A Sasser vírus kiagyalójának cinkosai is voltak

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 13. 10:16
Valószínűleg segítőtársai is voltak a német Sven Jaschannak, a számítógépek millióit megbénító Sasser és Netsky vírusok kiagyalójának - közölte szerdán az alsó-szászországi nyomozó hivatal szóvivője.

A másfél héttel ezelőtt őrizetbe vett, majd szabadlábra helyezett Jaschan egyik ismerőse bevallotta, hogy segédkezett a Netsky vírus útra bocsátásában. A nyomozók a napokban átkutatták Jaschan öt ismerősének lakását, de részleteket nem közöltek. Az első számú gyanúsított azonban Jaschan, aki állítólag őrizetbe vételének napján töltötte be 18. életévét. A fiatalember beismerte tettét. Valószínűleg a Netsky vírust - a Sasser előfutárát - is ő szabadította a számítógépeik előtt gyanútlanul üldögélő magán és közületi felhasználókra.

A Sasser a Microsoft cég bizonyos operációs rendszereit - például a Windows XP-t - támadta meg, kihasználva sebezhetőségüket. Adatbázisokban nem tett ugyan kárt, de állandóan leállította a számítógépeket. A kárvallottak között volt a Delta Airlines amerikai légitársaság és az Európai Bizottság is.

Az illetékes ügyészség azzal számol, hogy számítógépes szabotázs vádjával heteken belül per kezdődhet a fiatalember ellen, aki ellen kártérítési igényekkel is felléphetnek magánszemélyek és cégek.

Kulcsszavak: hacker vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59