Novell eDirectory 8.7 - web alapú és vezeték nélküli felügyelet

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. március 22. 13:34
Hamarosan megjelenik a Novell eDirectory 8.7 publikus béta-verziója. A Novell eDirectory 8.7 web alapú és vezeték nélküli címtár-adminisztrációt tesz lehetővé, új fejlesztői eszközöket tartalmaz és megteremti az UDDI (Universal Description, Discovery and Integration, univerzális leírás, feltérképezés és egyesítés) szabvány iparba történő bevezetésének alapjait.
Az eDirectory új verziója web alapú kezelőfelülettel rendelkezik, és lehetővé teszi a webböngészőn, illetve a kéziszámítógépeken keresztül történő felügyeletet. Ez a rugalmas, távoli kezelés az, aminek segítségével a vállalatok IT személyzete hatékonyabban dolgozhat, a felügyeleti teendők pedig lényegesen csökkenthetők.

Webes szolgáltatások kezelése

Az eDirectory 8.7 támogatja a webes szolgáltatások szabványait, és megteremti az UDDI ipari bevezetésének alapjait. A legújabb verzió továbbfejlesztett XML támogatást biztosít az eDirectory címtáron belül, és web alapú kezelést tesz lehetővé a beépített SOAP (Simple Object Access Protocol, egyszerű objektumelérési protokoll) szabványon keresztül. Nem sokkal az eDirectory 8.7 megjelenése után, ez év folyamán a Novell UDDI szolgáltatásokat jelentet meg a címtár számára. Ezek a szolgáltatások jelentenek majd megoldást a webes szolgáltatások hatékony kezelése és az UDDI regisztrációs adatbázis biztonságos elérése által támasztott kihívásokra.

Új szolgáltatások

Az eDirectory 8.7 további új szolgáltatásai:

Web alapú és vezeték nélküli adminisztráció - Az eDirectory egy új kezelőeszközt tartalmaz, az iManagert, mely lehetővé teszi az ügyfelek számára a címtárak, felhasználók, jogosultságok és hálózati erőforrások kezelését egy webböngészőből, vagy akár kéziszámítógépek segítségével is. Ezek a távoli kezelési lehetőségek csökkentik a felügyeleti teendőket, és lehetővé teszik, hogy a vállalatok gyorsabban alkalmazkodhassanak a folyamatosan változó vállalati környezetekhez.

Szerep alapú felügyelet - A felügyeleti jogok mostantól kifinomultabb, specifikusabb módon oszthatók ki, alkalmazkodva a felhasználók vállalaton belül betöltött szerepéhez. Például a könyvelési osztály vezetője olyan felügyeleti jogokat kaphat, melyek csupán a címtár könyvelési osztályt érintő részére vonatkoznak, nem pedig az egész címtárra. Ezzel a lehetőséggel a vállalat IT-személyzete bizalmasan oszthat szét alapvető címtárfeladatok elvégzéséhez szükséges jogokat - címek, telefonszámok frissítése, stb. - különböző felhasználóknak és részlegeknek, így figyelmüket jelentősebb projekteknek szentelhetik.

Fejlesztői eszközök - Számos új szoftverfejlesztő eszköz található az eDirectory 8.7 címtárban. Például több eDirectory funkció vagy „esemény" immáron rendelkezésére áll a fejlesztőknek, akik kifinomultabb megfigyelő és felügyeleti eszközöket készíthetnek a címtárhoz.

Fejlett biztonság - A Novell Modular Authentication Service (NMAS) Standard Edition az eDirectory 8.7 része. Az NMAS Standard Edition több alapvető hitelesítési mechanizmust támogat, így jelszót és tanúsítványt használó módszereket is. A további hitelesítési módok - például smart kártyák, biometriai technológiák, proximity kártyák és tokenek - használatához az NMAS Enterprise Edition szükséges. Az eDirectory olyan biztonsági szabványokat is támogat, mint a TLS (Transport Layer Security) és a fejlett LDAP hitelesítés.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14