Készül az Informatórium, a szegedi „szuperintegrált tér”

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 1. 08:19

 A A tervek szerint év végén megnyílik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Informatóriuma, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kiemelt támogatásával épülő múltba és jövőbe egyaránt mutató informatikai kiállítás és oktatási központ. A„szuperintegrált tér” igyekszik bemutatni és alkalmazni az élet szinte minden területén előforduló informatikai lehetőségeket, az egyetem legfrissebb kutatásait, eredményeit - mondta el a témában rendezett csütörtöki szegedi előadás kapcsán Z. Karvalics László az SZTE docense az MTI-nek.

A szakember kifejtette: az emeleten a nagy emblematikus attrakciók közt láthatja majd a nagyközönség az intelligens mintaotthont, ahol a konyhától a nappalin át a hálóig minden informatizálási lehetőséget igyekeznek bemutatni. Berendeznek egy 15-20 fős okosszobát is, amelyben a világ kínálatát mutatják be a csoportos szellemi alkotómunkában, döntéshozatalban, magas szintű nyelvoktatásban. A helyszín interaktív, így lehetőséget biztosít tanórák, telekonferenciák, fókuszcsoportos közvélemény-kutatások lebonyolítására.

 

A földszinten két fontos látnivalóval találkozhat a közönség. A „Kütyüfarmon” az információs kultúra legfrissebb termékeiből vehetnek kezükbe egy-egy darabot a látogatók. Itt a telefontól a különböző speciális pendrive-okig, gyermek vagy kismama informatikai eszközökig minden megtalálható lesz. Egyszerre több száz eszközt próbálhatnak ki a látogatók egészen addig, míg meg nem jelenik a következő generáció az adott termékből, hiszen a korábbi akkor az egyetem informatikatörténeti múzeumába kerül. A másik nagy attrakció a „Képernyőfal” lesz, ahol a kivetítésnek a legkorszerűbb technológiáit láthatják az érdeklődők. Ez két falat foglal majd le.

 

A közte lévő mintegy 250 négyzetméteren, 30 kisebb helyszínen különböző tevékenységformákat terveznek. Közük lesz egy háromdimenziós kutatói munkakörnyezet, kialakítanak egy izgalmas mozgásérzékelős teret, de informatikai cégeket is inkubálnak, készül egy ledbarlang, és lesz egy virtuális-digitális Szeged-gyűjtemény is. Emellett az intézményben folyamatosan jelen lesznek szakemberek, kutatók, akik az aktív időtöltésben résztvevő látogatóknak azonnal válaszolni tudnak a felmerülő kérdéseikre. „Ezért nevezzük előszeretettel szuperintegrált térnek azt, ami itt létrejön”- mondta Z. Karvalics László. Itt minden funkció együtt lesz. A létesítmény emellett különböző programoknak is helyet biztosít.

 

A legközelebbi hasonló intézmény a linzi ARS Electronica. Az területileg nagyobb, ugyanakkor a tevékenységi köre sokkal szűkebb, mert a számítógépes művészet és a technológiák legújabb világának, valamint a különböző speciális szakmai közösségeknek egymásra találási helyszíne - magyarázta a szakember.

 

Szegeden az új kulturális és közművelődési intézmény kétmilliárd forintból épül föl. A négyszintes, 6700 négyzetméteres épület kivitelezési költségeinek 83 százalékát európai uniós támogatásból fedezik.

 

Az új intézmény hármas funkciót fog betölteni. Az SZTE Informatóriuma mellett itt működik majd a város egyik fontos kulturális intézménye, a Százszorszép Gyermekház, és a központ egyik fontos attrakciója lesz a Szegedi Tudományegyetem ide költöző informatikatörténeti múzeuma.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09