világűr kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: világűr

Közzétették a Philae landolásának első képét

Közzétették a Philae landolásának első felvételét, mely akkor készült, amikor a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére bocsátott leszállóegység először pattant vissza a felszínről. A kép teljes homályt mutat.

2014. december 23. 16:38

A világegyetem "ifjúkori" 3D-s térképét alkották meg német és amerikai kutatók

A világegyetem "ifjúkori" háromdimenziós térképét alkották meg a Max Planck Csillagászati Intézet és a Kaliforniai Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Astrophysical Journal Letters folyóirat következő számában ismertetik.

Kulcsszavak: világűr tudomány
2014. október 27. 17:30

A Földre visszatérni képes holdszondát indít Kína

Új holdszondát küld az űrbe Kína, méghozzá egy olyan szerekezetet, amely képes visszatérni a Földre. A még idén visszaérkező jármű az ország nagyszabású űrprogramjának részét képezi.

Kulcsszavak: tudomány Hold Kína világűr
2014. augusztus 12. 16:56

Egy kő volt a kínai holdjáró veszte

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint egy kővel való ütközés miatt vált működésképtelenné januárban a Jáde Nyúl kínai holdjáró, mely nemsokára végleg felmondhatja a szolgálatot. A jármű útja során számos előre nem látható nehézségbe ütközött.

Kulcsszavak: tudomány világűr Hold Kína
2014. július 21. 15:49

Sikeres volt az Orion űrkapszula landolási tesztje

A BBC csütörtökön számolt be róla, hogy sikeres volt a NASA új Orion űrkabinjának landolási tesztje. A kapszula szerdán ért földet több mint tíz kilométeres magasságból.

2014. június 28. 12:23

Az első Vine videó az űrből

Elkészült az első hatmásodperces Vine videó a világűrben a Nemzetközi Űrállomáson. Ez az első olyan Vine alkotás, mely nem a Földön készült.

2014. június 12. 08:59

A Mars helyett a Holdat javasolta a NASA célpontjául egy amerikai jelentés

A The Washington Post napilap csütörtöki számában ismertetett jelentésében az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács (NRC) azt fejtegeti, hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA emberi űrrepülési programja fenntarthatatlan és nem biztonságos, ezért annak a Mars helyett előbb inkább a Holdra kellene összpontosítania.

2014. június 10. 11:16

A Sentinel első képei a sarki jégsapka gyorsuló olvadását mutatják

A Sentinel műhold az egyik legnagyobb sarki jégsapka gyorsuló olvadását mutatta ki első, Brüsszelben nyilvánosságra hozott felvételein.

Kulcsszavak: műhold világűr Sentinel
2014. május 10. 11:46

Nagyfelbontású élő képek az űrből

Az Urthecast kezdeményezésről már egy ideje lehet hallani. A lényege, hogy a Nemzetközi Űrállomáson készült felvételek segítségével nézhetjük a Földet az űrből. A képek olyan felbontással rendelkeznek, hogy a tömeg és a járművek is jól látszanak. Az ingyenes sugárzás jövőre indul.

2013. december 5. 14:11

A magyar űrutazó jelölt már a Kennyedy Űrközpontban táborozik

Három nap múlva eldől, lesz-e újabb magyar űrutazó. Az Axe Apollo Space Academy magyar győztese, Juhos Norbert már megérkezett a Kennedy Űrközpont táborába, ahol többek között vadászgépes próbatétel, súlytalansági repülés, valamint 4G túlterhelés vár rá.

2013. december 2. 12:13

Versenyfutás az űrbeli javakért

Egy magáncég kért bányászati jogokat a Holdon. Kína szándéka is az, hogy 2025-ben már héliumot bányászna az égitestről. Kicsit utópisztikus.

2013. november 15. 09:41

A súlytalanság élményében részesült a magyar űrutazó jelölt

Kipróbálta az Axe Apollo Space Academy magyar nyertese, milyen is a súlytalanság állapota. Juhos Norbertnek ezt még csak egy speciális szerkezet segítségével valósíthatta meg, de Farkas Bertalan szerint minden esély megvan rá, hogy ő legyen a következő magyar űrutazó.

2013. október 28. 17:15

Naprendszeren kívül a Voyager-1

A harminchat éve az űrben keringő űrszonda, a Voyager-1 elhagyta a Napendszert, ami nem kis szenzációnak számít, ugyanis ez az első olyan szerkezet, amely ilyen messzire jutott.

2013. szeptember 14. 21:05

Repülőmérnök lehet az új magyar űrhajós

Egy végzős repülőmérnök hallgató lehet az újabb magyar űrhajós. Juhos Norbert már biztos utazik Orlandóba és nagyon készül, hogy a végén a 23 űrutazó egyike legyen.

 

2013. augusztus 15. 09:42

Kecskeméten "vizsgáztak" az űrhajós jelöltek

Tegnap az AXE nemzetközi versenyének döntősei elutaztak Kecskemétre, hogy a vadászpilóta-kiképző központban végrehajtsák rajtuk az orvosi alkalmassági vizsgálatokat. Bár Farkas Bertalan, a kampány hazai szakértője hasznos tanácsokkal látta el a döntősöket, a fiatalok az egyes feladatokban csak saját magukra számíthattak.

2013. augusztus 7. 16:02

Megvannak az űrutazó jelöltek

Az AXE 2013-as nemzetközi kampánya – amelynek fődíja egy valódi űrutazás – a célegyenesbe fordult. Bár már megvannak a kiválasztottak, a kampány itthoni szakértője, Farkas Bertalan a héten további izzasztó feladatok elé állítja a nemzetközi és magyar űrutazójelölteket, hiszen a tengerentúli űrtáborba minden ország csak egy nomináltat küldhet. A szerencsés magyar kilétére augusztus 10-én, a Szigeten derül fény, valamint a további 5 ország legjobbjait is itt hirdetik ki.

2013. augusztus 6. 11:21

Űrbéli üdvözlet a gólyáknak

Első alkalommal érkezett üzenet az űrből az egyetemista gólyáknak. Hogy miért a kis újoncokat köszöntötték a világűrből? Nos, a válasz igazán egyszerű.

Kulcsszavak: üzenet világűr BME
2013. július 25. 11:03

Már kávézni is lehet az űrben [Videó]

Gravitáció nélkül sok minden elképzelhetetlennek tűnik a világűrben, például nehéz megjósolni, hogyan fog viselkedni egy folyadék. Egy új felfedezés már megkapta a szabadalmat, melynek segítségével könnyedén kávézhatnak az asztronauták az űrben is.

 

Kulcsszavak: asztronauta világűr
2013. július 23. 13:07

Az első zenés videó az űrből [Videó]

Egy kanadai űrhajós, Chris Hadfield az utolsó világűrben töltött órák emlékére készítette az első olyan zenei felvétel, amit az űrben örökítettek meg.

Kulcsszavak: videó zene világűr
2013. május 13. 11:03

Kis lépés a magyaroknak, nagy lehetőség a Holdra pályázó Pulinak

Fontosnak tartják a magyarok, hogy a fiatalok lehetőséget kapjanak világűrrel kapcsolatos felfedezésekbe való bekapcsolódásba.

2010. november 10. 06:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

A magyar háztartások majdnem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, viszont másfél millió ember sehogy sem internetezik. Az utóbbi csoportba kerülést leginkább az életkor és a vagyoni helyzet befolyásolja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatása a háztartások és a 14 éves, illetve annál idősebb lakosság körében, 2020 augusztusában és szeptemberében készült. 

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

A történelem során 2021-ben először haladja meg a 4 ezer milliárd dollárt a nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadása. Négy olyan ország van csupán, ahol a nominális nemzeti össztermék meghaladja ezt az összeget: az USA, Kína, Japán és Németország.

2021. június 7. 17:38