Összehajtható LCD kijelzők

Tóth Kristóf, 2003. június 27. 09:14
[smallimage 1 left] Egy, az NEC és a Mitsubishi által a közelmúltban létrehozott vegyes vállalat a napokban két újfajta, összehajtható folyadékkristályos kijelzőről rántotta le a leplet.
Az NEC-Mitsubishi Electronics Display of America nevezetű vállalat munkatársai a 15 colos képátlóval rendelkező NEC LCD1565-ös modellt, valamint a 17 colos képátlójú NEC LCD1765-ös készüléket jelentették be. Mondanom sem kell, hogy a két kijelzőújdonság igazi érdekessége abban rejlik, hogy minden további nélkül könnyedén össze lehet hajtani őket.

A mérlegen 3,9 kilogrammot, illetve 6 kilogrammot nyomó LCD kijelzők bejelentése kapcsán a fejlesztők külön hangsúlyozták, hogy bár mindkét összehajtható kijelző páratlanul új technológiai megoldásokra épül, mégsem kerülnek többe, mint a jelenleg forgalomban lévő, hasonló képátlójú hagyományos társaik. A 15 colos képátlójú, 1024x768 pixeles felbontással rendelkező NEC LCD1565 például konkrétan 349 dollárba kerül, a 17 colos képátlójú, 1280 x 1024 pixeles felbontású NEC LCD1765-ért pedig 549 dollárt kell fizetni. Az NEC-Mitsubishi Electronics Display of America képviselői elmondták, hogy az összehajtható LCD-ket egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet megvásárolni, azonban a vállalat azt tervezi, hogy rövid időn belül a világ más régióiban is piacra dobja őket.

A hagyományos katódsugárcsöves monitorokról folyadékkristályos kijelzőkre váltó felhasználók egyre nagyobb része tartja fontosnak, hogy új monitora könnyen hordozható legyen, és itt jönnek a képbe az NEC és a Mitsubishi vegyes vállalat által most bejelentett összehajtható újgenerációs kijelzők - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Sam Bhavnani, az ARS piackutató cég kijelzőkkel foglalkozó részlegének egyik elemzője, majd hozzátette, hogy az új LCD-k felhasználási köre minden eddiginél szélesebb lehet.

Az NEC-Mitsubishi egyébként korántsem az egyetlen olyan cég, mely nagy fantáziát lát az összehajtható LCD-kben, hiszen például a dél-koreai Samsung Electronics is bemutatta nemrégiben első ilyen jellegű termékét. A Samsung egyébként egy 8,4 colos képátlójú, elsősorban elektronikus könyvekbe szánt monokróm összehajható kijelzőt mutatott be, az NEC-Mitsubishi viszont a most debütált két új kijelzőt "rendes" számítógépes monitornak szánja.
Kulcsszavak: NEC Mitsubishi LCD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55