Microsoft: átfogó virtualizációs stratégia

forrás Prim Online, 2005. október 13. 12:05
A Microsoft bejelentette a "Dinamikus Rendszer Kezdeményezés" (Dynamic System Initiative) következő lépését, amelynek keretében megkönnyítik az ügyfelek számára a virtualizációs technológia alkalmazását, valamint újabb erőforrások átcsoportosításával, külső partneri kapcsolatok segítségével és a licencelési programok továbbfejlesztésével elérhető közelségbe hozzák az önfelügyelő dinamikus rendszerek igéretét.

Az önfelügyelő dinamikus rendszerek olyan informatikai infrastruktúrák, amelyek összevonják és virtualizálják a számítástechnikai erőforrásokat, lehetővé téve az üzleti szolgáltatások jobb testreszabhatóságát, a vállalati igényeknek megfelelőbb rendszerbe állíthatóságot. Az ilyen jellegű infrastruktúrák a Windows Server Rendszerbe beépült informatikai szaktudásra és üzleti szabályrendszerekre támaszkodva leegyszerűsítik az informatikát, így a felszabaduló kapacitások üzleti célokra koncentrálhatók.

A Windows Server Rendszer termékei és új licencfeltételei dinamikus, virtualizált környezetekben

A Microsoft a dinamikus rendszerek fejlesztésének elősegítése érdekében költséghatékonyabb, rugalmasabb és egyszerűbb licencfeltételeket alakít ki a Windows Server Rendszer családhoz tartozó termékek virtuálisgép-környezetben történő használatához. Ezek a lehetőségek 2005. december 1-jétől, a mennyiségi licencelésen keresztül válnak elérhetővé. Az új termékverziókkal, szintén 2005. december 1-jétől, frissített kiskereskedelmi és OEM-licencfeltételek lesznek elérhetők.

Új virtualizációs használati jogok a Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition és a Windows Server "Longhorn" Datacenter Edition verziókhoz a kiszolgálók költséghatékony összevonása érdekében - A hamarosan megjelenő Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition változat költségmentesen teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy egyetlen fizikai kiszolgálón akár négy virtuális példány fusson, így az ügyfelek még nagyobb megtakarítást érhetnek el, ha a kiszolgálók összevonását a Windows Server platformon valósítják meg. A Windows Server "Longhorn" Datacenter Edition változat licencfeltételei szerint az ügyfelek egyetlen fizikai kiszolgálón korlátlan számú virtuális példányt futtathatnak majd.

Futó példányok szerinti licencelés a rugalmasság fokozása érdekében - Az ügyfeleknek a továbbiakban nem kell licenccel rendelkezniük a Windows Server Rendszer termékek minden egyes tárolt vagy inaktív virtuális példányához. Az ügyfelek ettől kezdve korlátlan számú példányt hozhatnak létre és tárolhatnak (beleértve a mentési és visszaállítási célokra létrehozott példányokat is), és csak az egyszerre futó példányok maximális száma alapján fizetnek.

A hordozható licencelés révén egyszerűen telepíthetővé és futtathatóvá válnak a Windows Server Rendszer termékei a szoftver licencével rendelkező bármely fizikai kiszolgálón - A felhasználók korlátozás nélkül áthelyezhetik az aktív példányokat egyik licenccel rendelkező kiszolgálóegységről a másikra, amennyiben a fizikai kiszolgáló rendelkezik a termék licencével.

Processzoronkénti licencelés a használt erőforrásokhoz való jobb igazodás érdekében - A processzoronként licencelt Windows Server Rendszer termékek - például az SQL Server, a BizTalk, az Internet Security Accelerator Server - esetében a felhasználók rugalmasabban helyezhetnek el egyetlen számítógépen több példányt is, ha a használt virtuális processzorok száma szerint kezelik a licenceket.


Iparági katalizátorszerep


A Microsoft jelentős erőforrások feláldozásával, a virtualizációs felügyeleti modellek és az eszközök virtualizációjára vonatkozó specifikációk szabványosításával igyekszik elősegíteni a virtualizációs technológiák átjárhatóságát: Ezen kívül a Microsoft jogdíjmentes licencet biztosít a Virtual Server 2005 termékkel elérhető VHD (Virtual Hard Disk - virtuális merevlemez) fájlformátumhoz, melynek révén a szakmai szállítók új virtuális számítógép-kezelési megoldásokat tudnak kialakítani. A közös fájlformátum növeli a biztonságot, a megbízhatóságot és a költséghatékonyságot, és elősegíti az egységes terméktámogatási rendszer kialakítását. A Microsoft VHD fájlformátumának támogatása a vásárlók számára egyértelmű iránymutatást is jelent a későbbi Windows virtualizációs technológiák alkalmazhatóságára.

A Microsoft bejelentette továbbá, hogy az Acronis, az Akimbi, a BMC, a CA, a Consonica, az Emulex, a Leostream, a Platespin, a Polyserve, a Quest, a Surgient, az Ultrabac, a WinImage és a XenSource támogatják a Microsoft virtualizációval kapcsolatos elképzeléseit és a VHD fájlformátum támogatását tervezik, olyan megoldások kialakításával, amelyek integrálhatók a Virtual Server 2005 R2 termékkel. Több mikroprocesszor- és hardvergyártó - többek között az AMD, a Dell, a HP, az IBM és az Intel - is bejelentette, hogy támogatja a Microsoftot az olyan közös megoldások létrehozása iránt, amelyek segítenek az ügyfelek számára a virtualizációs megoldások sikeres megvalósításában és dinamikus rendszerek kialakításában.

A virtualizációs termékek beépítése

A Microsoft a Windows Hypervisor (virtuális gépeket felügyelő) technológiát felhasználva virtualizációs képességekkel ruházza fel a Windows platformot, a tervek szerint a Windows Server "Longhorn" kiadásában. A vállalat a Microsoft System Center termékcsaládra fordított erőforrásokat is növeli, hogy megoldja az erőforrások optimalizációját és a virtuális gépek életciklus- kezelését is. A felhasználók számára alapvető fontosságú a virtualizált alkalmazások és erőforrások hatékony felügyelete. A Microsoft meglévő eszközei a Visual Studio 2005 Team System, a Microsoft Operations Manager 2005 és System Management Server 2003, amelyekkel a fizikai és a virtuális környezetekben egyaránt működő alkalmazások fejleszthetők, telepíthetők, felügyelhetők, illetve hibajavításuk elvégezhető. Emellett a Microsoft továbbfejlesztett biztonsági eszközöket épített be a Windows Server "Longhorn" kódnevű verziójába, amelynek célja egyrészt a biztonságosabb működés biztosítása, másrészt gazdagabb és dinamikusabb platform integritási és azonosítási megoldások szállítása.

Kulcsszavak: Microsoft szerverszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50