Hamlet bájtokban – Ericsson C++ programozóverseny

forrás Prim Online, 2011. december 7. 08:03

Több mint 400-an vettek részt az Ericsson Magyarország kutatási, fejlesztési központjának első C++ programozóversenyén, amelyet egyetemisták és frissdiplomások számára hirdetett meg a vállalat. A 135 csapat nevezett a vetélkedőre, a legtöbb az ELTE-ről és a BME-ről érkezett; a többi az informatikai képzést nyújtó hazai felsőoktatási intézményekből, valamint Romániából.

A versenyt azért hirdette meg a vállalat, mert a múlt három évben 600 munkatárssal bővítette munkatársainak körét, az újonnan érkezettek nagy többsége pedig a szoftverfejlesztésen kapott állást. Az Ericsson problémák megoldását várta a bajnokság részvevőitől, amelyekkel megismertetheti a cég működése közben előforduló kihívásokkal a jövő szakembereit. A csapatoknak a két webes előszűrő és a döntő alatt összesen 11 feladat megoldásával kellett bizonyítania programozási tudását. A döntős tíz csapatot az Ericsson K+F központjába hívták meg, hogy helyben és egyidejűleg mérje össze tudását. A feladatokat az Ericsson szoftvertechnológiáért felelős munkatársai állították össze dr. Porkoláb Zoltán vezetésével. Ők feleltek a feladatok megfogalmazásáért, ellenőrzéséért és a teljes kivitelezésért.

A Magyarországon közismert és kedvelt informatikai versenyeken gyakran előforduló feladatok sokszor az algoritmusok megalkotására koncentrálnak, kevéssé jut szerephez a programozói, szoftvertechnológiai tudás, az etikus hackelés. A mostani versenyen ez utóbbi is fontos volt, minként az olyan feladat, amelyben egy elveszett forráskódot kellett visszaállítani a futtatható binárisból. Az egyik feladatban egy Shakespeare-idézetet kellett kiírni a Hamletből – minél rövidebb forráskóddal. A legjobb megoldások mérete bőven a kiírt idézet bájtszáma alatt volt. A lelkes versenyzők gyakran olyan megoldásokkal is meglepték a szervezőket, melyekre ők nem is gondoltak volna, bizonyítékául a hazai informatikus hallgatók tudására és kiemelkedő kreativitására.

A csapatok a döntőbe jutásukkal már bizonyították szakmai érdeklődésüket és hozzáértésüket, ezért az Ericsson úgy döntött, hogy ők mentesülnek a szakmai felvételi feladatok elvégzése alól. Emellett természetesen a dobogós csapatok tagjait értékes tárgynyereményekkel, stockholmi utazással jutalmazták.Az első helyezettek az ELTE-ről érkeztek: Dankovics Attila (elsőéves), Nagy Gergely és Szalkai Balázs (negyedéves) matematikushallgató.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Az idén Szíria által rendezett Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia (IIOT) világversenyt a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai nyerték meg a tíz résztvevő csapat közül. A világverseny előkészületeihez is jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott feladatok kétharmadát magyarok állították össze.

2024. május 16. 09:55

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték idén a Neumann Professzori címet

Ismét magyar Nobel-díjas kapta a BME és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet: Krausz Ferenc fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást. A kitüntetésre május 11-én került sor a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén, ahol a díjat a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke adta át.

2024. május 14. 09:53

Indul a K&H STEM pályázat: az IT hallgatók innovatív megoldásait várják

Technológiai pályázatot hirdet a K&H a hazai IT képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatói számára, hogy elismerje azon fiatal szakembereket, akik kiemelkedő szakmai, tudományos dolgozataikkal hozzájárulnak az új, innovatív megoldások kitalálásához és inspirációként szolgálnak mások számára. A közel 2 millió forint anyagi támogatást és szakmai projektmunkában való részvételi lehetőséget biztosító pályázatra alap- és mesterképzés kategóriákban, összesen 8 témakörben – köztük AI, fintech és felhőtechnológiában – lehet jelentkezni itt.

2024. május 6. 19:53

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59