Szövetségek a mobilnetért

2000. szeptember 22. 07:18
Az idei szeptember minden bizonnyal a mobil-internetelérés különböző formáinak fejlesztésért kötött szövetségek hónapjaként került majd be az információtechnológiai történelemkönyvekbe.
Szinte minden meghatározó cég képviselői felbukkantak valamely szerződés aláírásakor, ami egyben azt is jelenti, hogy már hetek, esetleg hónapok óta készülnek fejlesztéseik összehangolására és az iparágban elengedhetetlen kompatibilitás későbbi megvalósításának előzetes biztosítására.

MDI-ng: tízek csapata

Az IT-világ meghatározó vállalkozásainak egy csoportja Mobile Data Initiative Next Generation (MDI-ng) elnevezéssel szeptember 11-ével olyan szövetséget hozott létre, amelynek célja, hogy a vezetékes adatátvitelhez hasonlóan egyszerű internet- és intranet-hozzáférést fejlesszen ki a vezeték nélküli elérés felhasználói számára is.

A kezdeményezésben távközlési, hardveres, illetve az internetes összekapcsolhatóság piacán tevékenykedő vállalatok vesznek részt, nevezetesen a BT Cellnet, a Dell, a France Telecom, a Fujitsu Siemens Computers, az Intel, a Hewlett-Packard, a Motorola, a Siemens Mobile, a Sonera és a Toshiba.

Az alapítók szerint az MDI-ng küldetése, hogy behatárolja és megszüntesse azokat az általános műszaki és piaci akadályokat, amelyek a mobilfelhasználókat a vezeték nélküli összekapcsolhatóság és teljesítmény elérésében gátolják. A kezdeményezés résztvevői elősegítik a forgalmi modellek kidolgozását, fórumokat hoznak létre a kifejlesztett megoldások együttműködésének tesztelésére. A partnerek a szabványok kompatibilitásával, a több eszközön is futó alkalmazások méretezhetőségével, biztonsági és megbízhatósági kérdésekkel, valamint az egyszerű használatot elősegítő módszerekkel is foglalkoznak majd.

A csoport igen széles körű célokat fogalmazott meg: a mobiltelefontól kezdve a számítógépig a vezeték nélküli megoldások támogatásával azt kívánják elérni, hogy valamennyi eszköz képes legyen a teljes körű együttműködésre, a bővíthető alkalmazások futtatására, valamint a különféle felhasználók és technológiák igényeihez automatikusan illeszkedő szolgáltatások használatára. Mindezt a kulcsfontosságú területek - berendezésgyártás, hálózati, tartalom- és egyéb szolgáltatások - összehangolásával kívánják elérni a következő években.

Az MDI-ng a jövőben szakmai megbeszéléseket és workshopokat hív össze, ahol a vezetéknélküli-szolgáltatók és -szállítók megvitathatják a különféle eszközök együttműködésének kérdéseit. Az említett együttműködési képességet vizsgáló tesztek támogatásával és a különféle technológiák elemzésével iránymutatást ad a részt vevő vállalatok, az iparági szabványügyi testületek és a tágabb értelemben vett mobilszolgáltatási szektor számára.

Az együttműködés révén az üzleti és magánfelhasználók minden eddiginél gyorsabban részesülhetnek az egyszerűen használható, megbízható, tesztelt és bevált megoldások előnyeiből. A szövetség résztvevői elsősorban a különféle mobileszközök és a mobiltelefon-rendszerek hozzáférési kérdéseire koncentrálnak, ezen belül kiemelt hangsúlyt fektetnek majd a kiegészítő vezetéknélküli-technológiák (Bluetooth, Wireless LAN) vizsgálatára.

A csoport tevékenységének középpontjában a csomagkapcsolt vezeték nélküli hálózatok állnak, amelyek döntően befolyásolják majd a vezeték nélküli internetes szolgáltatások előfizetői forgalmát. A csomagkapcsolt szolgáltatások előfizetői folyamatosan online kapcsolatban állnak a hálózattal, nem kell várniuk a modemes összeköttetés létrejöttére, ami nagy előrelépést jelent a hagyományos analóg vonalak lehetőségeihez képest.

A Mobile Data Initiative Next Generation alapítói tulajdonképpen azt a munkát folytatják és bővítik, amelyet a négy évvel ezelőtt megalakult Mobile Data Initiative (MDI) csoport indított el. Az Intel, az Ericsson, az IBM, a Toshiba, a Nokia és egyéb alapító tagok részvételével 1996-ban létrehozott MDI szintén a mobiltelefon-rendszerekre épülő mobil-számítástechnikára összpontosított, de tevékenységét akkor a GSM 900 és 1800 MHz-es, valamint az amerikai PCS/GSM 1900 MHz-es technológiákra korlátozta. Az MDI célja a mobil-adatátvitel széles körű elterjesztésének támogatása, valamint a PC-k és a mobiltelefonok közti együttműködési problémák elhárítása (ami valójában a vezeték nélküli internetelérés megvalósítása) volt. Ugyanebben az irányban továbbhaladva az MDI-ng napjaink és a jövő csomagkapcsolt hálózati technológiáit veszi célba, és a kisméretű mobiltelefonoktól a mobil-PC-kig a kézi eszközök teljes körére kiterjeszti koordináló tevékenységét.

Compaq-Nokia: a mobilinternetes megoldások fejlesztéséért

"Az internet és a vezeték nélküli megoldások a jelen nagy trendjei, konvergenciájuk átalakítja azt, ahogyan élünk és dolgozunk. A Nokia és a Compaq ma pontosan e két erős trend csatlakozásánál kapcsolódik egymáshoz."

A megállapítás Mary McDowelltől, a Compaq Industry Standard Server Group alelnök-vezérigazgatójától származik, aki az előzőhöz hasonló fontosságú szerződés bejelentését kommentálta e szavakkal.

A Compaq és a Nokia ugyanis szintén szeptember 11-én jelentette be, hogy globális szövetséget köt a végponttól végpontig terjedő mobilinternetes és -intranetes megoldások közös kialakítására és piacra vitelére, a két cég azonban kifejezetten a vállalati vásárlók számára létrehozandó fejlesztésekre koncentrál - terveik szerint integrálják az ebbe a körbe tartozó termékeiket, nevezetesen a Nokia WAP Server és a Windows NT szoftvert futtató Compaq ProLiant szervert.

A szövetség támogatására a Compaq és a Nokia közösen dolgoz ki az egész világra kiterjedő marketing- és elosztási tervet. A közös megoldás lehetővé teszi a vállalati ügyfelek részére, hogy alkalmazottaiknak olyan megemelt termelékenységi jellemzőkkel bíró mobilinternetes megoldásokat nyújtsanak, mint például az üzleti e-mail és a kontakt információ, az ügyfélkapcsolatmenedzsment-eszközök, a rendelési és szállítási állapot, valamint az e-mailen küldött telefonlinkek. Az új terméket először Észak-Amerikában, majd Európában vezetik be.

A Nokia és a Compaq egyaránt hatalmas piaci lehetőséget lát a vállalati ügyfeleknek, internetszolgáltatóknak, alternatív szolgáltatóknak és vezetéknélküli-üzemeltetőknek nyújtott mobilinternet-szolgáltatásokban.

Mobile Venture AB: Ericsson-Microsoft mérföldkő

Az Ericsson becslése szerint 2003-ra nem a számítógépek, hanem a mobiltelefonok és más készülékek lesznek a legelterjedtebb internetes eszközök, s a mobilinternetezők száma 2005-re elérheti az egymilliárdot. Napjainkban a legfontosabb internetes alkalmazások egyike az e-mail: több mint 435 millió e-levelesládát tartanak nyilván - hangzott el a harmadik együttműködési megalakulás bejelentésén, amikor nyilvánosságra hozták, hogy az Ericsson és a Microsoft megalapította a Mobile Venture AB-t. A közös vállalat a hálózatüzemeltetők számára fejlesztett mobil e-mail megoldásaival kívánja felgyorsítani a mobilinternet elterjedését. Az Ericsson és a Microsoft 70-30 százalékos arányú tulajdonnal rendelkezik.

A közös vállalat az Ericsson és a Microsoft stratégiai szövetségének fontos állomása, melynek megalapítása több hónapos előkészítést igényelt. A menedzsmentet már kinevezték, megkezdték a munkatársak toborzását, és a vállalat ma már hivatalosan is működik. Központja Stockholmban van, de hamarosan világszerte regionális vállalatokat alapítanak.

A cég az Ericsson és a Microsoft technológiáit ötvöző, egyszerűen kezelhető, biztonságos e-mail megoldásokat fejleszt mobilhálózat-üzemeltetőknek. A megoldás részét képezi a naptár, a feladatlista és más személyes információszervező eszközök is, lehetővé téve a szakembereknek, hogy bármikor hozzáférhessenek vállalati adataikhoz.

Az első, a Microsoft Windows 2000 Server és Microsoft Exchange platformjait, valamint az Ericsson infrastrukturális és mobilinternetes technológiáit integráló változat várhatóan még az év vége előtt megjelenik.

A célt igen pontosan határozta meg Ulf Avrin, az Ericsson Microsoft Mobile Venture AB elnöke, amikor így fogalmazott: "A mobil e-mailnek ugyanolyan egyszerűnek kell lennie, mint a mobiltelefonálásnak - és mi éppen ezt szeretnénk biztosítani ügyfeleinknek."

A szövetség értelmében az Ericsson mobilkészülékei a jövőben a Microsoft Mobile Explorer böngészőt is tartalmazzák, a telefonokhoz mellékelik a Microsoft Outlookot, és a Microsoft licenceli az Ericsson WAP-technológiáit.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50