PowerShot A410: kezdőszintű digitális gép DIGIC II processzorral

forrás Prim Online, 2005. szeptember 4. 11:43
A Canon bemutatta a PowerShot széria kezdőknek szánt gépét, a 3,2 megapixeles PowerShot A410-et.
A PowerShot A400 technológiája után igazi előrelépés a PowerShot A410-ben dolgozó DIGIC II képfeldolgozó rendszer. A DIGIC II egy chipben tartalmazza az összes képfeldolgozó algoritmust annak érdekében, hogy az írási sebesség gyors, az optika késési ideje minimális legyen, miközben a képbeállítások a legmegfelelőbbek, a színek visszaadása pedig a lehető legtökéletesebb. A gép bekapcsolási és megjelenítési reakcióideje jelentősen javult, a DIGIC II bevezetésével pedig az fókuszálási folyamat 40%-kal gyorsabbá, sorozatfényképezés pedig 2,5 kép/másodperces sebességével zökkenőmentesebbé vált.

A kisebb és strapabíróbb váz mellett az A410 megnövelt, 3,2-szeres optikai zoommal rendelkezik (35 mm-es filmes rendszerben számolva ez 41 mm - 131 mm-es optikának felel meg), kiszélesítve ezzel a képkészítési lehetőségeket. A megnövelt maximális fényerő alacsony fényviszonyok melletti fényképezésre is alkalmassá teszi a gépet. Az 5 pontos AiAF autofókusz elemzi a kép kompozícióját és ehhez mérten fókuszál, kiélesítve a témát még akkor is, amikor az nincs a kép középpontjában. A szupermakró móddal akár az objektívtől 1,5 cm távolságra lévő téma is tökéletesen fotózható, a készülő képek az 1,5 inch képátlójú LCD kijelzőn ellenőrizhetők. Ennek fényereje 15 lépésben állítható, a gép használatát pedig egyszerűbbé teszi a fejlettebb kezelési felület. A menü 22 nyelven (magyarul is!) jeleníthető meg.

A gép zoomtartományában rejlő lehetőségek teljes kihasználásához az A410 vakuja megfelelőbb helyre került, kiküszöbölve a sötét árnyékokat az olyan képek esetében, amelyek teljesen kitolt objektívvel készülnek. A vaku 3 méteres távolságig biztosít lefedést.

Az A410 14 felvételi módja - köztük a 8 előre beállított speciális témamód - még bonyolult fényviszonyok esetén is nagyszerű felvételeket eredményez. A választható módok a portré, éjszakai pillanatfelvétel, gyerekek és állatok, beltéri, lomb, strand, hó és tűzijáték. A kompozíció megalkotásában a fotóst a bekapcsolható segédvonalak segítik, amelyek pontosabb vízszintezést és képkivágást biztosítanak. Az egyéni színbeállítások segítségével felvétel közben is használhatóak az olyan gépbe épített digitális effektusok, mint például a színcsere. Korábban ezeket a hatásokat speciális programokkal lehetett elérni a képek számítógépre másolása után.

Az A410 kiemelkedő minőségű videofelvételek készítésére is alkalmas, támogatja a VGA (640x480) és a QVGA (320x240) módokat is, 10 és 20 képkocka/másodperc sebességgel. A kisfilmek maximum 3 percesek lehetnek. A kompakt videó mód kiküszöböli a nagy fájlméret problémáit, így ideális arra, hogy a videókat e-mailben is egyszerűen el lehessen küldeni.

A 3,2 megapixeles felbontással az A410-sel A4-es méretű fotóminőségű nyomatok készíthetők. A Canon új SELPHY CP710 kompakt fotónyomtatójával és a Canon festékkazetta- és papírkészletével (KP-108IP) használva a nyomatok darabonként mindössze 30 eurocentért előállíthatóak. A SELPHY CP kompakt fotónyomtatóval praktikus módon akár igazolványképek és videóból kivágott állóképek is nyomtathatók.
A legújabb PictBridge-kompatibilis PIXMA nyomtatókra kapcsolva lehetőség nyílik olyan funkciók használatára is, mint például a zajszűrés, a színélénkítés, valamint az új arcvilágosító opció.

A számítógép nélküli képnyomtatás egyszerűbb lett a Print/Share gomb kialakításával.

Az A410 dobozában a következő Canon szoftverek találhatóak:

ZoomBrowser EX 5.5, PhotoRecord 2.2 (Windows), ImageBrowser 5.5 (Macintosh): egyszerű képletöltés, tárolás és keresés, a kép és a nyomtatási beállítások módosítása.

PhotoStitch 3.1: lélegzetelállító panorámaképeket készít, Windows vagy Macintosh platformon.

PhotoStudio: az ArcSoft képszerkesztő szoftvere.

A csatolt szoftver támogatja a Windows 98 (SE), ME, 2000 (SP4), XP (SP1/3) és Macintosh OS X v10.2-v10.3 operációs rendszereket. Az A410 PTP-kompatibilis, tehát illesztőprogram nélküli adatátvitelt biztosít Windows XP vagy Macintosh OS X rendszerek alatt.

Az A410-hez egy 16 MB-os MultiMediaCard is tartozik, de képes SD kártyák fogadására is. A géphez tartozik még 2 AA méretű alkáli elem is, de használható az opcionális Canon NiMH ceruzaakkumulátor is, valamint megvásárolható hozzá a CBK4-200 töltőkészlet is, amely 4 AA méretű NiMH akkumulátorból és egy töltőből áll. A további tartozékok között található még AC adapterkészlet (ACK800), nagy fényerejű vaku (HF-DC1), valamint a DCC-400-es puha tok.
Kulcsszavak: kamera Canon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14