Bővül az SQL Server 2000 és 2005 "üzleti intelligencia" szolgáltatásainak köre

forrás Prim Online, 2004. október 14. 18:25
A Professional Association for SQL Server (PASS) Orlandóban megrendezett 2004. évi közösségi csúcstalálkozóján a Microsoft bejelentette teljes körű adatkezelő platformjának kibővítését, és bemutatta az SQL Server 2000 valamint az SQL Server 2005 új "üzleti intelligencia" (Business Intelligence, BI) funkcióit.
Bill Baker, a Microsoft SQL Server BI részlegének igazgatója közölte, hogy új Microsoft SQL Server jelentéskészítő csomagokat tesznek elérhetővé a Microsoft Exchange Serverhez és a Microsoft Business Solutions CRM megoldásokhoz. A letölthető jelentéskészítő csomagok a gyakran használt SQL Server Reporting Services jelentések sablonjait tartalmazzák, amelyeket a felhasználók egyszerűen módosíthatnak saját szükségleteiknek megfelelően. Baker azt is megerősítette, hogy az SQL Server 2005 3. bétaváltozatának része lesz a Reporting Services Report Builder nevű önkiszolgáló eseti jelentéskészítő eszköz is, amely az ActiveViews nevű cégtől megvásárolt technológián alapul. Az SQL Server 2005 3. bétaverziója továbbfejlesztett változatban tartalmazza az SQL Server Integration Services szolgáltatást (korább nevén Data Transformation Services, DTS), amely robusztusabb és rugalmasabb funkciókat nyújt, lehetővé téve a bármely forrásból származó adatok integrálását. Az új beépített BI szolgáltatásoknak köszönhetően az SQL Server felhasználói jobb áttekintést szerezhetnek üzletmenetükről, ami javítja a beruházás megtérülését, fokozza az egész szervezet hatékonyságát.

Bővülő lehetőségek az SQL Server 2000 Reporting Services révén

Januári kibocsátása óta több mint 100 000 felhasználó töltötte le az SQL Server Reporting Servicest. A felhasználóktól kapott visszajelzések alapján mostanra elkészültek az SQL Server Reporting Servicesen alapuló, az Exchange Serverhez és a Microsoft CRM 1.2-es változatához használható Microsoft SQL Server Report Pack jelentéskészítő csomagok, amelyek októbertől kezdve ingyenesen letölthetők. A jelentéskészítő csomagok megkönnyítik az ügyfelek számára a jelentések programozását: gyakran használt jelentések sablonjait tartalmazzák, amelyeket a felhasználók egyszerűen átalakíthatnak saját jelentéskészítési szükségleteiknek megfelelően. Az Exchange Server jelentéskészítési sablonjai segítségével kimutatható például, hogy ki szokta a legnagyobb e-maileket küldeni, hogy mekkora méretűek a felhasználói mappák, a kimenő e-mailekben megkereshetők bizonyos kulcsszavak, és olyan jelentés készíthető, amely tartalmazza az ilyen e-maileket. A Microsoft CRM megoldásához készült egyik jelentéssablonnal lista generálható azokról az ügyfelekről és részletes adataikról, akikkel várhatóan üzletkötésre kerül sor. Hamarosan további alkalmazásokhoz is készülnek majd jelentéskészítő csomagok.

Az SQL Server Reporting Services kedvező fogadtatására való tekintettel a Microsoft Operations Manager (MOM) legújabb verziója is tartalmazza az SQL Server Reporting Servicest, a Microsoft CRM és a Visual Studio esetében pedig a következő változat egészül ki a népszerű szolgáltatással. A Visual Studio 2005-ben ezen kívül beágyazható jelentéskészítési vezérlők is megjelennek, amelyek segítségével a felhasználók és a partnerek sokkal könnyebben készíthetnek az SQL Server Reporting Servicesre épülő alkalmazásokat.

A Microsoft hat díjat nyert az üzleti intelligencia területének különböző kategóriáiban


Az Intelligent Enterprise nemrégiben lezajlott olvasói szavazásának eredményei jól tükrözték a Microsoft BI termékek előnyeit, ugyanis hat kategóriában a Microsoft kapta a legtöbb szavazatot: eseti lekérdezés és jelentéskészítés, többdimenziós elemzés, BI csomagok, alkalmazásintegráció, vállalatközi (B2B) integráció, tudásmenedzsment. A Microsoft ezen kívül második helyezést ért el a ETL eszközök (Extract, Transform, Load), az adattárházi adatbáziskezelő-rendszerek, valamint a földrajzi információs rendszerek kategóriájában.

A kiadvány az idén első ízben a szavazók üzleti tevékenységéről is gyűjtött adatokat, amelyekből kiderült, hogy a szavazóknak mindössze egyharmada került ki az évi 500 millió dollárt meghaladó árbevétellel rendelkező nagyvállalatok köréből. Ez azt mutatja, hogy napjainkban - mérettől függetlenül - minden vállalat tudatában van, hogy a BI elengedhetetlen feltétele az üzleti és technológiai sikereknek. Az Intelligent Enterprise díjaival kapcsolatban a következő címen olvasható további tájékoztatás:
http://www.intelligententerprise.com/showArticle.jhtml?articleID=30000377.

SQL Server 2005: integráció, elemzés, jelentéskészítés


Az SQL Server átfogó, integrált és nyílt BI megoldásának tökéletesítése érdekében számos továbbfejlesztésre került sor az SQL Server 2005 második bétaváltozatában szereplő integrációs, elemző és jelentéskészítő eszközök területén. Az SQL Server 2005 következő bétaváltozatába a Microsoft beépíti a közelmúltban megvásárolt ActiveViews technológiát is, Reporting Services Report Builder néven. A végfelhasználóknak szánt önkiszolgáló eseti jelentéskészítő teljesen új kezelőfelületet kapott, ám megjelenése ennek ellenére sem lóg ki a Microsoft programok sorából. A Report Builder segítségével az SQL Server Reporting Services részét alkotó szemantikai üzleti rétegből is készíthetők jelentések, tehát a végfelhasználó nem kénytelen szembesülni az adatbázis bonyolult alacsonyabb szintű sémájával. Az új technológiának köszönhetően versenyelőnyt nyújt az SQL Server Reporting Services: egyszerre ad módot a nagyvállalati szintű, illetve az önkiszolgáló jelentéskészítésre.

Az SQL Server Integration Services (korábbi nevén a DTS) könnyen használható, nagy teljesítményű és testre szabható eszköz, amely elhelyezkedésüktől függetlenül integrálni tudja az adatokat a vállalatok tevékenységébe. A PASS 2003 rendezvényen bejelentették, hogy az SQL Server Integration Services része lesz az SQL Server 2005-nek. A szolgáltatás fő szerepe, hogy megkönnyítse az adatok mozgatását, egyúttal fokozza a rendszer skálázhatóságát. Az SQL Server új lehetőségei közé tartozik továbbá, hogy webszolgáltatásból és XML adatforrásból is kinyerhetők az adatok, nincs tartós adattárra korlátozva a szolgáltatás működése. Ezen kívül az adatoknak az adatfolyamban való haladása közben is mód nyílik a szövegbányászatra, a jelentéskészítésre, nem is szólva a szokványos átalakítási és betöltési lehetőségekről.

Az SQL Server 2000 Analysis Services vezető helyre tett szert az OLAP területén belül, mivel ez az első olyan szolgáltatás, amely egyetlen integrált megoldásban egyesíti a relációs, multidimenzionális vagy hibrid OLAP funkciókat. Az SQL Server 2005 ennél is tovább megy: proaktív gyorsítótárazásával valós idejű környezetet biztosít, és még inkább megkönnyíti az ügyfelek számára a fejlesztési folyamatot, mivel nem kell az architektúra szintjén választaniuk a fenti OLAP-sémák közül. Ehelyett a felhasználóknak elég egyszer kiválasztaniuk az adatforrás jellemzőit, a gyorsítótár pedig automatikusan megoldást nyújt az ezt követő üzleti kérdésekre. Az SQL Server Analysis Services következő verziója sokoldalúbb attribútumelemzésre is módot ad, lehetővé teszi KPI-k (Fő teljesítménymutatók, Key Performance Indicator) elkészítését az adatbázismotoron belül, valamint öt új algoritmussal egészíti ki a bővíthető adatbányászati megoldást.

A "The OLAP Report" szerint 26,1 százalékos piaci részesedésével immár második éve a Microsoft vezeti az OLAP iparágat. Az OLAP funkciók 1998-as bevezetése óta a Microsoftnak mindössze öt év alatt sikerült az élre ugrania, az SQL Server 2005 újdonságainak köszönhetően pedig az várható, hogy hosszú évekig a Microsoft lesz az OLAP-felhasználók első számú választása.

Az SQL Server bemutatása

A Windows Server rendszerbe tartozó Microsoft SQL Server 2000 teljes körű adatbázis-kezelő és -elemző eszköz a skálázható elektronikus kereskedelmi, üzleti és üzleti intelligencia megoldások következő generációja számára. Jelentős csökkenést eredményez az ilyen alkalmazások piacra viteléhez szükséges időben, ugyanakkor kellőképpen skálázható a legnagyobb követelményeket támasztó környezetek kielégítéséhez. A Microsoft SQL Serverrel kapcsolatban a http://www.microsoft.com/sql/ címen található további tájékoztatás.

A Windows Server Rendszer bemutatása

A Microsoft Windows Server Rendszer integrált és átjárható kiszolgálói infrastruktúra, amely az informatikai rendszer komplexitásának csökkentésével innovatív, az üzleti szükségletek változásaihoz igazodó megoldások elkészítését teszi lehetővé az informatikusok számára. A Windows Server 2003 szilárd alapjára épülő Windows Server Rendszer minden szinten a Microsoft .NET technológián alapuló XML webszolgáltatások szempontjaira összpontosított figyelemmel készült, amelyek segítségével kapcsolat teremthető az információk, az emberek, a rendszerek és az eszközök között. A Windows Server Rendszer alapját egy egységes szoftverarchitektúra alkotja, amely az informatika minden aspektusát átfogja, a tervezéstől kezdve a fejlesztésen és a bevezetésen keresztül egészen a felügyeletig és a használatig bezárólag, így teljes körű informatikai infrastruktúrát biztosít az üzemeltetés (biztonság, rendszerfelügyelet, hálózati tárolás), az alkalmazások (adatkezelés és -elemzés, e-business), valamint az infomunka (üzenetkezelés, kommunikáció és csoportmunka) terén. A Microsoft Windows Server Rendszerrel kapcsolatban a következő címen található további tájékoztatás: http://www.microsoft.com/windowsserversystem/.
Kulcsszavak: Microsoft szerverszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50