HP: több mint 100 ezer pengeszerver

Széll Zoltán, 2004. június 20. 11:00
A HP bejelentette, hogy a világon elsőként több mint 100 ezer pengeszervert szállított a piacra, amely az ipar leggyorsabban növekvő piaci szegmense.
A HP azt is bejelentette, hogy megkezdte az ipar legsűrűbb kétprocesszoros pengeszerverének - a HP ProLiant BL30p - szállítását az új penge felhasználók részére, iparvezető teljesítmény benchmarkokkal. A HP pengeszerver a választéka jövőben AMD Opteron 848 és Intel Itanium processzor alapú pengeszervereket egyaránt tartalmaz.

A pengeszervereket nagy darabszámban vásárolják. Például a WhiteCross Systems - az ismert szolgáltató cég - a meglévő 1000 (Sun és egyéb) szerverét 300 HP ProLiant BL20p pengével egészítette ki, amelyek Red Hat Linux operációs rendszer felügyelete alatt futnak.

"A HP pengeszerverek az információkat 30-szor gyorsabban dolgozzák fel, mint a meglévő rendszerek, maximum 15 milliárd adatsort kezelnek másodpercenként" - mondta Roger Gaskell fejlesztési igazgató, WhiteCross Systems.

Európában és az EMEA (Middle_East and Africa) piacon a HP 42 százalékról 64 százalékra növelte részesedését: Ez a piac néhány év alatt 536 százalékkal nőtt. A Gartner piackutató cég adatai szerint a pengeszerverpiac a szerverpiac leggyorsabban növekvő szegmense. A rendszerfelügyelettel kombinált pengeszerverek a felhasználóknak rendkívül rugalmas méretezhetőséget kínálnak. A pengeszervergyártók ezért nagy erőket vonultatnak fel a legdinamikusabba fejlődő piacszegmensben. A HP tovább folytatja a pengeszerverek fejlesztését és nagyobb sűrűségű, nagyobb teljesítményű rendszerek bevezetését készíti elő.

A HP pengeszerverek integrált komponense a HP Adaptive Enterpris stratégia, amely a csere gazdaságos végrehajtásához szinkronizálja az üzletet és IT-t. A vállalati felhasználók egyre nagyobb számban használják a HP pengéket, mivel ezek csökkentik az adatközpontok költségeit és növelik hatásfokukat.

A most bevezetett HP ProLiant BL30p az ipar légsűrűbb kétprocesszoros pengeszervere, amelyek hatalmas teljesítményt "préselnek" egyetlen rackszekrénybe (96 penge, 192 CPU). Az Intel Xeon processzor alapú HP ProLiant BL30p penge alapú rendszerek 67 százalékkal kevesebb helyet és 96 százalékkal kevesebb kábelezést igényelnek, mint a jelenleg használt hagyományos szerverek. A kétprocesszoros pengeszerver már az egész világon kapható, induló ára az USA-ban 2349 dollár. A szintén kétprocesszoros HP ProLiant BL20p pengeszerver induló ára 4820 dollár. A HP blade keret 8 kétprocesszoros ProLiant BL20P szerverrel az USA-ban és Kanadában 49 376 dollárba kerül.

A HP 2004 második felében bevezeti az AMD Opteron alapú pengeszervert, amellyel a vállalati és a nagy teljesítményű számítógép (HPC) piacot veszi célba, ahol a felhasználóknak nagy rugalmasságot és választékot biztosít. A vállalat az előbbivel azonos időszakban vezeti be az Itanium2 processzor alapú szervereket, amelyekkel a felhasználóknak hatalmas 64 bites teljesítményt és minden korábbinál szélesebb operációs rendszer választékot kínál.

Ezek az új szerverek megjelenésük után az ipar legnagyobb pengeplatformját építik fel. Az egy-, két- és négyutas (processzoros) szerverek több gyártótól - Intel és AMD - származó processzorokon alapulnak.
Kulcsszavak: szerver HP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14