői a legújabb marketing, kommunikációs és üzleti trendek, illetve kihívások sikeres megválaszolásán túl a technológiai és AI megoldások eredményes implementációjára is kitérnek majd az eseményen. A Summit Díjátadó Est keretében pedig öt szakmai díj elismeréseit adják át majd a reggeltől késő estig tartó rendezvényen, amelyet szeptember 19-én, a MÜPA-ban tartanak.

2024. június 24. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40