IBM ThinkPad T41 a Himaláján

forrás Prim Online, 2004. június 21. 18:00
A Himalája Shisha Pangma csúcsát meghódító első litván hegymászócsoport a világon először egy IBM ThinkPad T41 noteszgépet is vitt magával az útra.
Az IBM ThinkPadnek köszönhetően a hegymászók mindvégig tartani tudták a kapcsolatot Litvániával és a világ többi részével, folyamatosan tájékoztathatták barátaikat és rokonaikat az expedíció eseményeiről, és bármikor elolvashatták a legfrissebb időjárás-jelentéseket. A hegymászók szerint a gép minden kihívással könnyedén megbirkózott.

A litván hegymászók a piacon kapható összes noteszgépet beható elemzésnek vetették alá és külföldi kollégáikkal is konzultáltak az IBM ThinkPad T41 kiválasztása előtt. Kiderült, hogy bizonyos magasság elérésekor a többi eszköz egyszerűen leáll.

"Az IBM ThinkPaddel a hátizsákunkban nem kellett afelől aggódnunk, hogy az irdatlan magasság vagy a hőingadozás tönkreteszi a rendszert. A hegyekben -20 és +30 Celsius fok között változott a hőmérséklet" - emlékezett vissza az expedíciót vezető Saulius Vilius.

A hegymászás során a ThinkPad több zuhanást, homokvihart, sőt még egy Coca-Cola "fürdőt" is sikeresen átvészelt. A titániumötvözetből készül védőburkolat és az ütésálló IBM Active merevlemez-védelmi rendszer mindvégig gondoskodott a gép maximális megbízhatóságáról és adatai védelméről.

A hegymászók az IBM ThinkPad és műholdas telefon segítségével tájékoztatták barátaikat és a litván újságírókat az expedíció legfrissebb híreiről.

"Magára a csúcsra nem vittük fel a ThinkPadet, az 5600 m magasságban kialakított alaptáborban használtuk utoljára" - magyarázta a hegymászó -, "de e-mailben rendszeresen tájékoztattuk az újságírókat és családunkat az aktuális helyzetről, és az érdeklődők az interneten, a http://www.baltuzygiai.lt címen is követhették az eseményeket."

Az IBM ThinkPadet tesztelő hegymászók maximálisan elégedettek voltak az eszköz teljesítményével.

"Egészen biztos vagyok benne, hogy az IBM ThinkPad következő expedícióinkra, a Tien Sanra és a Pamírba is elkísér majd minket" - jelentette ki Saulius Vilius.

  • A Shisha Pangma a világ tizenharmadik legmagasabb hegycsúcsa, amelyet eddig mindössze 200 hegymászónak sikerült meghódítania. A litván alpinisták azt a megszokott útvonalat követték, amelyet kínai hegymászók még 1964-ben dolgoztak ki a Shisha Pangma megmászására. A csoport 2004. május 16-án ért fel a 8027 m magasban fekvő csúcsra.
Kulcsszavak: notebook IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14