A teljesítmény és megbízhatóság drámai javulása - áttérés a 64 bites megoldásokra

forrás Prim Online, 2005. április 29. 13:16
Az immár 14. alkalommal megrendezett WinHEC konferencia nyitóelőadásán Bill Gates bejelentette, hogy széles körben elérhetővé váltak a Microsoft Windows Server 2003 x64 változatai és a Windows XP Professional x64 verziója.
Az új verziók jelentős számítástechnikai előrelépést jelentenek, mivel egyetlen platformon belül könnyedén lehetővé teszik az új 64-bites alkalmazások, valamint a létező 32-bites alkalmazások csúcsteljesítményen történő futtatását. A Microsoft és partnerei, ezen új kiszolgáló és ügyfél operációs rendszerek révén, széles körben elfogadottá teszik a költséghatékony 64-bites számítástechnikát.

"Iparágunk gyökeres átalakulásának vagyunk tanúi. A 32-bites számítástechnikáról a 64-bites megoldásokra történő áttérés a teljesítmény és megbízhatóság drámai javulását eredményezi, aminek következtében az emberek számára a számítógépek új lehetőségei tárulnak fel, a munka és a szórakozás terén egyaránt" - mondta Gates. "A Windows x64 változatainak bejelentésével valamint számos 64-bites alkalmazás és hardvereszköz elérhetővé tételével a 64-bites számítástechnika a mindennapok részévé válik."

Áttörés a teljesítmény, a megbízhatóság és a méretezhetőség terén

Napjainkban számos ügyfelünk szembesül a problémával, hogy az informatika területén jelentkező fokozatosan növekvő igényekre megfelelő megoldást találjanak. A nagyvállalatoknál a kiszolgálókra háruló mindennapos feladat már a 32-bites architektúra korlátait feszegeti.

"A Windows Server 2003 x64 változatának megjelenésével eldördült a 64-bites számítástechnika rajtpisztolya" - jegyezte meg Nathan Brookwood, az Insight 64 vezető elemzője. "Amint a Windows 64-bites változata széles körben elérhetővé válik, megkezdődik a segédprogramok és infrastruktúra-alkalmazások 64-bites platformra történő migrációja. Úgy vélem, hogy 2006 végére a Windows Server 2003 x64 változata lesz az újonnan leszállított Windows Server rendszerek alapértelmezett operációs rendszere."

A cégek, amelyek az elsők között vezették be a Windows Server 2003 x64 változatait, jelentős előrelépést tapasztaltak az adatbázisok és a nagy mennyiségű adatot feldolgozó kiszolgáló alkalmazások működésének gyorsasága terén. A Windows Server 2003 Terminal Services x64 változata például szerverenként 170 százalékkal több felhasználót képes kiszolgálni, mint 32-bites elődje.

"Az International Securities Exchange, teljes mértékben elektronizált opciós tőzsdeként, minden nap óriási mennyiségű adatot dolgoz fel. A Windows Server 2003 x64 változata megnövelte kapacitásunkat, ami elősegítette, hogy ügyfeleink számára a legjobb kereskedési körülményeket biztosíthassuk" - mondta Daniel Friel, az International Securities Exchange informatikai vezetője.

A Windows XP Professional x64 változatát használó ügyfelek szintén a PC-k teljesítménynövekedéséről számoltak be, elsősorban a digitális tartalom létrehozása, a mérnöki és tudományos munka, valamint a játékfejlesztés terén. Ezen ügyfelek számára ez azt jelenti, hogy az x64 Windows akár 32-szer több fizikai memóriát és ezerszer több virtuális memóriát tesz elérhetővé munkájukhoz, így hatalmas méretű adatkészletekkel dolgozhatnak, anélkül, hogy azokat több kisebb részre kellene darabolniuk.

"A 64 bites számítástechnika a következő nagy lépés az asztali számítógépek világában" - mondta Rob Enderle, az Enderle Group vezető elemzője. "A grafikai szempontból nagy kapacitásigényű alkalmazások számára ez jelentős előrelépést jelent, nem is beszélve a megbízhatóság és a biztonság megnövekedéséről. A megfelelően megírt számítógépes játékok pedig elképesztő dolgokra lesznek képesek, soha nem látott minőségi szintet képviselő virtuális valóságokat hozva létre."

Számtalan lehetőség a migrációra


A Windows Server 2003 x64 változatainak és a Windows XP Professional x64 változatának kifejlesztése során a Microsoft szorosan együttműködött az iparág vezető képviselőivel, köztük több chip- és hardvergyártóval. Ennek eredményeként az új operációs rendszer a 64-bites Intel Xeon és Intel Pentium 4 processzorokon ugyanúgy fut, mint az AMD Opteron és Athlon 64 processzorokon. Az Intel Itanium processzor-alapú rendszereken futó Windows Server 2003 továbbra is a legrobosztusabb Windows platform azon ügyfelek számára, akiknek a legmagasabb szintű teljesítményre, megbízhatóságra és méretezhetőségre van szükségük adatbázisokhoz, üzleti intelligencia, vállalati erőforrás-tervező (ERP) és üzleti alkalmazásokhoz.

"Az Intel és a Microsoft közösen dolgoznak azon, hogy széles körben elérhetővé tegyék a 64-bites számítástechnikát" - mondta Abhi Talwalkar, az Intel Digital Enterprise Group elnökhelyettese és vezetője. "Az Intel kibővítette számítógépei, kiszolgálói és munkaállomásai 64-bites számítástechnikai képességeit, növelve ezáltal teljesítményüket, erőforrás igényüket és biztonságukat."

"A Dell és a Microsoft hosszú távú együttműködést alakított ki, amelynek keretében az ügyfelek igényeit szem előtt tartva gond nélkül telepíthető és könnyen méretezhető integrált megoldásokat fejlesztünk ki " - mondta Pete Morowski, a Dell szoftverrészlegének alelnöke. "A Dell 64-bites PowerEdge kiszolgálói, Precision munkaállomásai és a Microsoft x64 Windows platformja alkalmazásával ügyfeleinknek nem kell aggódnia a hardvert érintő befektetéseik biztonsága miatt , miközben áttérnek a 32-bites alkalmazásokról a 64-bites megoldásokra."

Az iparág támogatja a 64-bites számítástechnikára való átállást


Az iparági partnerek nagyfokú támogatását jelzi, hogy a következő hónapok során több mint 400, a Windows x64 platformon futó támogató alkalmazás válik elérhetővé asztali számítógépeken és kiszolgálókon.

A Microsoft számos szoftvergyártó partnere fejlesztett már ki Windows x64 platformot támogató alkalmazásokat, és sokan jelenleg is dolgoznak ilyen termékek létrehozásán. Közéjük olyan vállalatok tartoznak, mint az Avid Softimage, a BMC, a Cakewalk, a Citrix Systems, a CommVault, a Computer Associates, a DHI Water and Environment, az EMC, az Ericom, az IBM, a McAfee, a NewTek, az Oracle, a PTC, a Symantec, a UniGraphics Software, a Veritas Software és a Valve Software. A Windows XP Professional x64 változatát és a Windows Server 2003 x64 változatait futtató hardverkonfigurációkkal jelentkező számítógépgyártók között van az Acer, az Alienware, a Dell, a Fujitsu Computer Systems, a Fujitsu Siemens Computers, a Hitachi LTD., a HP, az IBM, a NEC és a Unisys.

Az SQL Server optimalizált x64 támogatást kínál

Az AMD Opteron és Intel 64-bit Xeon processzorokat támogató SQL Server 2000 Service Pack 4 elérhetővé válásával ügyfeleink és partnereink nagyobb teljesítményt és jobb méretezhetőséget érhetnek el. A további funkcióknak köszönhetően a felhasználók 32-bites alkalmazásokat futtathatnak a 64-bites architektúrán, így többet hozhatnak ki jelenlegi befektetéseikből, a jövőben pedig könnyebben növekedhetnek, az új platformra való áttérés terhei nélkül. A Service Pack 4 kihasználja az adatbázis és a processzor architektúra között optimalizált erőforrás-gazdálkodás és teljesítmény szinergiát, annak érdekében, hogy az SQL Server 2000 felhasználói számára fokozott méretezhetőséget biztosítson. Az év második felére tervezett SQL Server 2005 szintén támogatni fogja az AMD Opteron és Intel 64-bites Xeon processzorokat, hogy a felhasználók egyszerre futtathassanak nagy teljesítményű 32- és 64-bites megoldásokat.
Kulcsszavak: Microsoft szerverszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50