IBM PC-k jelszavakat védő csippel

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 16. 20:15
Az IBM tervei szerint a jövőben egy olyan csippel felszerelve hozza forgalomba számítógépeit, amely ellátja a jelszavak és egyéb fontos személyes információk védelmét. Az első ilyen PC a bejelentéssel együtt már piacra is került.
Az IBM, amely maga is tevékenyen közreműködött a termék kifejlesztésében, az első gyártó, aki beépíti számítógépeibe a National Semiconductor vállalat "SafeKeeper Trusted I/O Device" elnevezésű eszközét. A csip a megfelelő szoftverek helyett szilíciumba ágyazva őrzi a számítógép azonosító adatait, ami a cég állítása szerint eleve lényegesen biztonságosabbá teszi azoknál. A lapka a titkosítást egy kizárólag az arra specializált processzor számára hozzáférhető kóddal végzi, így megvédi az információt a külső behatolóktól. A megoldás ezen felül csökkenti a felhasználók biztonsági szoftverköltségeit is, egyes digitális jogi aktivisták ugyanakkor nem fogadták túl lelkesen a terméket, mivel az szerintük korlátozhatja a szabad információ-áramlást az internetezők között.

Az asztali számítógépekhez gyártott, körülbelül 5 dollárba kerülő csip már kapható, míg a noteszgépekbe való 7 dolláros eszköz október után lesz elérhető. Jeff Weir, a National Semiconductor illetékese elmondta, hogy az IBM után a Hewlett-Packard és a Dell is valószínűleg alkalmazni fogja a terméket számítógépeinél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14